Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kallades svikare – efter NHL-flytten

Thommie Bergman i Detroits klassiska tröja i samband med en träning 1973. Thommie Bergman kom till NHL året före Börje Salming.
Foto: SVT BILD TT NYHETSBYRÅN
Thommie Bergman blev upptäckt av Detroit Red Wings när han spelade med Tre Kronor i OS i Sapporo 1972.
Foto: GÖSTA BLOMQUIST/BONNIERARKIVET TT NYHETSBYRÅN
Troligen tuffaste backparet i svensk hockeyhistroia, duon Börje Salming och Thommie Bergman tillsammans i en match mot USA i Canada Cup 1976.
Foto: JAN COLLSIÖÖ/TT NYHETSBYRÅN
Om man var NHL-proffs i ”Motor City” 1972 - då körde man också en bil av toppklass. Som Thommie Bergman här hemma vid huset i Detroit.
Foto: HASSE PERSSON
Hemma i Sverige igen efter första året i NHL. Thommie Bergman möttes av Expressen på Torslanda flygplats i Göteborg, sommaren 1973. Han kom hem med kryckor och högra benet i gips. –
Foto: SÖREN KARLSON
Avancerad operation. Efter första året i NHL tvingadees Thommie Bergman till en knäoperation, han visade efteråt upp ett 20 centimeter långt ärr på höger knä efter att läkare helt enkelt flyttat upp en vadmuskel till knäet.
Pigg pensionär. Även om Bergman egentligen kunde sluta jobba, så är han fortfarande talangscout för Toronto Maple Leafs.
Foto: GÖRAN JOHANSSON/FRILANSFOTOGRAFERNA
Börje Salming har många gånger hyllat Thommie Bergman, som den förste svensken att komma direkt från högsta serien hemma till att bli ordinarie i NHL. Salming landade i NHL året efter Bergman.
Foto: BILDBYRÅN INTERNATIONAL HOCKEY ARCHIVES
1 / 8

Ni har förstås hört om förste svensken att ta plats i ett klassiskt NHL-lag, som slogs med ligans värsta buse och stod pall för alla råskinn som vrålade ”chicken swede”?

Nej, inte Börje Salming.

Utan Thommie Bergman, som kom till NHL året före Salming och var så tuff att tidernas värsta buslag ville värva honom.

I en intervju med SportExpressen berättar han om tuffa år i Nordamerika, om dopade ryssar och kritiken när han själv drog till NHL.

– Jag kallades en förrädare för att jag svek Sverige och svenska landslaget, säger Thommie.   

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en månad

Läs alla artiklar gratis i en månad, därefter är priset 79 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på “Starta premium – 1 mån gratis” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 1 maj 2021 är det Expressens koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Experter reder ut: Det vet vi om Astras vaccin och blodproppar

”Tar det väldigt seriöst” • Vaccinchef: Fördelarna överväger riskerna

Enkla tipsen: Få bättre pension på 25 minuter

Misstaget många pensionssparare gör • ”Så stor skillnad”

10 svenskars topplista: Det här tänder vi allra mest på

Marielle, 49: ”Räcker inte att komma med stor kuk”