Börje Salming Foto: Izabelle NordfjellBörje Salming Foto: Izabelle Nordfjell
Börje Salming Foto: Izabelle Nordfjell
Salming i Toronto-tröjan Foto: / BILDBYRÅNSalming i Toronto-tröjan Foto: / BILDBYRÅN
Salming i Toronto-tröjan Foto: / BILDBYRÅN

Börje Salming: "Det är så otroligt fint gjort"

Publicerad

Han är redan odödlig i Toronto.

Nu ska Börje Salming bli det i hemstaden Kiruna också.

Hyllningsflaggan till Salming som har hängt i Maple Leafs Garden ska nu hängas upp i Matojärvi ishall.

– Det är så otroligt fint gjort, säger han.

 

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här! 

Den tredje december väntar malmfältsderby i division två-hockeyn.

Serieledaren Kiruna AIF tar emot tabelltrean Malmberget i Matojärvi ishall.

En som kommer vara på plats är den svenske hockeyikonen Börje Salming, som kommer hyllas rejält i samband med matchen.

En delegation från Salmings gamla klubb Toronto Maple Leafs kommer att åka till Kiruna för att överräcka den hyllningsflagga till Salming som har hängt i arenan Maple Leafs Garden.

– Ja, det stämmer. Det ska bli roligt att komma hem till Kiruna och jag tycker att det är fantastiskt gjort av Toronto att skänka "bannern" till Kiruna. De tänker på var deras spelare kommer ifrån, även de små klubbarna, säger Börje Salming.

Assistbäst i Toronto-historien

Börje Salming var en av de första européerna som etablerade sig i NHL på 70-talet och nådde ikonstatus i Toronto Maple Leafs efter 16 säsonger i klubben.

Med sina 620 assist är han Torontos främsta passningsspelare genom tiderna och 65-åringen är dessutom fyra i tidernas poängliga i Maple Leafs.

NHL-klubben har haft som tradition att inte pensionera spelares nummer utan hylla dem med att hänga upp flaggor med legendarernas namn i arenan.

Salming: "Hänger där så länge de lever"

Men i år ändrade de sig.

Så i oktober pensionerade Toronto Maple Leafs Börje Salmings nummer 21 genom att skicka upp tröjan i taket.

Det är alltså den gamla flaggan med Salmings namn som nu kommer hängas upp i Matojärvi ishall.

En stor ära för Börje Salming.

– Ja, det var ju otroligt fint när jag var i Toronto nyligen och fick se 21:an hissas. De är ju väldigt bra på den typen av ceremonier där borta. Det känns speciellt att jag kommer hänga där så länge klubben lever, säger han.

Och nu så länge Kiruna AIF lever...

– Haha, ja precis. Det är verkligen häftigt, säger Börje Salming.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag