Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Man blir chockad,
det är helt ofattbart"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bengt-Åke Gustafsson får sparken – trots succén i Schweiz.
Foto: Ronny Johannesson
Bengt-Åke var förbundskapten för Tre Kronor mellan 2005-2010 och blev historisk när han vann både OS- och VM-guld under samma säsong 2006.
Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Bengt-Åke Gustafsson hyllades kungligt när han som coach var med och lyfte lilla Langnau tillbaka till toppligan i Schweiz.

Tacken för det? Ut och leta nytt jobb.

– Det är väl ingen i hela hockeyvärlden som fattar någonting hur de har tänkt, säger Gustafsson.

Tre Kronors före detta förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson, 57, har gång på gång under sin tränarkarriär visat sig att vara en stor vinnare. Få har så många stora guld på sin meritlista.

Och han är ensam om att ha coachat ett landslag till både OS-guld och VM-guld samma säsong.

Med Europa som arbetsfält

Efter sin tid som förbundskapten mellan 2005 och 2010 har han varit tränare i olika klubbar i Europa. Nyligen lyckades han med den svåra konsten att lyfta Langnau via ett snårigt kval upp till den schweiziska högstaligan NLA.

Men när festen klingat av och cigarröken skingrats så står Bengt-Åke Gustafsson och hans assistent Peter Andersson utan jobb. I går vid klockan halv tolv på dagen fick de besked om att deras kontrakt inte förlängs.

Och man undrar vad som hände.

– Det undrar jag också. Alla undrar vad som hände. De fick ett ryck och ville göra någonting. Det är väldigt, väldigt konstigt. Helt ofattbart, säger Gustafsson till SportExpressen.

Vad fick du för förklaring?

– Det är så det är i den här branschen. Det sitter folk och bestämmer och som inte förstår sig på idrotten utan bara har idéer.

– De sa till oss att det var några i styrelsegruppen som ville gå en annan väg.

Det går inte att ta miste på Bengt-Åke Gustafssons förvåning. Och man anar också besvikelse och ilska.

"Man blir ju chockad"

– En kombination. Man blir ju chockad: "Vad fan säger ni? Vad menar ni?" Jag har varit på dem och jagat dem. Vi sa till dem: "Ge oss ett kontraktsförslag då. Vinner vi ligan och kvalar oss upp är det ett kontraktsförslag som gäller. Blir vi kvar i B-ligan är det ett annat som gäller". Men det har inte kommit någonting. De bara sköt det framför sig hela tiden. Det har varit jävligt knepigt, som har fått stöd och sympati från många vänner det senaste dygnet.

– Det är en del folk man har pratat med. Telefonen har varit varm, det har gått i ett. Ingen fattar nåt. Det finns ingen logik i det hela.

Ändå är det inte första gången de senaste åren som Bengt-Åke Gustafsson plötsligt står utan jobb.

– I Tyskland (Nürnberg) var det egentligen likadant. Där skulle jag också förlänga, det var klart allting, men mitt i alltihop så blev det inte så. Det var också konstigt, säger Gustafsson, som är en av få svenska coacher som fått chansen att jobba i KHL.

"Har du snaps hemma?"

– I Ryssland (Atlant) fick jag sparken. Det var en ännu roligare situation egentligen. Jag sa till dem att vinner vi de två matcherna före speluppehållet mot två dåliga lag på hemmaplan så ligger vi fyra i serien och vi var på G. Jag bad dem vänta tills efter helgen. Men de sa: "Har du snaps hemma? Kan vi komma och dricka snaps med dig? Vi vet att det inte är ditt fel". Haha, det var lite komiska saker.

– Jag satt med mina ägare och chefer i vip-logen och satt och skrattade under bägge matcherna. Jag fick sparken och de sa: "Vi ber om ursäkt, men vi måste göra någonting, vi måste göra någonting".

Det låter som du ändå kan skratta åt eländet?

– Ja, det måste man göra. I alla fall det som har hänt mig. Men i det här fallet (Langnau) blir man frustrerad. "Hallå, ge oss chansen, åtminstone".

– Den stackars coach som kommer in nu, minsta lilla som händer, så kommer han att få hur mycket skit som helst. Alla har varit jävligt nöjda med oss, fans och alla tycker att vi har gjort ett kanonjobb. Mer än vad de hade förväntat sig.

Sonen blir kvar i Langnau

Bengt-Åke Gustafssons son, Anton Gustafsson, har varit en av de bästa spelarna i det Langnau som ska spela i NLA kommande säsong. Och till skillnad från pappa Bengt-Åke får Anton vara kvar efter avancemanget.

– Han har varit här och har varit med och tagit upp laget. Det var inget roligt besked han fick av mig i går när jag berättade att jag inte fick vara kvar.

Bengt-Åke Gustafsson ska nu via sin agent leta efter ett nytt tränarjobb.

– Just nu känner man sig lite tom. Jag hade gått omkring och förberett mig på att vara kvar.

Blir du bränd efter alla konstiga turer i tränarbranschen?

– Jag är inte sådan som människa, att jag ältar det här. Jag går vidare. Jag kan inte ändra det på något sätt. Vi har gjort vad vi kunde göra så nu får vi acceptera situationen. Tråkigt, men det är så.

Bengt-Åke Gustafsson kommer inom kort att återvända hem till Sverige, och Karlskoga.

– Ja, basen är där. Så blir det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.