Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Alla de svenskarna är positiva till spel”

Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg under sin resa i Nordamerika.Foto: Gunnar Nordström
Foto: DOM GAGNE/CSM/REX / DOM GAGNE/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Foto: NICHOLAS T LOVERDE/CSM/REX / NICHOLAS T LOVERDE/CSM/REX/IBL REX FEATURES

NEWPORT BEACH. Hockey-VM är bara två månader bort.

Det betyder att Tre Kronors förbundskapten, Rikard Grönborg, 50, gör en sista sväng i Nordamerika för att granska kandidater till sitt VM-lag.

Med tanke på tabelläget i NHL finns chansen att vi får se både Buffalos Rasmus Dahlin och Vancouvers Elias Pettersson i truppen.

Kanske också OS- och VM-hjälten Henrik Lundqvist, då New York Rangers också är ett lag som missar slutspelet om Stanley Cup.

– Jag ska ta ett snack med Henke under mitt stopp i New York, säger Grönborg i en stor intervju med SportExpressen.

Den dubble guldmakaren från 2017 och 2018 tillbringade förra helgen i södra Kalifornien, där han såg tre NHL-matcher.

Först Anaheim-Vegas i Honda Center, sedan LA Kings-Chicago i Staples Center innan Grönborg var tillbaka i Anaheim för att granska svenskarna på isen i mötet Anaheim-Colorado.

Ingen av de svenska NHL-proffsen han talade med tackade nej till VM-spel även om den formella frågan inte ställdes.

Det kommer inte att ske förrän NHL:s grundserie är färdigspelad den 6 april.

Men vibbarna från spelarna är lika positiva som de varit under de senaste åren.

– Det finns ett starkt intresse från spelarna att vilja ställa upp, så mycket kan jag säga, berättar Grönborg.

Sverige har vunnit två raka VM-guld. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Gett utdelning

Just relationerna med de svenska NHL-proffsen är något Rikard Grönborg har arbetat hårt med sedan han tillträdde jobbet som förbundskapten.

Det har gett utdelning.

Men sedan finns det en rad andra faktorer som spelar in när det är dags för laguttagningen.

Tabelläget för aktuella spelare, skador, kontraktsfrågor och familjeskäl.

– Bara tre spelare var med i båda guldlagen 2017 och 2018. Så det handlade om ett helt nytt lag förra året. Vi får se hur det kommer att se ut i år, säger Grönborg under en intervju i Newport Beach, där han satte upp sitt högkvarter under dagarna i Kalifornien.

Sverige har vunnit två raka VM-guld, känner du press att ta en trippel?

– Jag tänker inte riktigt så. Nu är det en ny utmaning, som gör att jobbet är intressant. Det är nya förutsättningar, ett nytt lag och en helt ny situation i Bratislava där årets VM avgörs. Men det är klart att vi vill göra vårt absolut bästa och ställa vårt absolut bästa lag på isen, det är därför jag är här just nu och sonderar terrängen och känna spelarna på pulsen.

Är det lättare att få med killarna nu när ni vunnit två raka guld i VM?

– Jag tror att spelarna känner en trygghet kring den nivå vi skapat kring landslaget. Jag har ju jobbat med många av de här killarna sedan juniorlandslagen och det skapar ett förtroende. Det är en extra bonus. Sedan måste vi i tränarstaben göra jobbet. Vi måste vara här och visa intresse för vad de gör till vardags och få deras feedback.

– Så jag tror och hoppas att det kommer att bli en ganska stor konkurrens om platserna i år.

 

 

Skulle det vara en bonus att få med våra rookiesensationer Rasmus Dahlin och Elias Pettersson i VM-laget?

– Först måste NHL-säsongen vara färdigspelad innan vi vet vilka som är tillgängliga. Men visst, både Rasmus och Elias har presterat ett jättebra första år som NHL-spelare och det är roligt att se deras utveckling. Sedan är det först när vi definitivt vet vilka lag som inte går vidare till slutspel, som vi kan se vilka spelare som är tillgängliga och troligtvis kommer att komma. Och där är vi inte riktigt än.

Är det flera av de aktuella spelarna i år som har utgående kontrakt med sina NHL-klubbar? Adrian Kempe i LA Kings är väl en av dem?

– Ja, det stämmer att han är en sådan spelare. Men vi hade spelare med i fjolårets VM-lag, som hade utgående kontrakt och då löste vi det med en försäkring som Hockeyförbundet betalade. Mattias Janmark, Anders Nilsson och Jacob De La Rose var tre spelare, som befann sig i den situationen.

– Det handlar också om hur spelarna känner sig. Deras karriärer här över är ju också viktiga för dem.

Vad säger du om de svenska spelarna du nu sett under dagarna här i Kalifornien, som Duckstrion Hampus Lindholm, Rickard Rakell och Jakob Silfverberg, Adrian Kempe i LA Kings, Patrik Nemeth, Gabriel Landeskog och Carl Söderberg i Colorado, William Karlsson i Vegas, Erik Gustafsson och Gustav Forsling i Chicago?

– De är bärande spelare i sina lag och alla svenskarna som jag talat med under de här dagarna är positiva till spel i Tre Kronor. De har inte sagt något negativt alls.

 

LÄS MER: Så kan Tre Kronors drömlag se ut i VM 

 

Tycker du att svenskarna i NHL har en bra utvecklingskurva?

– Jag tycker att den är mycket bra. Ta bara William Karlsson i Vegas, som gjorde 43 kassar förra säsongen och nu är uppe i tjugo. I Anaheim är Rakell, Silfverberg och Lindholm väldigt etablerade spelare och i Chicago har Gustafsson haft en raketsäsong, tycker jag.

Är ni hårdare påpassade nu när ni kommer till VM med dubbla mästartitlar?

