Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna OS-hjälten inte vill kännas vid – efter beslutet

Foto: MICHAEL LAUGHLIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / KYLE ROSS-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA

SUNRISE. Ny regnsbågskväll i NHL – och nya, uppmärksammade avhopp.

Bröderna Eric och Marc Staal vägrade delta i Pride Night-uppvärmningen i Florida i natt.

Efteråt duckade de frågor om sitt beslut. 

Vinterns Pride Night-evenemang går på nit på nit för NHL.

Det som skulle bli en manifestation för inkludering – att hockey är för alla – har blivit en utdragen historia som mest handlar om varför spelare inte vill delta. 

Under natten mot fredag, när Florida Panters tog emot Toronto Maple Leafs, var det dags igen.

Inför matchen twittrade Florida Panthers ut en bild på uppvärmningsstället, prytt med regnbågsfärger. 

”Stolta att bära de här snyggingarna i kväll. Kärlek är kärlek”, stod det.

https://twitter.com/FlaPanthers/status/1638935584000360449?s=20

Nån timme senare kom ett meddelande från bröderna Eric och Marc Staal som båda spelar för Panthers: 

”Efter många tankar, böner och diskussioner har vi bestämt oss för att inte bära pridetröjan i kväll. Vi dömer inte hur människor väljer att leva sina liv, och anser att alla människor ska vara välkomna i alla aspeker av hockeyn. Med det sagt – vi känner att bära pridetröjan går mot vår kristna tro.”

Vill inte kännas vid bilderna

Efter matchen mötte Eric Staal – som vunnit Stanley Cup, OS och VM – medierna kort i omklädningsrummet, men ville inte utveckla exakt vad i hans kristna tro som skulle hindra honom från att ha på sig en tröja med regnbågsfärger. 

– Med all respekt vill jag bara hålla mig till vårt uttalande.

För två år sedan, när Staal spelade för Montreal, hade Canadiens en pridekväll där laget bar regnbågsfärgade uppvärmingsställ. Under natten snurrade filmklipp på Montreal nummer 21 i just en sån tröja. 21 var alltså numret Staal hade det året. Nu säger han att han aldrig haft tröjan. 

Vad är det som har ändrats för dig sen pridekvällen i Montreal häromåret, när du hade en sån tröja?

– Jag har inte haft det, säger Staal, varpå en annan reporter påpekar att det finns på bild.

– Jag har aldrig haft en sån, vidhåller Staal och sen tar frågestunden över.

https://twitter.com/nathancsn/status/1639043838504476672

Marc Staal var inte tillgänglig.

Matthew Tkachuk sa att bröderna Staal har rätt till sin uppfattning, men att han själv omfamnade evenemanget.

– För mig handlar det här om att inkludera alla i vad som, i mina ögon, är världens bästa sport. Alla är välkomna i mitt omklädningsrum.

”Handlar om inkludering”

Spelarnas avståndstagande har sågats av en rad tyckare, även inom hockeykretsar. 

– Jag önskar att spelare skulle förstå att pridetröjor handlar om inkludering och att välkoma alla. En spelare som har på sig en pridetröja eller regnbågstejp på klubban stöttar inte en uppsättning värderingar eller ställer upp för nåt . Han säger att du är välkommen här. Och det är du, i varenda NHL-arena, sa NHL-legendaren Brian Burke efter James Reimers besked. 

Burke, som nu är president of hockey operations i Pittsburgh Penguins, har varit en stark röst för hbtq-communityn sedan hans son Brendan Burke kom ut som gay.

Marc Staal, som alltså hoppade över uppvärmningen, var för övrigt inne på fyra av sex baklängesmål för Florida i 2–6-förlusten.

Turerna kring pride & NHL

Bröderna Staal är de senaste i en allt längre rad spelare och lag som tagit avstånd från, eller ändrat planer på pridekvällarna:

x Philadelphia Flyers ryska back Ivan Provorov hänvisade till sin religion i januari när han inte deltog på uppvärmningen.

San Jose Sharks reservmålvakt James Reimer ville inte heller ha regnbågsfärgad tröja på uppvärmningen under Sharks pridekväll i . ”I det här specifika fallet väljer jag att inte ansluta mig till en kampanj, som går i stäv med mina personliga värderingar, som är baserade på bibeln, den högsta makten i mitt liv”, sa han.

x New York Rangers hade planer på att bära regnbågströjor, men skrotade de planerna. 

x Senast var det Chicago Blackhawks – med ryssarna Nikita Zaitsev och Anton Chudobin – som la ner planen på att ha pridetröjor och uppgav säkerhetsskäl som orsak. Man hänvisade till de ryska ”anti-gay-lagarna” som Putin instiftade i vintras. 

x Flera ryssar i andra lag, som Pittsburgh storstjärna Jevgenij Malkin, San Joses Nikolaj Knyzjov and Alexander Barabanov samt Floridas Sergej Bobrovskij i natt har dock valt att ha regnbågströjor under respektive lags uppvärmningar.

Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.