Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet: "Kommer tillbaka till Sverige"

Svenskarna Gabriel Landeskog, Fredrik Claesson, Erik Karlsson och Johnny Oduya i Globen. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

NHL:s besök i Stockholm blev en stor succé.

Nu lovar ligans högste boss Gary Bettman att det snart blir fler NHL-matcher i Globen.

Ligan vill också genomföra ännu ett World Cup.

Det blev utsålt två gånger i Globen när Colorado Avalanche och Ottawa Senators kom till Stockholm och 13 396 åskådare såg vardera match. 

Redan nu förhandlar ligaledningen och spelarfacket NHLPA om fler riktiga NHL-matcher i Europa.

- Vi är ivriga att återkomma och inväntar svar från NHLPA, som ska diskutera med sina spelare, och det får ta den tid som behövs, sa Gary Bettman i samband med en sportkonferens i Toronto på måndagen.

Under åren 1997-2011 spelades 26 seriematcher i NHL utanför Nordamerika - på så avlägsna platser som Tokyo, London och Berlin.

"Roliga matcher i Stockholm"

Helgens matcher i Stockholm var en del av en ny internationell satsning och första gången ligan var tillbaka i Europa sedan 2011.

På försäsongen spelade Los Angeles Kings och Vancouver Canucks träningsmatcher i Kina och sedan kom alltså Colorado och Ottawa till Stockholm drygt en månad in på säsongen, i bra matchform, jämfört med tidigare besök då NHL-lagen inlett säsongen i Europa och matcherna inte alltid varit av toppklass.

Gary Bettman:

- Det märktes att lagen var i matchform och det blev roliga matcher i Stockholm. Nu ska vi göra en utvärdering, men vi tycker vi hittat ett bra upplägg och jag ser oss återvända till Sverige nästa säsong eller säsongen 2019/20. 

NHL vill ha fler World Cup 

Över tio procent av spelarna i NHL kommer från Sverige, enbart Kanada och USA levererar fler och bara den här säsongen har 81 svenskar spelat i ligan. Klart att det påverkar intresset i Sverige och ligan vill marknadsföra sig mer i Europa och vinna fler fans på den här sidan Atlanten, utan att placera ett permanent lag här, något som inte alls finns i planerna, enligt Bettman.

Han medger också att ligan tvekar över att spela seriematcher i Kina. Kina är en stor marknad, men det finns en osäkerhet inom NHL, om ligan bör göra en satsning där.

Däremot vill NHL genomföra ännu en World Cup, även om första upplagan av den här landslagsturneringen (i Toronto i fjol) inte blev den succé som man hade hoppas, men en tråkig final mellan Kanada och ett Europalag, svalt intresse i Kanada och riktigt usla tittarsiffror i USA.

Gary Bettman föredrar ändå World Cup framför OS, på grund av att ligan "vill ha kontroll över evenemanget".

Efter att NHL medverkat i fem raka OS blir det en hockeyturnering utan spelare från världens bästa liga i Sydkorea i februari nästa år.

Vad händer med Peking-OS år 2022?

Beskedet från Gary Bettman:

- Vi har inte ens diskuterat det. Vi fokuserar inte på det nu. IOK (Internationella Olympiska Kommittén) sa vid ett tillfälle att om vi inte kommer till Sydkorea så kan vi inte vara med i Peking. Om IOK menade det eller inte, det vet jag inte. Men det är fyra och ett halvt år kvar tills dess. Så det är ingenting att fokusera på nu.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!