SKAKAD LANDSLAGSLEDNING. Svenska landslagschefen Claes-Göran Wallin (till vänster) och presschefen Mats Olsson i korridorerna under Globen i går. Landslagsledningen vädjade till polisen om att skjuta upp förhören med stjärnorna till efter matchen, men fick nej. I natt stängde Tre Kronor dörrarna omkring sig.
SKAKAD LANDSLAGSLEDNING. Svenska landslagschefen Claes-Göran Wallin (till vänster) och presschefen Mats Olsson i korridorerna under Globen i går. Landslagsledningen vädjade till polisen om att skjuta upp förhören med stjärnorna till efter matchen, men fick nej. I natt stängde Tre Kronor dörrarna omkring sig.

Mats Olsson: Någon borde stoppat dem

Publicerad
Uppdaterad
En tragedi rakt framför våra ögon.
En 21-årig kvinna.
Tre hockeyspelare.
Ett hotellrum.
En idrottsrörelse som väljer att titta bort.
I går eftermiddag hämtades tre av Tre Kronors spelare av polis i Stockholm: Kristian Huselius, Andreas Lilja och Henrik Tallinder. Direkt i tv meddelade hockeyförbundets generalsekreterare Michael Englund, före Sverige–Tjeckien i Sweden Hockey Games, en publik i miljonklass att tre spelare inte kunde medverka eftersom de satt i polisförhör.
 • Det som i går utspelades framför våra ögon, det som kommer att bli en lång följetong, är en av de största skandalerna i svensk idrottshistoria.
 • I förhör under matchen

  En 21-årig kvinna i Stockholm har anmält att hon blivit våldtagen. Medan övriga Tre Kronor åkte till Globen för uppladdning satt Kristian Huselius, Andreas Lilja och Henrik Tallinder i förhör hos polisen. De har erkänt att de haft sex med den 21-åriga kvinnan. Jouråklagaren Håkan Åberg säger att det inte finns några misstankar men att det inte är uteslutet med fler förhör eftersom förundersökningen inte är nerlagd.
 • Frågan handlar om våldtäkt eller inte.
 • Vi ska i sammanhanget inte glömma att det finns kvinnor som dras till kändisar, och ser sex med kända män som en merit. Det är däremot en helt annan diskussion. Kristian Huselius. En stor del manlig lagidrott, ishockey, är machokultur, har en grabbar-är-grabbar-attityd och en kvinnosyn som ofta – om man ska tro alla skrönor i hockeyns omklädningsrum – är direkt vämjelig.
 • Och i grund och botten ligger det som inte finns: idrottsfyllan.
 • En av Sveriges mest briljanta hockeymålvakter, Lennart "Klimpen" Häggroth, skrev en skakande bok som heter "Himmel och helvete". Den handlar dels om hans egen kamp med och mot spriten men också om en alkoholkultur som frodades glatt och öppet redan i den tidens Tre Kronor, tidigt 1960-tal.
 • En efter en av hans kamrater i guldlaget från Colorado Springs sa att nä, dom hade inte märkt nåt, det togs kanske en öl då och då men – nä, ingen krökade.
 • Tjenare.
 • Så billigt, så fasansfullt billigt

  Vi kan inbilla oss att vi blivit så mycket modernare vad gäller testmetoder och diet men – det tog inte slut på "Klimpens" tid. Precis som i samhället i övrigt håller lusten att berusa sig ett skamgrepp på idrottsmän (och -kvinnor). Den fanns i Peter Åslins rullstol och finns på varje segerbankett där spelare ramlar medvetslösa i fylla. På Curre Lundmarks tid "avrundade" spelarna i Tre Kronor vissa kvällar med "en öl" och gick man på Café Opera i Stockholm sent på natten kunde man se vilken enorm effekt den avrundningsölen hade på spelarna. Henrik Tallinder. Så billigt, så fasansfullt billigt, så bonnigt.

  De borde veta att behandla kvinnor bättre

  Idoler och miljonärer, unga män som borde veta bättre och behandla kvinnor med större respekt men – de sätter sig att kröka efter en landskamp, dan före träning, två dar före match mot Tjeckien och – vem har sagt att sex före match var skadligt?
 • Det tyder inte på nåt större allvar i inställningen till vare sig dem själva, till kvinnor, sitt jobb, sina fruar, flickvänner, barn eller – Tre Kronor.
 • Bussresa från Karlskoga till Stockholm. Öl i bussen. Framme i Stockholm kvart över ett på natten, ledningen förutsatte att alla gick och la sig men en timme senare befann sig en 21-årig kvinna i ett av hotellrummen, med tre män, tre landslagsspelare. Andreas Lilja. Den nye förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson säger att han får se vad som ska hända med Kristian Huselius, Andreas Lilja och Henrik Tallinder, att det beror "litegrann på utredning och förhör och sånt". Men att det hände är tillräckligt upprörande. Var det verkligen ingen som märkte att vissa spelare var sugna? Var det verkligen ingen som kunde stoppa dem? Eller är attityden grabbar-är-grabbar så alltigenom överseende?
 • Kristian Huselius, Andreas Lilja och Henrik Tallinder ska givetvis inte spela i Tre Kronor eller sina klubblag förrän den här affären är utredd.
 • Redan i natt stängdes dörrarna

  Generalsekreterare Englund var tuff (eller dumdristig) nog att omedelbart namnge de tre spelarna. Det hade aldrig Lars "inget har hänt" Lagerbäck gjort. Men redan i natt stängdes dörrarna om Tre Kronor. Landslagschefen Claes-Göran "Myggan" Wallin, som hämtat spelarna hos polisen, la på luren när han blev uppringd. Nye förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson säger att han får se vad som händer med Huselius, Lilja och Tallinder. "Det beror lite på förhör och utredning och sånt." Och i och för sig: problemet är inte "Myggan" Wallins, Tre Kronors, tre spelares eller hockeyförbundets – problemet tillhör idrottsrörelsen. I nästan allt våld mot kvinnor förekommer alkohol. I all alkoholistvård handlar det om att erkänna att man har problem. Men i idrottsrörelsen är alla fina killar.
 • Erkänn!
 • Erkänn problemen innan det är försent.
 • Erkänn!
 • Erkänn och rensa i dräggmentaliteten, spritromantiken och kvinnoföraktet. Tre Kronor–Tjeckien 3–2. Heja.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

  Expressen
  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag