Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Börjar bli klar med den delen av mitt liv”

Foto: Frank Gunn / TT NYHETSBYRÅN / AP
Foto: Dan Hamilton-USA TODAY Sports. © Bildbyrån

LOS ANGELES. Han gjorde en efterlängtad comeback efter 255 dagar borta från hockeyn på grund av en svår cancersjukdom.

Ingen annan spelare under det pågående NHL-slutspelet har fått den uppmärksamhet Oskar Lindblom, 24, fick i torsdags när han var tillbaka i Philadelphia Flyers laguppställning för första gången sedan den 7 december förra året.

Även om han nu helst bara vill spela hockey förstår han uppståndelsen.

– Om jag samtidigt kan inspirera andra och vara den person de ser upp till, så är jag dubbelt glad och nöjd, säger Oskar till SportExpressen.

Hans comeback i NHL har blivit en stor snackis. Ja, den var det redan veckor innan han dök upp på isen i Flyerströjan med nummer 23 på ryggen i ”måstematchen” mot New York Islanders i torsdags kväll.

Philadelphia vann efter förlängning och spelade till sig en sjätte och avgörande match mot Islanders i Toronto nattens till söndag, svensk tid.

Det var tänkt att Oskar Lindblom skulle få en mjukstart, men det krävdes två förlängningsperioder innan man stod som segrare med 5-4.

– Ja, det blev ingen mjukstart direkt, men nu i efterhand är det skönt att ha gjort bort den första matchen även om det blev mer istid än vad som var tänkt.

Redan det första bytet blev 1.39 minuter långt, hur klarade du av att genomföra matchen efter att ha varit borta så länge?

– Jag försökte hushålla med krafterna och inte konsumera så mycket energi hela tiden. Det viktigaste var att få till tajmingen igen och det tycker jag att jag lyckades med.

Oskar Lindblom om comebacken

Hur mådde du när du vaknade fredag morgon?

– Rätt bra faktiskt. Jag somnade med en bra känsla i kroppen efter matchen.

Var det nära att du hade gjort comeback tidigare under kvartsfinalen?

– Nja, egentligen inte. När jag pratade med vår coach Alain Vigneault var jag noga med att poängtera att jag ville känna mig redo när det var dags, så att jag skulle kunna hjälpa laget. Och det var jag inte tidigare under veckan.

Hur har de senaste månaderna varit sedan du blev utskriven från sjukhuset i Philadelphia i början av juli?

– Jag åkte hem till Sverige och var där i två veckor innan jag anslöt till laget här i Toronto den 8 augusti. Men först fick jag tillbringa sju dagar i karantän innan jag kunde börja träna med laget.

Hur känslofyllt var det när spelarna i både Flyers och Islanders hyllade dig med att klappa med klubborna i isen när du kom ut till den där tekningen tidigt i matchen?

– Det var fint, speciellt när det inte fanns några fans på läktarna i arenan. Det gjorde att jag fick uppleva en perfekt kväll.

”Börjar bli klar med det”

Är det jobbigt att behöva prata om cancersjukdomen (Ewing´s sarcoma) och cellgiftsbehandlingen du genomgick hela tiden?

– Lite så är det. Jag känner att jag börjar bli klar med den delen av mitt liv. Men samtidigt vill jag försöka inspirera folk som är i samma situation och försöka vara den person de kan se upp till.

Behöver du genomgå speciella hälsokontroller under tiden i Toronto nu?

– Nej, just nu är det inget speciellt som jag behöver göra förutom de regelbundna corona-testerna alla vi spelare måste göra. När det gäller mina hälsokontroller ska jag göra dem var tredje månad.

Nu väntar en sjunde och avgörande match mot Islanders och en chans att nå semifinalen?

– Ja, det lutar mot ett nytt drama. Islanders har också en bra defensiv. Men vi har ett stabilt lag med fyra kedjor som kan producera, så det blir ofta mål när vi får de rätta lägena. Jag ser verkligen fram emot den här matchen. Vi känns starka och tror på varandra, säger Oskar Lindblom.