Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Risken att skadas är alldeles för stor”

Foto: DAVID KIROUAC/CSM/REX/SHUTTERSTOCK / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BEN NELMS / TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Efter hårda protester från spelarna i Vancouver Canucks har NHL ställt in fredagens match mot Edmonton.

– Det är ett riktigt beslut. Jag vet inte om kroppen skulle klara av att spela redan på fredagskvällen. Jag har inte varit på is på flera veckor, säger Canucks backveteran, Alexander Edler, 34.

I en stor intervju med SportExpressen i natt, svensk tid, talar han för första gången ut om Covid-krisen i Vancouver.

Alexander Edler var i gymmet på Rogers Arena för första gången sedan i slutet av mars under torsdagen efter en tuff tid i hemmet med Covid-19.

Edler är en av klubbens 22 spelare, som drabbades av smittan, testade positivt och tvingades isolera sig i hemmet.

– Jag mår bra nu och det känns äntligen som jag kommit över det, så jag körde lite lätt träning i gymmet på arenan idag och planerar att gå på is under fredagen, säger han.

Enligt NHL:s planer skulle Canucks börja spela redan natten till lördag, svensk tid, men efter protester från spelarna och deras representanter i fackorganisationen NHLPA bestämde sig ligaledningen för att ställa in matchen.

– Det känns som ett riktigt beslut. Jag vet hur risiga några av lagkamraterna kände sig efter att ha gått på is idag. Risken att bli skadad är alldeles för stor, vi behöver lite mer tid för att kunna börja spela igen.

NHL kommer förmodligen att flytta också lördagens match mellan Vancouver och Toronto.

Alexander Edler i karantän med dottern

Alexander Edler ingick i den andra våg av spelare i Canucks som drabbades av Covid-19 i slutet av mars.

Han berättar så här om händelseförloppet:

– Symptomen jag fick under de första tre-fyra dagarna kändes som en vanlig influensa. Jag hade ont i kroppen och kände mig svag.

Edler trodde han att han hade klarat sig lindrigt undan, men så förändrades allt plötsligt över en natt.

– På den åttonde dagen vaknade jag upp med feber och den stannade i tre dagar. Jag hade inte jättehög feber, men det var tillräckligt för att jag inte skulle känna mig så bra. För att inte familjen skulle smittas flyttade jag ner i källaren här hemma. 

– Men så testade vår yngsta dotter River positivt, så hon fick också flytta ner och bo i källaren med mig. Min fru och vår äldsta dotter har klarat sig och nu har den två veckor långa karantänen avverkats, så vi kan vara tillsammans igen hela familjen, berättar Alexander.

Vad har du hört om hur dina lagkamrater drabbats?

– De flesta har upplevt samma feber som jag gjorde. Någon fick högre feber, andra tappade aptiten helt. Jag har också hört någon, som haft problem med lungorna. Men ingen har varit sådär jättesjuk. Problemet har varit att det har dragit ut på tiden. Vi spelare har smittats i olika omgångar.

Några biverkningar för dig personligen?

– Jag tappade lukt och smak under en period, men de är tillbaka nu sedan fyra-fem dagar.

”Ingen kommer vara i toppform”

Var det bra att lagkamraten J.T. Miller gick ut i onsdags och höjde rösten om att det vore vansinnigt att ni skulle spela en NHL-match redan den här fredagen?

– Ja, det tror jag. Trots att han själv inte haft Covid kände han att det inte hade varit så smart att tvinga tillbaka oss redan nu. Inte minst med tanke på skaderisken. Alla vill spela hockey igen, men vi måste se till hälsan först.

Har du haft tankar på att ni borde avbryta säsongen?

– Nej, jag vet inte. Vi har ett jobb att göra, men man vill ju inte att risken att bli skadad ska vara stor. Hälsosynpunkter måste tas i det här läget.

Om ni måste börja spela i helgen, hur tror du att du kommer att klara det?

– Ingen kommer att vara i toppform, det står helt klart. Problemet för oss i Canucks är att inget annat lag har haft så många spelare som testat positivt för Covid och efter att ha vilat i två veckor vet jag inte hur jag kommer att känna mig efter bara något ispass innan det är dags att börja spela matcher igen.

– Men det gäller att gilla läget. Alla lag går igenom tuffa tider nu och det är ingen som tycker synd om oss. Den här säsongen är inte lik någon annan.

Chanserna att ni kan resa er och greja en slutspelsplats trots vad som hänt och tabelläget?

– Svårt att säga just nu. Vi ska naturligtvis göra allt för att försöka ta oss till play off, men jag vet inte hur jag eller laget kommer att känna sig när vi kör igång igen. Vi får ta en match i taget.

Vad är det senaste du hört om spelprogrammet?

– Att den schemalagda matchen mot Toronto på måndag kommer att äga rum och att om man ställer in lördagsmötet med dem, så kanske den ska spelas på söndag. Sedan får vi ta fredagsmatchen mot Edmonton vid ett senare tillfälle.