Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Alla gör misstag, ingen är perfekt”

Foto: USA TODAY NETWORK / ISAIAH J. DOWNING-USA TODAY SPOR SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / STAN SZETO-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA

I januari ansökte NHL-stjärnan Evander Kane, 29, om att bli försatt i personlig konkurs.

Då hade han skulder på 222 miljoner kronor och det ryktades om att han skulle missa hela säsongen på grund av hälsoskäl.  

Men i stället gör Kane sitt livs säsong – och väljer nu för första gången att berätta om det ekonomiska kaoset.

– Det har varit en lättnad att inte behöva hålla det hemligt längre, säger han till The Athletic. 

Evander Kane skulle ta NHL med storm. Det var tanken Atlanta Thrashers hade när de draftade honom som nummer fyra totalt sommaren 2009. 

Kane har sedan dess varit en stabil poängplockare i ligan, men det han åstadkommit på isen har inte sällan överskuggats av vad som hänt utanför densamma. Det tog aldrig fart i Thrashers (sedermera Winnipeg Jets), inte heller i Buffalo Sabres och även i San Jose Sharks har den stora framgången dröjt. 

Inför den här säsongen såg det ut som att den aldrig skulle komma. 

Evander Kane ansökte om personlig konkurs

För då ansökte Kane om att bli försatt i personlig konkurs, då med skulder på hisnande 222 miljoner kronor. Det rapporterades i amerikanska medier om spelmissbruk och enligt konkursförvaltaren mådde Kane så dåligt att han övervägde att ställa in säsongen helt. 

– Han kan säga upp sitt kontrakt och välja bort säsongen på grund av hälsoproblem och med tanke på att hans första barn nyligen föddes, sa konkursförvaltaren då. 

Men så blev det inte. I stället har Kane spelat sitt livs hockey. På 55 matcher har det blivit 49 poäng, ett poängsnitt som är det bästa i Kanes karriär och han är Sharks främste poängplockare. 

Hur kan det komma sig att Kane lyckas med detta trots problemen utanför isen? 

Kane bryter tystnaden om sin personliga konkurs

När Kane nu exklusivt för The Athletic bryter tystnaden om sina ekonomiska problem så berättar han att det faktum att allt är ute i det öppna har varit en lättnad för honom. 

– Jag har inte behövt låtsas längre och det har varit en stor lättnad. Jag har behövt hantera allt det här i flera år och det har varit en konstant stress. Men så fort jag ansökte om konkursen – folk tror att det är början på något – men för mig blev det avslutet på ett kapitel i mitt liv, säger Kane. 

Av rättsliga skäl kan inte Kane gå in i detaljer kring hur han lyckats sätta sig i så stor skuld, detta efter en lång NHL-karriär med mångmiljonlön. Han har i dag ett kontrakt värt ca 55 miljoner kronor om året fram till säsongen 24-25. 

– Alla gör misstag, ingen är perfekt, konstaterar Kane. 

Men klart är att han mår bättre nu än vad han gjorde innan han ansökte om personlig konkurs. 

– När man blir vuxen måste man ta vissa beslut. De är inte alltid enkla, men det här var det bästa beslutet i mitt liv.