Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är min andra familj – blir sorgearbete”

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Från stor hjälte i Småland till förbundskapten i Tre Kronor. 

Sam Hallam, 42, ska vara garanten för att svensk hockeys storhetstid fortsätter. Men avskedet till Växjö kommer bli smärtsamt. 

– Det har varit min andra familj. Nu kommer ett sorgearbete inledas. 

– Det är Sveriges finaste jobb, och det känns overkligt att jag har det, säger Sam Hallam en dryg timme efter att SportExpressen avslöjat nyheten om att Växjötränaren tar över rollen som ny förbundskapten i Tre Kronor. 

Hallam lämnar därmed Smålandsklubben efter tio säsonger, vilket har resulterat i hela tre SM-guld. Succén i Småland är redan ett faktum, men 42-åringen menar att det finns mer att hämta. 

– Det är fullt fokus på jobbet i Växjö nu. Jag vill kräma ut allt där. Sen att få hoppa på det här jobbet... Det känns surrealistiskt. Det hade jag inte planerat eller haft i mina drömmar. Men när möjligheten dök upp var valet enkelt. 

”Kommer bli ett sorgearbete”

 När tog ni den första kontakten? 

– Det var för 1,5 månad sedan ungefär. Det är skönt att det har blivit officiellt nu så man slipper det här hemlighetsmakeriet. 

Men att lämna Växjö kommer inte bli enkelt, menar den kommande förbundskaptenen. 

– Nu kommer vi inleda ett sorgearbete. Jag och min familj förknippar oss mycket med Växjö. Vi har två pojkar som spelar i föreningen, och en dotter som jobbar under matcherna. Lakers har blivit som en andra familj, det kommer bli en sorg att kliva ur den. Men efter tio år är det kanske dags för det. 

Vad vill du ta med dig från Växjö till Tre Kronor? 

– Rent hockey- och värderingsmässigt finns det mycket jag och Tre Kronor har pratat om. En av de sakerna är en rak och tydlig kommunikation. Det ska vara tydligt för alla vad de ska göra. Man ska utföra sitt jobb och lita på varandra.  

Hallam: ”Vill vinna VM-guld”

Vad vill du sätta för prägel på laget?  

– Vi vill jobba med att förädla den svenska stilen. Vi har vissa styrkor i svensk hockey som är väldigt bra. Från lagsammanhållningen och passningsspelet till det kollektiva spelet. Vi ska understryka det vi är bra på och sen hitta fördelar, för i slutändan handlar det om att vinna mästerskap. 

Vem som ska assistera Sam Hallam är ännu inte klart. 

– Jag är inte här för att ta fram den stora kvasten och städa av allting. Det finns mycket som redan är bra. 

Vem vill du ha bredvid dig då? 

– Det finns lite tankar där, men allt det sköts internt. Det är inget jag kan prata om här. 

Sam Hallam har officiellt varit förbundskapten i drygt en timme. Men Växjös succétränare har redan målat upp sitt drömscenario som den framtida förbundskaptenen för Tre Kronor. 

– Jag vill stå där och höra nationalsången efter VM-finalen. Det är min dröm, avslutar den nya förbundskaptenen som har kontrakt fram till säsongen 2025/26. 

Lycksell frälste Lakers

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.