Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Alla utanför Vancouver har bestämt sig för det”

Rickard Wallin listar decenniets bästa NHL-femma
Elias PetterssonFoto: DOM GAGNE/CSM/REX / DOM GAGNE/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Henrik LundqvistFoto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Elias Pettersson har tagit Vancouver och NHL med storm.

Nu tar han också – tillsammans med Henrik Lundqvist – plats på sajten The Athletics lista över ”10 spelare som inga NHL-fans kan hata (utöver alla de som gör det)”

De flesta har koll på Elias Petterssons framgångssaga sedan han flyttade över till Nordamerika. Med 66 poäng på 71 matcher vann han poängligan för rookies i överlägsen stil, han vann Calder Trophy och gav Vancouver hoppet tillbaka samtidigt som han fick stora lovord från experter efter briljanta sekvenser på isen.

Den har säsongen har 21-åringen inlett med att snitta en poäng per match, och med sina 35 poäng är han hittills bäste svensk i NHL:s poängliga. När The Athletics Sean McIndoe nu listar ”10 spelare som inga NHL-fans kan hata (utöver alla de som gör det)” tar Elias Petterson plats även där.

”Medlem av skaran unga, fantastiska spelare som precis gått in i sin prime. Pettersson är en trollkarl med pucken och vann priset som årets rookie förra säsongen. Som bonus älskar hockeyfans att heja på mindre spelare. Pettersson är faktiskt inte liten – han är 188 centimeter – men av någon anledning har alla utanför Vancouver bestämt sig för att tro att han är liten, därför får han en extra skjuts”, skriver McIndoe i sin motivering.

”Vi borde även känna en kollektiv Canucks-relaterad skuld för att inte ha uppskattat Pavel Bure och Sedinarna tillräckligt mycket”, tillägger han sedan.

Lundqvist också med på listan

Men Elias Pettersson är inte ensam svensk på listan, Henrik Lundqvist tar nämligen också plats. Svenske stjärnmålvakten som under sina 15 säsonger i New York Rangers blivit ”Kungen av Manhattan”, blivit prisad som NHL:s bäste målvakt och numera slår NHL-rekord på löpande band.

”Han är den bästa målvakten i sin era och garanterad en plats i Hall of Fame så snart det går. Han är också deltidsmodell, spelar i ett rockband och älskar hundar. Om vi ska vara ärliga är det nästan för mycket och till en viss punkt kan du förlåta fans som vänder honom ryggen. Vi förstår Henrik, du är bättre än oss på allt”, skriver Sean McIndoe i motiveringen på Lundqvist och fortsätter.

”Men sedan kommer du ihåg att han fortfarande inte vunnit Stanley Cup, vilket adderar en viss sårbarhet till hans historia och ger en känsla av brådska till det sista skedet av hans karriär. Kommer ni ihåg när han drog Rangers till finalen, bara för att släppa in det avgörande målet på övertid och sedan låg kvar på isen i vad som verkade vara hela försäsongen? Du måste vara ett monster för att hata en kille som har gått igenom det.”

Spelarna på listan

Connor McDavid

Patrick Marleau

Marc-Andre Fleury

Elias Pettersson

Henrik Lundqvist

Phil Kessel

Justin Williams

Patrice Bergeron

Nathan MacKinnon

Alexander Ovetjkin

Följ gärna SportExpressen på Instagram! 

https://www.instagram.com/p/B6QCY3CpZkF/

Expertens analys inför JVM

Håkan Södergren gästar Sportklubben och pratar om Sveriges chanser i JVM