Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mårts stora sorg efter tragiska dödsfallen

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Pär Mårts tror att det kan ha format honom till att bli den ledare han blev. 

Att hans livs- och människosyn förändrades efter att ha förlorat sina bröder Jan och Anders i cancer.

– När en familjemedlem försvinner på det sättet, så präglas man hårt av det, säger Mårts i Expressens podcast Hockeypuls.

Lyssna på Hockeypuls: SpotifyiPhoneAcast

Pär Mårts var bara nio år gammal när hans storebror Jan avled i cancer. 

Jan blev 16 år.

– Det tog ett år innan han försvann ifrån oss. Du känner en sådan sårbarhet och tomhet då.

Jan Mårts var en av Sveriges största hockeytalanger innan han tragiskt gick bort 1962.

Han jämfördes med Inge Hammarström, som senare i sin karriär skulle vinna fyra SM-guld med Brynäs och spela i NHL för Toronto Maple Leafs och St.Louis Blues.

– Jan var uttagen i TV-pucken i Medelpad på den tiden. Han var inte alls lik mig. En tuff kille, rätt lik min far, berättar Pär Mårts.

Som jag förstod det var Jan en fantastiskt stor hockeytalang och ett större löfte än vad Inge Hammarström var.

– Det stämmer. Han var väldigt lovande, men man vet inte vart det skulle kunnat ta vägen.

Pär Mårts, som vunnit guld i OS, VM och SM under sin karriär, tror att Jans bortgång hade en stor inverkan på honom. 

– Det har på något sätt präglat hela mitt liv.

”Min far var norra Europas mest envisa man”

Mårts berättar i Expressens podcast Hockeypuls om sin ledarstil och syn på ishockeyns utveckling. 

Sporten har levt med honom och familjen Mårts sedan barnsben. 

Pär minns att han brukade tampas mot både Jan och sin andra bror Anders under uppväxten. Anders levde till hösten 2013, då även han avled efter en tids cancersjukdom.

– Min andra bror krockade när han var 23 år. Han blev påkörd av en bil och blev handikappad. Hans liv blev väldigt besvärligt efter det. Det finns ingen familj som inte går igenom tuffa saker, och det är på något sätt livet. Du måste lära dig leva med det. Tillsammans med min fru har jag gått igenom det här och vi har utvecklats av det. Vi har ingen stor syskonskara, varken hon eller jag, men vi har många kompisar. Det är ett sätt att väga upp det.

Kan du fundera över om detta formade dig till att bli den ledare du blev? Att du ser till det sårbara hos hockeyspelare för att du själv upplevt sådana tragedier.

– Det tror jag nog, och det är nog ingen dålig egenskap. Jag läste någonstans att mod är ett mått på hur sårbar du verkar vara, hur du visar dig sårbar. Jag tror att den viktigaste ledaregenskapen är mod: Mod i att våga möta människor, mod att göra saker, mod att vara den du är och mod i att gå vidare i livet. Jag är väldigt envis och jag fick tävla mot mina bröder i det mesta, både på isen och utanför. Min far var nog norra Europas mest envisa man och jag har fått ganska mycket av det. Min envishet och mitt mod har drivit mig att utsätta mig för saker man annars inte gör. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.