”Det är bra mycket större än ishockey”

Luke Prokop.
Foto: Instagram

Nashville-sajnade Luke Prokop kommer ut som homosexuell.

19-åringen skriver historia.

– Han är en pionjär. När man är först med att våga göra någonting så är det stort, säger Nashville Predators Mattias Ekholm.

Luke Prokop valdes i tredjerundan i NHL-draften förra året.

Ett år senare går kanadensaren ut på Twitter och berättar att han är gay.

Medan det senaste ett och ett halvt året har varit galet, har det också gett mig möjligheten att hitta mitt riktiga jag. Jag är inte längre rädd över att gömma den jag är. I dag är jag stolt över att gå ut och berätta att jag är gay.”, skriver han.

Det har varit en resa att komma till den här punkten i mitt liv, men jag kunde inte vara gladare över mitt beslut att komma ut.”.

I en intervju med The Athletic berättar Luke Prokop om stödet från Nashville Predators, klubben som draftade honom.

– Jag kan inte tacka de nog för deras stöd, säger han till sajten.

David Poile, Predators general manager, om Prokop:

– En mycket modig ung man. Det krävde mycket mod. Jag är stolt över att han gjorde det. Det måste bli spännande för honom att ta det här steget. Det här är en stor historia och förhoppningsvis hjälper och uppmuntrar andra i liknande situationer. Det är en stor sak.

Mattias Ekholm: ”Han är en pionjär”

Luke Prokop är första spelaren, med NHL-kontrakt, att komma ut.

Nashville-svensken Mattias Ekholm känner till den unge talangen som skrev på för klubben i fjol.

– Han är född -02 och har kuraget och modet att göra det, det är något som är bra mycket större än att spela hockey och vinna hockeymatcher, säger han till SportExpressen.

– Det var bara en tidsfråga innan någon skulle ha modet att göra det. Han är en pionjär. När man är först med att våga göra någonting så är det stort.

Ekholm menar att hockeyn har en del att jobba på när det kommer till öppenhet.

– Jag är rätt övertygad om att det finns spelare som spelar och har spelat i NHL som också är det, men inte haft samma mod som honom. 

– Rent krasst så är det väldigt konstigt, hockeyn har lite att jobba på, att det ska behöva bli en sådan stor grej 2021. Det är jättestarkt av honom, man ska vara den man är, man ska vara inte vara någon annan vare sig det gäller hockey eller något annat i livet. Jättestort och jättebra.

”Vilken otrolig dag för hockey”

På sociala medier hyllas hockeytalangen.

– Vi är stolta över Luke Prokop för dagens tillkännagivande och skulle vilja tacka honom för att dela med sig av sin sanning och vara så modig, säger NHL-bossen Gary Bettman i ett uttalande.

Det tar mod att vara först!”, skriver hockeyjournalisten Ryan Kennedy.

Det här är fantastiskt, Luke.”, skriver reporten Chris Johnston.

TSN:s Amanda Stein:

Vilken otrolig dag för hockey!”.

Prokop spelar i dag i WHL-laget Calgary Hitmen.

https://twitter.com/lukeprokop_6/status/1417114803118563332https://twitter.com/NHL/status/1417119419646550021https://www.instagram.com/p/CIlU0jFD8fo/