– Jag tror inte att det spelar någon roll. Visst, när man vunnit några år kanske motståndarna satsar lite extra hårt mot oss, men det är en ny situation varje år med nya lag som slåss om medaljerna. Jag känner inte att vi är mer påpassade, men vi måste producera på topp.

Rikard Grönborg drömmer om NHL

Vad betyder de här gulden för svensk hockey?

– I stort betyder gulden att vi är en världsmakt inom hockeyn. Vi har bara förlorat en match under ordinarie speltid de senaste två åren. Vi har hållit en hög jämnhet under de här åren. Att vi har så många spelare som vi har i NHL visar att vi har en fantastisk spelarutveckling i Sverige.

Vad har gulden betytt för din egen del?

– Det har för mig ett fantastiskt värde att få vara med om de här resorna, så klart, och ha fått jobba med här ledarna och spelarna som vi har. Jag ser det som en fantastisk förmån varje gång jag går till jobbet. Sedan sitter inte jag och reflekterar så mycket över de här gulden utan funderar mer på vad vi ska göra i nästa turnering. Det är vad jag sitter och planerar just nu.

 

 

– Någon gång senare när jag sitter i gungstolen kanske jag tar mig tid att tänka tillbaka på de här åren, men just nu finns inte den tiden. Jag är mitt uppe i processen att se till att jag gör mitt jobb inför nästa utmaning, som är VM.

Du har inte ångrat ditt beslut att kliva av efter den här säsongen?

– Nej, det behövs en utveckling på sådana här poster och nu tar ju Garpen (Johan Garpenlöv) över, så den röda tråden finns kvar. Och för min egen personliga utveckling tror jag att det är bra att jag får en ny utmaning någonstans. När man tar ett sådant här beslut, så är det rätt beslut. Jag försöker bara se framåt.

Grönborg kommer ersättas av Johan Garpenlöv, till vänster. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rikard Grönborg drömmer om NHL

Var hoppas du coacha nästa säsong?

– Klart som tusan att man vill få chansen i världens bästa liga och det är ju NHL. Det är den målbilden som jag har. Förhoppningsvis finns det någon organisation som tycker att jag passar in i deras bild av ledarstaben. Jag hoppas kunna bidra med utanförperspektivet och en bra hybridcoachning med både nordamerikanska och svenska och europeiska nyanser.

I dina ögon, så borde NHL vara redo för en europeisk coach?

– Jag tycker ju att det finns många bra tränare, som jag haft förmånen att coacha mot i Europa som skulle fungera jättebra i NHL. Om man tittar på spelarna i ligan, så är ju en tredjedel av dem från Europa och då är ju det naturliga att det finns både ledare och coacher från Europa också. Jag ser mig själv som en hybridcoach med mycket nordamerikanska influenser Jag tror och hoppas att NHL är redo för att ta det steget.

Kan du tänka dig att coacha i KHL annars?

– Jag stänger inga dörrar just nu.

Du som har följt en sådan spelare som Elias Pettersson hela vägen, varför har han lyckats så bra under sin rookiesäsong i NHL?

– Det finns många saker som gör Elias så bra. För det första är han en träningsprodukt. Han har tränat fantastiskt mycket på de saker han visar upp nu i NHL, så det är många träningstimmar som ligger bakom hans succé. Sedan är Elias en naturlig målskytt, men också en exceptionell playmaker. Jag tycker också att det är jättekul att se honom som centerforward, han var inte center så mycket i Växjö förra året. Jag vet att han vill spela center och jag är full av beundran över den resa han gjort under de senaste åren. Han är en mycket speciell spelare.

Elias Pettersson var med i VM redan i fjol. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Grönborg hyllar Pettersson och Dahlin

Är du överraskad över att det gått så jäkla bra för honom?

– Efter jul förra året hade han en fantastisk utväxling i Växjö. Någonstans där kunde man se hans speciella talang. Sedan har det eskalerat helt enkelt och det är kul att se att han fått förtroendet i Vancouver och att poängproduktionen kommit för honom. Men vi ska komma ihåg att man måste förtjäna förtroendet och det har han gjort. Så jag är jätteimponerad.

Vad skulle han betyda för ett VM-lag?

– Han skulle helt klart vara en spelare, som motståndarna skulle ha stor respekt för. Han visade sin spets redan under förra året i VM, men tyvärr så gick han sönder i den näst sista matchen i gruppspelet. Elias skulle vara en spelare på allas radar i årets VM om han kommer med.

Och Rasmus?

– Det är lika kul att se hans resa också. Poängproduktionen är jättebra och han har fått en bärande roll i Buffalo, Nu har det gått lite tyngre för laget under den senaste tiden, men han är en offensivt begåvad back som har etablerat sig i ligan.

 

LÄS MER: Oroande beskeden om Erik Karlsson och Gabriel Landeskog 

 

Till sist, en sådan som Henrik Lundqvist som hunnit bli 36 år, kommer du att fråga honom om han är intresserad av att spela VM i vår?

– Jag kommer att se Rangers som sista matchen på den här resan och ha en diskussion med Henke och höra var han är någonstans i sina tankar. Han har återigen visat sin klass i vinter och stått på huvudet för att hjälpa sitt Rangers. Jag tror att Rangers är det lag som släppt till mest målchanser mot sig i ligan.

– Henke har visat på nytt den här säsongen att han är en världsspelare, säger Rikard Grönborg.

Henrik Lundqvist. Foto: USA TODAY NETWORK / MARC DESROSIERS-USA TODAY SPORTS SIPA USA

”Ligger nästan där på Haaland-nivå”

Så ska Edward Chilufya slå igenom i år: ”Jag kommer få mitt stora genombrott” • Särskilda träningen • Personliga sorgen