”Det handlar om brott under flera månader”

Publicerad
Uppdaterad

En förundersökning om grov kvinnofridskränkning har inletts mot en svensk ishockeyprofil.

Enligt misstankarna har han utsatt en närstående för brott under en fyra månader lång period.

– Själva rubriceringen grov kvinnofridskränkning gäller flera brott under den aktuella perioden, säger åklagare Marina Chirakova.

Han har spelat i landslaget och haft en framgångsrik karriär utomlands. På tisdagskvällen stod det klart att han anhållits misstänkt för våldsbrott mot en närstående. 

Nu visar dokument som nått domstolen att en förundersökning om grov kvinnofridskränkning inletts mot hockeyprofilen. Han är anhållen, på sannolika skäl misstänkt.

"Brott under flera månaders tid"

Advokat Jenny Enström har på onsdagen förordnats som offentlig försvarare för hockeyprofilen. Målsägande i fallet har i sin tur begärt att få advokat Josefine Sundeberg som målsägandebiträde.

Av handlingar som nått tingsrätten framgår att en förundersökning om grov kvinnofridskränkning inletts. Det gäller perioden 12 januari till 13 maj i år.

– Det stämmer att det handlar om brott under flera månaders tid, säger åklagare Marina Chirakova.

"Olika utredningsåtgärder"

Hockeyprofilen anhölls i sin frånvaro den 14 maj klockan 18.06. Anhållandet verkställdes dagen efter, klockan 13.00, enligt handlingar som nått tingsrätten.

Åklagaren måste de närmaste dagarna ta ställning till huruvida hockeyprofilen ska begäras häktad eller försättas på fri fot.

– Vi håller på med olika utredningsåtgärder och jag kommer att ta beslut om häktning senare i kväll eller i morgon, säger Chirakova.

Expressen har sökt ishockeyprofilens advokat Jenny Eneström. Målsägandebiträdet vill inte uttala sig i ärendet. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag