Axel Holmström. Foto: Olle WandeAxel Holmström. Foto: Olle Wande
Axel Holmström. Foto: Olle Wande
Ken Holland. Foto: Paul SakumaKen Holland. Foto: Paul Sakuma
Ken Holland. Foto: Paul Sakuma

"Axel kan nog bli kvar i SHL en säsong till"

Publicerad

LOS ANGELES. Skellefteå kan få behålla talangen Axel Holmström i ytterligare en säsong.

Detroit Red Wings har ingen brådska med att plocka över den 19-årige forwarden till Nordamerika.

- Som det ser ut i dagsläget kan Axel nog bli kvar i Skellefteå och SHL i ytterligare en säsong. Jag tror att det är bäst för honom att han får utvecklas där i lugn och ro, säger Red Wings general manager Ken Holland.

Detroit befinner sig i Kalifornien på en turné med möten mot San Jose, Anaheim och LA Kings.

Ken Holland har varit i Los Angeles-området sedan i fredags och fanns på plats i Anaheim när Ducks mötte ST. Louis i fredags och även i Staples Center när Blues gästade LA Kings på lördagskvällen.

Han tog sig tid för en pratstund med SportExpressen om läget med de svenska spelarna i organisationen.

En spännande fråga är naturligtvis vilka planer Detroit har för Axel Holmström, som man draftade i den sjunde rundan 2014 och som fanns med i Juniorkronorna under JVM i Helsingfors under jul- och nyårshelgen.

"Föredrar ofta att spela i Sverige"

Holland säger att det i dagsläget inte finns några planer på att sätta Holmström i AHL och farmarlaget Grand Rapids Griffins nästa säsong.

- Min erfarenhet säger mig att svenska talanger ofta föredrar att spela i Sverige och får de plats i SHL är det bra för deras utveckling. Vi hade ett exempel med Calle Järnkrok härom året, som efter en halv säsong i Grand Rapids ville åka hem.

Järnkrok blev senare trejdad till Nashville, där han nu är en av lagets ordinarie centerforwardar.

Axel Holmström gjorde sex poäng, ett mål och fem assist, på sju matcher under junior-VM.

I Skellefteå har han i vinter producerat 16 poäng, 3 mål och 13 assist, på 28 spelade matcher.

Han har ett treårigt rookiekontrakt med Detroit, som den här säsongen betalar honom 5,7 miljoner kronor och de påföljande två åren 6,3 miljoner.

"Zetterberg gör sitt jobb"

När det gäller de svenskar som finns med i laguppställningen i NHL hos Red Wings den här säsongen har Ken Holland bara gott att säga.

- Henrik Zetterberg gör sitt jobb som vanligt och producerar. Man ska komma ihåg att spelare som Zetterberg och Pavel Datsjuk under alla år matchats mot motståndarnas bästa spelare och att det sliter på killarna.

Gustav Nyquist, då?

- Helt okej, men kanske borde ha gjort lite fler mål. Vi hoppas att det kommer.

På backsidan har ni Niklas Kronwall och Jonathan Ericsson?

- Kronner är stabil som vanligt. Ericsson började väldigt bra, men blev skadad och missade ett antal matcher.

Johan Franzén är långtidsskadad och har inte spelat sedan den 10 oktober. Han dras med sviterna av en tidigare hjärnskakning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag