Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobbad – igen: ”Ser tre andra som lika värdiga”

Foto: FRED CHARTRAND / AP THE CANADIAN PRESS
Foto: NILS JAKOBSSON / © BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Nej, det blev ingen plats för Daniel Alfredsson, 47, i Hockey Hall of Fame i år heller.

För fjärde året i rad fick han inte tillräckligt med röster för att bli invald i hockeyn finrum.

– Men i mina ögon är Daniel Alfredsson lika kvalificerad som de som nu blev invalda, kommenterade kanadensiske hockeyexperten Craig Button i tv-sändningen hos TSN.

In på första försöket kom däremot Jarome Iginla, 42, och slovaken Marian Hossa, 41.

Invalda i år blev också spelarna Kevin Lowe och Doug Wilson, som i dag är general manager i San Jose Sharks, samt på den kvinnliga sidan kanadensiskan Kim St-Pierre.

I kategorin Builders valdes Ken Holland in, som i dag är general manager för Edmonton Oilers efter många år som hockeyboss i Detroit Red Wings.

Precis som under de senaste åren var det före detta NHL-stjärnan och HHOF-ordföranden, Lanny McDonald, som i en tv-sändning från organisationens högkvarter i Toronto meddelade namnen på de nya medlemmarna.

Sex nya medlemmar fick alltså plats i HHOF i år.

 

Daniel Alfredssons meriter

■ Vinnare av Calder Trophy, som NHL:s bäste nykomling säsongen 1995-96.

■ OS-guld i Turin med Tre Kronor 2006.

■ OS-silver i Sotji 2014.

■ VM-silver i Stockholm 1995 och Prag 2004.

■ 1157 poäng, 444 mål och 713 assist, på 1246 matcher i NHL.

■ Uttagen sex gånger till NHL:s All Starmatch

 

Daniel Alfredsson nobbad igen

Alfredsson var ett hett namn i förhandssnacket i år också. En NHL-stjärna och före detta lagkamrat från tiden i Ottawa Senators som höjde rösten och hoppades att Alfie skulle komma in den här gången var Jason Spezza, som numera representerar Toronto Maple Leafs.

– Daniel Alfredsson förtjänar den respekt, som en plats i Hockey Hall of Fame ger efter allt han gjort för Ottawa Senators under sin tid i NHL. Lägg därtill hans internationella framgångar, sa Spezza.

Ett antal hockeyskribenter i Nordamerika förordade också Alfredsson under de senaste dagarna, men det räckte inte för att övertyga den 18 man starka Invalskommittén.

Det krävs 14 röster för att bli invald.

”I mina ögon är de lika kvalificerade”

Men även efter onsdagens utnämningar fick Alfredsson några tröstande ord från en av de ledande hockeykrönikörerna i Kanada, Craig Button på TSN, som har förflutet som general manager för Calgary Flames.

Han sa så här efter det att årets ”vinnare” presenterats.

– Jag ser tre andra spelare som lika kvalificerade för att väljas in och de är Daniel Alfredsson, Tom Barrasso och Theo Fleury. I mina ögon är de alla Hall of Famers, sa Craig Button.

Jarome Iginla producerade 1300 poäng under sina 1554 matcher i NHL och vann OS-guld med Kanada i Vancouver 2010, där han spelade fram Sidney Crosby till segermålet (3-2) mot USA i förlängningen av finalen.

Fyra svenskar finns i Hockey Hall of Fame. De är Börje Salming (1996), Mats Sundin (2012), Peter Forsberg (2014) och Nicklas Lidström (2015).