Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Börje Salmings sorg efter vännens död

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Börje Salming bildade backpar tillsammans med Brian Glennie på 70-talet
Foto: STEVE BABINEAU / GETTY IMAGES
Brian Glennie i ett storslagsmål i NHL.
Foto: HARRY HARRIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Toronto Maple Leafs är i sorg.

Backgiganten Brian Glennie, 73, är död.

– Det är jävligt tråkigt, säger mångårige backpartnern Börje Salming. 

NHL och Toronto Maple Leafs är i sorg.

Under fredagsmorgonen somnade backikonen Brian Glennie, 73, in.

Glennie var framför allt känd för sina pricksäkra höfttacklingar och gjorde nio NHL-säsonger i Toronto Maple Leafs innan karriären avslutades med en ettårig sejour i Los Angeles Kings 1979.

– Oj, oj, oj. Jag visste att han var dålig, säger mångårige backpartnern Börje Salming.

– Det är jävligt tråkigt, han var min backkompis på 1970-talet. Jag var där för en vecka sedan och fick reda på av en kompis att han inte mådde så bra. Fick höra att han var lite illa däran, någon sa att han var döende, men det kan han väl inte vara, tänkte jag. Det är riktigt tråkigt, fortsätter Salming.

Brian Glennie fanns där när Börje Salming och Inge Hammarström kom över till Toronto som unga, svenska spelare i mitten av 1970-talet.

https://twitter.com/MapleLeafs/status/1225841848427646976

Börje Salming sörjer vännen Brian Glennie

– Vi hade inte en aning om hur de skulle ta emot oss, men så fort de såg att vi kunde spela hockey och kom med i laget var de supersnälla allihop. Brian också, riktigt ödmjuk och fin kille. Jag kunde inte så mycket engelska när jag kom över så de lärde mig bland annat hur man beställde mat när vi var ute på road trips och så vidare. De sa ”Okej, Börje, så här måste du beställa så att du lär dig ordentligt”. Riktigt schysta killar. Vi hade en jättebra relation, jag fick träffa honom för två år sedan som tur var, säger han.

Brian Glennie tog även OS-brons med Kanada i Grenoble 1968. Han blev invald i Kanadas Hall of Fame för idrottspersonligheter år 2005.

Hur var han på isen?

– En snäll, go kille. Riktigt tuff på plan, ibland smällde han på motståndarna så man fick bära dem av plan. Han stod upp på blålinjen, i regel kanske man backar undan men helt plötsligt bara stod han där och så small det bara. Han var duktig, säger Salming.

– Nu har jag förlorat en 4-5 grabbar jag spelat ihop med, men det är så när man kommer upp i 70-årsåldern. Det är jäkligt tråkigt när så många man spelat med bara försvinner, säger Börje Salming.