Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Berglund: ”Klart att det känns lite bittert”

Patrik Berglund lämnar St Louis. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Sommarens mest spännande klubbyte bland svenskarna i NHL står Patrik Berglund, 30, för.

Efter tio säsonger i St. Louis Blues blir han nu lagkamrat med unge centerstjärnan Jack Eichel, 21, och backtalangen 18-årige Rasmus Dahlin i hårdsatsande Buffalo Sabres.

– Klart att det känns lite bittert att lämna St. Louis efter tio år och alla vänner man skaffat sig också utanför isen. Men samtidigt är jag jättetaggad över att få vara med om ett äventyr med Buffalo, som är ett lag på väg framåt, säger Berglund.

Han är redan på plats i USA för att förbereda sig inför den kommande säsongen.

- Jag kom hit till St. Louis i förra veckan för att packa ihop och förbereda flytten till Buffalo. Samtidigt får jag en sista chans att umgås med mina vänner här och köra försäsongsträningen med några av mina gamla lagkamrater från Blues, berättar han.

Det var i början av juli, som Patrik Berglund vaknade hemma i Västerås av att han blivit trejdad under natten i vad som anses vara sommarens största spelaraffär i NHL med undantag av John Tavares flytt från New York Islanders till Toronto.

"Blev lite chockad"

Men Tavares kunde själv bestämma sitt öde i egenskap av "unrestricted free agent".

- Visst blev jag lite chockad då allt hade hänt under natten. Men jag hade lite på känn att St. Louis skulle göra någon större grej den här sommaren.

Blues skickade Berglund, Vladimir Sobotka och Tage Thompson samt en förstarunda i draften 2019 och en andrarunda 2021 till Buffalo för Ryan O´Reilly.

- Som spelare vill man väl aldrig bli trejdad, men sådan är den här branschen. Jag har bott hela mitt vuxna liv här i St. Louis, så visst är det lite bittert att tvingas lämna staden efter tio år. Jag har skaffat mig många vänner här, så när det handlar om livet utanför isen kommer det att svida otroligt mycket.

Du kommer till ett Sabres, som plötsligt har några av NHL:s största framtidsnamn?

- Ja, rent hockeymässigt är jag jättetaggad över det kommande äventyret. Det ser otroligt spännande ut med alla nya namnen i Sabres. Nu gäller det bara att få ihop ett lag av oss alla nya spelare.

Du har mött Jack Eichel som motståndare på isen, hur bra är han?

- Jag har matchats mot honom när vi mötts de tre åren han spelat i ligan och han är absolut en av NHL:s toppspelare. Han har bra skott, bra händer och en fin skridskoåkning.

Har du hunnit ha kontakt med Rasmus Dahlin?

- Nej, jag får börja lära känna honom när jag kommer till Buffalo i slutet av månaden. Det ska bli otroligt kul att få vara med i början av hans karriär i Nordamerika. Han gick ju först i draften i år och spås en fantastisk framtid i ligan.

"Klubben gör en nystart"

Buffalo har också förstärkt laget med namn, som Jeff Skinner från Carolina och Conor Sheary från Pittsburgh?

- Klubben gör en nystart och det känns fräscht. Jag tror att det kan bli väldigt bra.

Du hamnar i ett riktigt svenskgäng, då man har Johan Larsson och Linus Ullmark sedan tidigare och nu slåss också Alexander Nylander, Victor Olofsson, Rasmus Asplund och Jonas Johansson om platser?

- Det är alltid roligt att ha många svenskar i laget, så jag hoppas att några av de yngre killarna kan ta en plats i truppen. Jag är van från tiden i St. Louis, där vi de senaste åren haft ett flertal svenskar i laget.

Hur är det med dina opererade axlar, är du frisk och fräsch nu?

-Ja, jag behövde en lång sommar för att i lugn och ro bygga upp styrkan i överkroppen efter de senaste årens operationer. Så allt känns bra. Jag känner mig stark.

Hur går det med jakten på bostad i Buffalo?

- Jag har pratat med mäklare och ska åka dit och titta på lägenheter om en dryg vecka. Flyttlasset från St. Louis går i slutet av augusti.

Patrik Berglund har gjort 694 matcher i NHL och producerat 322 poäng, 168 mål och 154 assist.

Han draftades av St. Louis som nummer 26 i den första rundan 2006 och har fyra år kvar på sitt kontrakt, som betalar honom 34,3 miljoner kronor i årslön.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!