Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Berättade allt – då var de plötsligt inte intresserade”

Foto: AP / Copyright 2019 The Associated Press. All righ
Robin Lehner i Juniorkronornas mål på JVM 2011 Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN

Robin Lehners hockeyliv leker för tillfället.

Svensken nominerades i går till priset för NHL:s bästa målvakt – av samma personer som i somras inte ville värva honom på grund av hans öppenhet kring sitt missbruk och sin psykiska ohälsa.

– Det här är framröstat av ligans general managers, vilket är mäktigt, för i somras var de inte intresserade av mig, säger Lehner.

I en självutlämnande text i The Athletic berättade Robin Lehner i höstas om sitt missbruk och sina självmordstankar. Lehner berättade hur han efter förra säsongen tog in på rehabilitering för sin egen och för sin familjs skull.

Något som påverkade hans jakt på efter en ny klubb att spela för.

– När jag kom ut berättade min agent att det fanns åtta-nio lag som var riktigt intresserade. Vi var transparenta och berättade att jag precis kommit ut från rehabilitering. Då var det helt plötsligt bara två lag som var intresserade, säger han i en intervju på klubbens hemsida. 

– Ena klubben åkte jag och träffade och det funkade inte alls.

Robin Lehner klappas om efter att Islanders slagit ut Penguins. Foto: GENE J. PUSKAR / AP TT NYHETSBYRÅN

Lehner: ”De har inte dömt mig”

Det blev till slut ett kontrakt med New York Islanders – något som Robin Lehner inte haft anledning att ångra. Svensken hade näst bäst räddningsprocent i hela ligan och tog det på förhand utdömda Islanders till slutspel. 

Hans insats i grundserien belönades med en nominering till Vezina Trophy, priset till ligans bäste målvakt, och i slutspelet har framgången fortsatt där Islanders svepte Pittsburgh Penguins i första rundan med Robin Lehner i storform.

Och viktigast av allt – han mår bättre utanför isen.

– Islanders organisation har varit mer än fantastisk. Det är grejen med hur du uppfattar saker. Det är inte så att jag varit ett specialfall som någon varit tvungen att hålla i handen. Klubben har gett mig ett otroligt stöd och varit öppensinnade, säger Lehner.

– De har hjälpt mig med några saker, men det viktigaste är att de inte har dömt mig.

https://twitter.com/NYIslanders/status/1119702692014755841

LÄS MER: ”Sedan åkte jag hem och drack och drack”

Robin Lehner vill hjälpa andra

Robin Lehner fick behandling för sitt missbruk på ett rehabcenter i Arizona – och han fick även diagnosen att han är bipolär och har adhd. Han hoppas att hans resa ska kunna hjälpa andra i liknande situationer.

– Det är enkelt att behandla om du har rätt folk runt dig. Om jag går in i en depression eller mani vet både jag och min fru att jag måste ändra på något. Jag har haft det så hela säsongen, jag har haft dåliga dagar och det kommer jag alltid att ha. Men jag vet hur jag ska hantera det nu och att de inte är något att vara rädd för, säger han.

– Till alla människor där ute som har en dålig dag och inte ser ljuset i slutet av tunneln. Som inte vill vakna upp i morgon. Du måste skaffa rätt hjälp. När du fått det kan du börja resan mot vad du vill i livet. Du kan inte göra det omvänt. Du måste börja med ditt tillfrisknande.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Om du mår dåligt ska du inte hålla det för dig själv, då behöver du söka hjälp.

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar.

Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

 

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

LÄS MER: NYSTRÖM: Lehner är säsongens största hjälte