Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Bara stirrar – tvingas att nypa mig i armen”

Foto: JOSHUA SARNER/ICON SPORTSWIRE / IMAGO/ICON SMI IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: USA TODAY NETWORK / MARILYN INDAHL-USA TODAY SPORTS/ SIPA USA

LOS ANGELES. Han är fortfarande bara 18 år, men Rasmus Dahlins inträde i Buffalo Sabres har hjälpt till att lyfta bottengänget till ett topplag i NHL.

Hockeyexperterna häpnar över hans första månader i världens bästa liga.

– Rasmus har levt upp till alla förväntningar och hype utan att pressa sig själv, det är verkligen imponerande, säger förre NHL-målvakten och numera tv-kommentatorn Kevin Weekes hos NHL Network.

Tillsammans med Elias Pettersson, 20, leder Dahlin den nya svenska generationen av stjärnor i Nordamerika.

Det är ingen hemlighet att det är svårare för en ung back att få fotfäste i NHL.

Väldigt få 18-åringar grejar det.

De senaste årens tonåringar, som klivit direkt in från draften och blivit stjärnor i ligan är nästan uteslutande forwards - Connor McDavid, Auston Matthews och Elias Pettersson, för att nämna de hetaste namnen.

Rasmus Dahlin draftades som nummer ett i juni 2018 i Dallas och valde att direkt flytta över till Buffalo.

Det fanns frågetecken, precis som det ofta gör när det handlar om unga backar som ska visa sin talang på den stora scenen.

De är ofta inte fysiskt redo att stå emot tunga och starka motståndarforwards. Om de kommer från Europa är omställningen till de mindre rinkarna i Nordamerika svårare än för en forward. Och ett misstag från en back är ofta mer förödande.

Rasmus Dahlin har besegrat oddsen.

Han har snabbt lärt sig att hantera alla svårigheter.

En titt på hans statistik så här långt visar att Dahlin efter sina 28 första matcher i NHL producerat 14 poäng, 2 mål och 12 assist.

Bara Rasmus Ristolainen är bättre bland Sabres backar med sina 15 poäng.

Men finländaren är -7 medan Dahlin har +7.

Experter och spelare SportExpressen talat med tävlar om att hitta superlativer för att betygsätta Rasmus första två månader i NHL.

Pierre McGuire hos NBC Sports säger så här:

– Dahlin blir bara bättre och bättre vecka för vecka. Han är lugnare och förstår bättre vad han behöver göra med pucken djupt nere i egen zon i defensiven. Rasmus är inte rädd när det hettar till och spelet blir mer fysiskt. Han kommer att bli en nyckelspelare i Buffalo och är en av anledningarna till att man har en mycket ljus framtid i NHL, säger McGuire.

Rasmus Dahlin fick mjukstart

Coachen Phil Housley valde att ge Dahlin en mjukstart i Sabres.

Svensken matchades försiktigt under de första veckorna, han fick chansen att känna sig för i sin nya omgivning. Inte för mycket istid, ingen press att prestera i powerplay.

När Dahlin klarade testet fick han ökat ansvar. Mer istid i viktiga situationer och en plats i lagets första uppställning i powerplay.

Housley var överraskad av hur snabbt Rasmus anpassade sig.

– Jag pratade med Housley när Buffalo gästade New York Rangers tidigare i höst och han pekade på dessa saker om Rasmus: Enorm vilja, outstanding talang, vill vara en toppspelare, lugn och smidig, excellent kille, har allt som krävs för att bli en superstjärna i ligan, berättar Kevin Weekes.

När Weekes frågade Sabresmålvakten Carter Hutton om vad som är speciellt med Rasmus Dahlin fick han följande svar:

- Tävlingsinriktad, högt hockey-IQ, allroundkapacitet, kan kontrollera matchbilden, när han acklimatiserat sig blir han en superstjärna, en fantastisk grabb.

Weekes, som är en av de vassaste tv-experterna i NHL, säger sig hålla med både Housley och Hutton.

- Vad som imponerar mest på mig är att Dahlin inte försöker göra de där extra sakerna för att glänsa inför omgivningen. Han har en naturlig känsla för spelet som matchar hans stora talang. Ingen har sagt det tidigare, men jag ser likheter med Nashvilles backstjärna Roman Josi, menar Kevin Weekes.

– Rasmus lever upp till all uppståndelse kring sin talang utan att pressa sig eller göra något förhastat. Det är en stor egenskap.

Lagkamraterna i Buffalo har häpnat över Dahlins spel i höst.

När hans backpartner Zach Bogosian, 28, som gjort elva säsonger i ligan, fick frågan i en periodpaus härom kvällen om hur det var att spela med Dahlin, svarade han:

– Jag kommer på mig själv med att stirra på honom och beundra allt han gör därute på isen. Jag tvingas nypa mig i armen för att inte tappa koncentrationen. Han är en speciell spelare, sa Bogosian.

Zach BogosianFoto: JEFFREY T. BARNES / AP TT NYHETSBYRÅN

Rasmus Dahlin: ”Kul att uppleva”

När SportExpressen träffade Dahlin under Sabres turné i Kalifornien tidigare i höst var han överväldigad över att få spela i alla världsberömda arenor, som han bara hade sett på tv tidigare.

– Det var kul att få uppleva atmosfären i Las Vegas och stämningen i deras arena. I Los Angeles var det stort att få spela en match i Staples Center och sedan samma kväll se LeBron James och hans LA Lakers spela basket där. Jag och några lagkamrater lyckades komma över biljetter, så jag fick se min första NBA-match och nu är jag biten, berättade Rasmus.

Han hade redan då under sina första veckor i NHL fokus att få mer istid i powerplay.

Nu får han det.

Och det hjälpte Buffalo till en segersvit på tio matcher i november.

NHL-ledningen belönade Rasmus med att utnämna honom till "Månadens rookie" förra månaden.

Efter ett antal tunga år i botten av NHL-tabellen jublar fansen i hockeytokiga Buffalo igen.

Rasmus Dahlin är på väg mot stjärnorna.

Det är lätt att glömma att han bara är 18 år.