Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ber om att inte draftas – efter sexbrott i Sverige

NHL-draften 2017.
Foto: Nam Y. Huh / TT NYHETSBYRÅN

En kanadensisk hockeytalang straffades för kränkande fotografering och förtal under sin tid i Sverige. 

Efter sexbrottet uppges han ha hamnat på flera NHL-klubbars ”do not draft-list”.

Nu går spelaren själv ut och ber om att inte bli draftad.

Den unge spelaren tillbringade en kortare period i en svensk klubb när coronapandemin avbröt hockeysäsongen i Kanada.

Under sin tid i Sverige fotograferade han en tjej under en intim träff utan hennes vetskap. Hockeytalangen skickade senare vidare bilden till lagkamrater i en privat grupp på sociala medier.

Spelaren erkände senare brott och fick ett strafföreläggande, då han var under 18 år.

Inför årets NHL-draft har flera klubbar uppmärksammat kanadensarens förflutna i Sverige.

”Jag tror inte han förstår allvaret i sitt beteende”

Enligt nordamerikanska medier har totalt nio klubbar placerat spelaren på en ”do not draft-list”. Alltså en lista med spelare klubbarna inte vill skriva NHL-kontrakt med.

– Personligen tycker jag det här är ett stort misstag av mig. Ett dumt, barnsligt misstag ... jag var självisk. Jag vill att offret och hennes familj ska veta hur uppriktigt ledsen jag är. Jag ångrar att jag gjorde det, men det finns inget jag kan göra åt saken nu. Jag hoppas att de kan förlåta mig en dag, säger spelaren till nordamerikanska medier.

Även tjejen som blev utsatt har uttalat sig i utländsk press:

”Jag tror inte han förstår allvaret i sitt beteende”, skriver hon.

Allt jag vill ha är en genuin ursäkt.

Ber om att inte bli draftad

På sociala medier har spelaren gått ut och bett om att inte bli draftad.

Att bli draftad ska vara en av de största höjdpunkterna i en spelares karriär, och under omständigheterna känner jag inte att jag har visat tillräckligt stor mognad eller stark karaktär för att förtjäna att bli draftad 2021”, skriver han. 

Jag vet att det kommer ta ett tag för samhället att få tillbaka det förtroende jag tappat, och det är därför jag tror det är bäst att jag drar mig ur NHL-draften 2021 och ber att ingen väljer mig i helgen. Jag känner att det ger mig möjligheten att visa upp lämplig mognad och karaktär nästa säsong med mitt klubblag, och bevisa för alla NHL-lag att det finns en anledning att se över min karaktär inför NHL-draften 2022.