Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då: Poängkung i Rangers Nu: Fara för allmänheten

Ur ”Sportklubben”: Erik Granqvist om NHL-svenskarna som spelar en stor roll i det tysta.
Mark Pavelich greps av polis efter att ha misshandlat en vän i augusti. Foto: WALSH, PAUL / AP TT NYHETSBYRÅN
Mark Pavelich (till vänster) i en match mot Tre Kronor. Foto: IMAGO SPORT / / IBL IMAGO SPORTFOTODIENST/ IBL
Anders Hedberg med sällskap på Idrottsgalan. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Anders Hedberg under hans tid i New York Rangers. Foto: BILDBYRÅN

Mark Pavelich var en del av det legendariska OS-guldlaget från OS 1980 och var under fem säsonger poängmaskin i New York Rangers. 

Men på senare år har han haft problem. 

I somras attackerade han en vän med ett järnrör och är nu dömd till rättspsykiatrisk vård och bedöms som farlig för allmänheten.  

– Det är jättetråkigt, han behöver hjälp, säger hans gamla kedjekamrat Anders Hedberg. 

I augusti i år var Mark Pavelich, 61, ute och fiskade med en vän när allting gick fruktansvärt fel. Pavelich fick för sig att vännen hade försökt spetsa hans öl med narkotika och gick till attack. 

Beväpnad med ett järnrör åsamkade han svåra skador på sin vän, bland annat bröt han två revben och krossade en ryggkota. 

Pavelich greps, men kunde inte ställas inför rätta. Domaren i fallet hävdade enligt Star Tribune att Pavelich inte var psykiskt kapabel att klara av en rättegång och i veckan dömdes han tills vidare till rättspsykiatrisk vård. Domaren bedömer att Pavelich lider av en psykisk sjukdom och är farlig för allmänheten. 

Systern anklagar NHL för problemen

Redan när Pavelich greps menade hans syster Jean Gevik att den här händelsen är en konsekvens av CTE, en diagnos som kan beskrivas som kroniska skador på hjärnan, som hon tror han lider av efter sin hockeykarriär.  

– Det här beror på alla hjärnskakningar och smällar mot huvudet han fick i NHL. Mark är den snällaste och mest ömsinta personen man skulle kunna träffa. Den som gjort det här är en helt annan person, säger hon till Star Tribune. 

Jean Gevik berättar att hon för två-tre år sedan började se förändringar i son brors beteende. 

– Han hade problem att hantera sin ilska och började förstöra sin egen egendom. All forskning om CTE finns tillgänglig, så det här borde inte komma som en överraskning. 

Detta är CTE

CTE (kronisk traumatisk encefalopati), är en progressiv neurodegenerativ sjukdom orsakad av upprepat våld mot huvudet. CTE ger en mångfald av symtom som irritabilitet, aggressivitet, förlust av korttidsminnet, depression, svårighet att planera och till slut demensliknande skador i hjärnan. Symtomen utvecklas långsamt och börjar först efter flera år. De som drabbats är de som fått upprepade skador mot huvudet som spelare i amerikansk fotboll, i fotboll, rugby, boxare, atleter i övriga kontaktsporter och militärer.

Pavelich hade en hockeykarriär många skulle vara avundsjuka på. När han spelade collegehockey för University of Minnesota-Duluth så blev han uttagen till det amerikanska OS-lag helt utan proffs som sensationellt slog Sovjetunionen och tog guld i Lake Placid 1980. Den osannolika segern har gått till historien som ”Miracle on ice”. Pavelich spelade fram till Mike Eruziones avgörande mål mot Sovjet. 

Svenska vännen Anders Hedberg berättar: ”Oerhört tråkigt”

Kort efter OS-guldet kom Pavelich till New York Rangers, där han bland annat vann interna poängligan 83-84, och i många år var kedjekamrat med den svenska hockeyikonen Anders Hedberg. 

– Det är så otroligt tråkigt. Det var en kille som verkligen kunde spela. Han var tillbakadragen och lugn, men man kunde lita på att han skulle tävla och spela som en galning, han var otroligt pålitlig. Det var en skitbra lagkompis, säger Hedberg. 

Hedberg, 68, berättar att han i veckan varit i kontakt med såväl spelarfacket NHLPA som en gammal lagkompis i Rangers för att höra sig för om Pavelich. 

– Det är längesedan, så jag kan ju ha glömt. Men jag har inga minnesbilder av skador eller hjärnskakningar. Så jag blir förvånad när jag läser artiklarna från USA att det skulle kunna ha med det att göra, säger Hedberg. 

NHL har de senaste åren fått hård kritik för att de misslyckats att skydda spelare från huvudskador eller varnat för riskerna att spela och fler än 300 före detta NHL-spelare stämde ligan. I november förra året vann de i rätten mot NHL och ligan tvingades betala nästan 176 miljoner kronor i skadestånd. 

Hedberg säger att han är ”synnerligen intresserad” av frågan gällande huvudskadornas påverkar på spelare efter deras aktiva karriärer, men vill inte slå fast att det är det som drabbat Pavelich. 

– Saken är den, Mark behöver hjälp. Han lider av psykisk ohälsa, men vi vet inte varför. Det är sånt som kan drabba vemsomhelst. Det är jättetråkigt det som har hänt, men jag känner mig trygg i den uppföljning som NHLPA och Rangers har gjort. 

Pavelich syster Gevik är inne på samma spår. 

– Nu kanske han äntligen kan få den hjälp han behöver, säger hon. 

LÄS MER: Doktor Död dissekerar före detta idrottsstjärnornas hjärnor – och slå larm.

LÄS MER: ”Kan prata med någon en kväll – nästa dag har jag glömt bort personen”

Idrottare som drabbats av CTE

Derek Boogard, NHL, död vid 28 år: Han var slagskämparnas slagskämpe som fått många smällar. Efter sin sista match i december 2010 väntade några månader av depression och ett utvecklat problem med piller innan han hittades död i sitt hem. Efter det fastställdes det att han fått CTE.

 

Aaron Hernandez, NFL, död vid 27 år: Hernandez historia har blivit en uppmärksammad sådan. Hans karriär tog slut efter att han hamnat mitt i en mordutredning. Han dömdes och satt i fängelse, där han även tog självmord. Senare framkom det att han led av ”den allvarligaste formen av CTE som läkarna sett i en 27-åring.”

 

Bob Probert, NHL, död vid 45 år: 246 slagsmål. En av NHL:s mest skräckinjagande spelare. Men utanför isen präglades hans liv av alkohol och droger. Han föll senare ihop på en båttur framför sin familj, endast 45 år gammal. Även han led av CTE.

 

Todd Ewen, NHL, död vid 49 år: Precis som resten av de nämnda hade Ewen rollen som ”enforcer”. Men det slutade tragiskt, han begick självmord redan som 49-åring. Enligt hans fru hade han alla symptom av CTE, ändå var första beskedet från läkarna att han inte hade det. Det använde Gary Bettman i den nämnda rättegången som bevis för att det inte fanns en länk mellan smällar i hockeyn och CTE. Men ny information visade att han hade drabbats av det.

 

Andre Waters, NFL, död vid 44 år: Han sågs som en tuff spelare som ofta använde huvudet i hans tacklingar. Efter hans karriär blev han deprimerad och tog sitt liv vid 44 års ålder. Efter hans död beskrev läkarna hans hjärnvävnad likt en 85-årig i de tidiga stadierna av Alzheimers.