Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vi tänker inte be om ursäkt”

Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CAL SPORT MEDIA / CAL SPORT MEDIA/SIPA USA/IBL SIPA USA
Washington Capitals försvarare Michal Kempny (6) jublar efter sitt mål mot Vegas Golden Knights i tredje perioden av Stanley Cup-finalen. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / GEOFF BURKE-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / GEOFF BURKE-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA

WASHINGTON. Det är nära nu. Riktigt nära.

Trots en vild anstormning av Vegas Golden Knights slog Washington tillbaka i ett kokande Capital One Arena och knäckte Vegas – och Bäckis & Co är nu bara en seger från en historisk Stanley Cup-titel. 

– Det kanske inte var så många som trodde på oss, men vi visar att vi aldrig viker ner oss, säger Nicklas Bäckström.

Vegas Golden Knights, som charmat och överraskat NHL hela vintern, stod inför den fjärde finalmatchen med ryggen mot väggen: Trots att man tagit sig förbi alla hinder så här långt den här säsongen vore ett 3–1-underläge i Stanley Cup-finalen närmast hopplöst att vända. 

Vegas öppnade också matchen med en stenhård anstormning mot Capitals och radade upp chanser. Men en kombination av en vass Braden Holtby i Capitalsmålet och en viss oflyt i avsluten kom man inte närmare än några stolpträffar. 

När sedan Vegas Colin Miller satte in en låg tackling med benet på Washingtons Lars Eller i mitten av första perioden och gav Capitals ett powerplay vände allt. 

TJ Oshie – tunnelbaneresenären! – lyckades ta emot pucken på skridskon och sparka fram den till klubban alldeles vid målgården och sprätta in ledningspucken på pass från stekheta Jevgenij Kuznetsov och Nicklas Bäckström. 

– Det hade blivit en annan match om de hade gjort mål på sitt powerplay i början. Vi hade lite tur där. Men vi tar det. Vi kommer inte be om ursäkt för det, säger Nicklas Bäckström som var starkt bidragande till segern med sina tre passningspoäng.

Bäckström: ”Otroligt kul att vara tillbaka”

Bäckström står nu på 22 poäng i slutspelet, fem mål och 17 assist – trots att han missade fyra matcher på grund av den handskada han drabbades av mot Pittsburgh. 

– Det känns otroligt kul att vara tillbaka efter skadan. Det är otroligt kul att spela hockey just nu. Det är det här man spelar för, Stanley Cup-final. Det är bara att fortsätta att njuta. 

Kan avgöra Stanley Cup-finalen

Fansen i Capital One Arena, så svältfödda på framgång, fick hallen att koka.

Slutresultatet skrevs till 6–2 – och i slutet stod fansen upp i en öronbedövande “we want the cup”-ramsa. 

Nu leder alltså Washington serien med 3–1 och det krävs ett smärre mirakel för att Vegas ska vända: 

Washington har under sina drygt 40 år i NHL aldrig vunnit Stanley Cup och ljudnivån mot slutet av matchen var öronbedövande när fansen ställde sig upp för att hylla sina hjältar.

– Det är en grym atmosfär. Man hör dem hela tiden, det blir som en extra spelare. Det är otroligt vilket stöd vi får. Hoppas bara vi kan ge dem det vi vill, säger Bäckström. 

Och utsikterna att ge fansen det de vill är goda – minst sagt. 

”Fjärde matchen är svårast”

Sedan NHL införde finalserier som spelas över sju matcher 1939 har ett lag lett med 3–1 i 33 serier. En enda gång har något lag vänt ett sånt underläge. (Det var Toronto som kom tillbaka efter att ha legat under med 0–3 mot Detroit 1942.)

– Vi vet så klart att den fjärde matchen är den svåraste att vinna. Men vi ska bara ladda om, och flyga till Vegas och spela den bästa hockey vi kan. Det är bara att nöta på, säger Bäckström.

3–1 i matcher, 60 minuter från en Stanley Cup – det här ska ni inte släppa nu, va? 

– Det är klart att vi vet vad det står, men försöker att inte fokusera så mycket på det. Vi ska åka till Vegas och försöka vinna nästa match. 

Den femte matchen i serien, där Washington kan avgöra, spelas i Las Vegas natten mot fredag, svensk tid. 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!