Svenskarna Gabriel Landeskog, Fredrik Claesson, Erik Karlsson och Johnny Oduya i Globen. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNSvenskarna Gabriel Landeskog, Fredrik Claesson, Erik Karlsson och Johnny Oduya i Globen. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna Gabriel Landeskog, Fredrik Claesson, Erik Karlsson och Johnny Oduya i Globen. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Beskedet: "Kommer tillbaka till Sverige"

Publicerad

NHL:s besök i Stockholm blev en stor succé.

Nu lovar ligans högste boss Gary Bettman att det snart blir fler NHL-matcher i Globen.

Ligan vill också genomföra ännu ett World Cup.

Det blev utsålt två gånger i Globen när Colorado Avalanche och Ottawa Senators kom till Stockholm och 13 396 åskådare såg vardera match. 

Redan nu förhandlar ligaledningen och spelarfacket NHLPA om fler riktiga NHL-matcher i Europa.

- Vi är ivriga att återkomma och inväntar svar från NHLPA, som ska diskutera med sina spelare, och det får ta den tid som behövs, sa Gary Bettman i samband med en sportkonferens i Toronto på måndagen.

Under åren 1997-2011 spelades 26 seriematcher i NHL utanför Nordamerika - på så avlägsna platser som Tokyo, London och Berlin.

"Roliga matcher i Stockholm"

Helgens matcher i Stockholm var en del av en ny internationell satsning och första gången ligan var tillbaka i Europa sedan 2011.

På försäsongen spelade Los Angeles Kings och Vancouver Canucks träningsmatcher i Kina och sedan kom alltså Colorado och Ottawa till Stockholm drygt en månad in på säsongen, i bra matchform, jämfört med tidigare besök då NHL-lagen inlett säsongen i Europa och matcherna inte alltid varit av toppklass.

Gary Bettman:

- Det märktes att lagen var i matchform och det blev roliga matcher i Stockholm. Nu ska vi göra en utvärdering, men vi tycker vi hittat ett bra upplägg och jag ser oss återvända till Sverige nästa säsong eller säsongen 2019/20. 

NHL vill ha fler World Cup 

Över tio procent av spelarna i NHL kommer från Sverige, enbart Kanada och USA levererar fler och bara den här säsongen har 81 svenskar spelat i ligan. Klart att det påverkar intresset i Sverige och ligan vill marknadsföra sig mer i Europa och vinna fler fans på den här sidan Atlanten, utan att placera ett permanent lag här, något som inte alls finns i planerna, enligt Bettman.

Han medger också att ligan tvekar över att spela seriematcher i Kina. Kina är en stor marknad, men det finns en osäkerhet inom NHL, om ligan bör göra en satsning där.

Däremot vill NHL genomföra ännu en World Cup, även om första upplagan av den här landslagsturneringen (i Toronto i fjol) inte blev den succé som man hade hoppas, men en tråkig final mellan Kanada och ett Europalag, svalt intresse i Kanada och riktigt usla tittarsiffror i USA.

Gary Bettman föredrar ändå World Cup framför OS, på grund av att ligan "vill ha kontroll över evenemanget".

Efter att NHL medverkat i fem raka OS blir det en hockeyturnering utan spelare från världens bästa liga i Sydkorea i februari nästa år.

Vad händer med Peking-OS år 2022?

Beskedet från Gary Bettman:

- Vi har inte ens diskuterat det. Vi fokuserar inte på det nu. IOK (Internationella Olympiska Kommittén) sa vid ett tillfälle att om vi inte kommer till Sydkorea så kan vi inte vara med i Peking. Om IOK menade det eller inte, det vet jag inte. Men det är fyra och ett halvt år kvar tills dess. Så det är ingenting att fokusera på nu.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag