Foto: Gunnar Nordström.Foto: Gunnar Nordström.
 Foto: Gunnar Nordström.
Anders Hedberg och Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson mästare med Winnipeg Jets 1978. Foto: HASSE PERSSONAnders Hedberg och Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson mästare med Winnipeg Jets 1978. Foto: HASSE PERSSON
Anders Hedberg och Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson mästare med Winnipeg Jets 1978. Foto: HASSE PERSSON
Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅNFoto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN
 Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN
Foto: JOHN WOODS / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: JOHN WOODS / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JOHN WOODS / AP TT NYHETSBYRÅN

365 poäng ihop – här återförenas stjärnorna

Publicerad

WINNIPEG. Det råder galen hockeyfeber i Winnipeg.

Inte bara för att årets upplaga av Jets tagit sig till semifinal i Stanley Cup.

På plats i staden är 15 av spelarna från mästarlaget 1978 i WHA med den legendariska kedjan "The Hot Line" bestående av Bobby Hull, Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson och Anders Hedberg.

40 år har gått, men trion hyllas fortfarande som legendarer Winnipeg.

- Ulfie och Anders förtjänar en plats i Hockey Hall of Fame. De var med och förändrade hockeyn i Nordamerika för alltid, säger Bobby Hull till SportExpressen.

Under sina fyra år i Winnipeg var Nilsson och Hedberg med och vann två WHA-mästerskap.

Det sa klick när svenskarna sammanfördes med Hull och en av hockeyvärldens bästa kedjor någonsin var född.

- Jag fick en pånyttfödelse när Ulfie och Anders kom hit. Jag har aldrig spelat med bättre spelare och då hade jag ändå gjort en massa säsonger i Chicago Blackhawks innan jag hoppade över till WHA 1972, säger Bobby Hull.

”Fantastiska lag och det var svenskarnas förtjänst”

Han har hunnit bli 79 år och har lite svårt att gå, men är pigg i tanken och hockeyminnet är intakt.

- Vi hade några fantastiska lag här i Winnipeg under andra halvan av 70-talet och det var mycket svenskarnas förtjänst. Vi ska inte glömma Lars-Erik Sjöberg, Thommie Bergman, Kent Nilsson, Willy Lindström, Dan Labraaten, Curt Larsson och Mats Lindh, säger Hull.

När Winnipeg Jets inleder semifinalserien mot Vegas Golden Knights natten till söndagen, svensk tid, kommer de gamla stjärnorna att hyllas i hemmaarenan Bell MTS Place.

På plats är också Thommie Bergman och Willy Lindström.

”The Hot Line” gjorde 365 poäng säsongen 77/78

Under fredagen besökte de Manitoba Sports Hall of Fame och senare på kvällen ett sponsorparty i centrum.

Till fansens stora glädje.

- Det är alltid kul att komma tillbaka hit till Winnipeg. Vi har fantastiska minnen härifrån och fortfarande kvar många vänner här, säger "Lill-Pröjsarn", som fyllde 68 år i går och blev hyllad av de gamla lagkamraterna med sång och tårta.

Winnipeg Jets vann WHA-slutspelet om Avco Cup 1976 och 1978 under Nilssons och Hedbergs tid i klubben.

Under grundserien 77-78 svarade The Hot Line för 365 poäng, varav 146 mål, på 77 matcher.

Nilsson och Hedberg flyttade vidare till New York inför säsongen 1978-79, där de tog Rangers till final första året.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag