Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lundmarks kritik: ”Det är både tragiskt och förfärligt”

Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: JAN DÜSING

Curt Lundmark skrev historia när han ledde Sverige till OS-guld.

I en intervju berättar den tidigare förbundskaptenen om att han inte gillar dagens ishockey, sitt nya liv – och om behandlingen av förbundets informationsassistent Anders Feltenmark.

– Det som hänt Anders är både förfärligt och tragiskt, säger Curt Lundmark.

Curt Lundmark har lämnat sommarstugan för några timmar. Det är varmt, på gränsen till ökenvärme.

– Det blir ingen golf i dag. Det går inte att spela i den här värmen. Men jag ska inte sitta här och klaga i dessa tider, säger Curt Lundmark.

Den förre tränaren och förbundskaptenen för Tre Kronor tillbringar mycket av sin tid under sommarhalvåret på sitt sommarställe, sju mil från bostaden i Västerås.

– Det är konstiga tider med social distansering. Men det är bara att rätta in sig i ledet. De som tror att faran är över med coronaviruset har fel. Jag har två döttrar som jobbar på sjukhuset i Västerås. De har berättat om hemska upplevelser av de som drabbats. Och att de inte har sett något slut på eländet.

Men du håller dig frisk?

– Ja, jag tar viruset på största allvar. 

Curt Lundmark var en av många hockeyprofiler som reagerade starkt och riktade hård kritik mot Svenska Ishockeyförbundet i april när informationsassistenten Anders Feltenmark sparkades av förbundet.

Reagerade hårt

Hur tycker du Feltenmark behandlats av sin förra arbetsgivare?

– Jag tycker det är förfärligt och tragiskt. Anders är ärligheten själv och lojal. Och framför allt accepterar han inte orättvisa som många andra blundar för. 

Du var en av många hockeyprofiler som under våren gjorde ett upprop mot Svenska Ishockeyförbundets styrelse där ni i ett brev riktade skarp kritik. Ni ville ha ett svar om varför han sparkats. Hur ser du på det nu några månader senare?

– Det är 98 stycken som skrivit under uppropet och vi håller fortfarande på och försöker hjälpa Anders. Han har som fackligt ordförande polisanmält och hjälpt en kollega som blivit sexuellt ofredad. Han har gjort precis som man ska göra i hans ställning och så sparkas han. 

Svenska Ishockeyförbundet meddelade att han fått sluta på grund av arbetsbrist. Vad säger du om det?

– Uppenbart är det nåt annat som ligger bakom. Han har jobbat på förbundet i över 20 år och har kommit först och gått sist på jobbet. Anders har ett stort kurage och det högaktar jag och många andra honom för.

”Borde inte ha sparkat honom”

Vad tror du händer nu?

– Jag vet inte. Vi hoppas att det ordnar sig för Anders. Förbundet borde tagit hand om honom i stället för att sparka ut honom.

Vad hade du själv för relation till Svenska Ishockeyförbundet när du var förbundskapten?

– Det var alltid en fröjd att åka dit. Jag jobbade nära Rickard Fagerlund. Det var högt i tak. Både jag och han ville vinna. Klart vi hade olika åsikter ibland men vi aldrig osams. Jag gillade verkligen Rickard.

Hur följer du hockeyn i dag?

– Jag bor i Västerås och går och tittar på Västerås IK i allsvenskan ett par matcher varje säsong. Men jag gillar inte den ishockey som spelas i dag.

Hur menar du?

– Jag tycker framför allt att allsvenskan med även att SHL har tappat sin identitet. Det snackas mest om energi och fart, men det finns inget spel längre. Den hockey som spelas i dag attraherar inte mig längre.

Hur ofta ser du SHL-matcher live?

– Fem, sex matcher varje säsong. Jag har en stuga nära Örebro. Jag gillar den hallen och jag tycker att Örebro försöker spela den ishockey som jag gillar, det är lite tanke bakom.

Vad det bättre förr?

– Det var i alla fall ett bättre spel med lite tanke bakom. Nu ska det bara gå snabbt.

”En stor talangfabrik”

Hur ser du på framtidens spelare?

– Jag tittade mycket på juniormatcher tidigare. Men tyvärr är det samma sak där, det snackas bara om energi. Det ska bara få fort numera.

Är du orolig över svensk hockey?

– Vi har en stor talangfabrik och producerar många duktiga spelare varje år. Tyvärr försvinner de bästa direkt utomlands. Jag skulle hellre se att de stannar i Sverige och etablerar sig, men det är ju pengarna som styr allt.

Du var assisterande förbundskapten till Conny Evensson när Tre Kronor vann VM-guld 1991 och 1992 och sedan förde du som huvudansvarig Sverige till OS-guld 1994. Hur ser du tillbaka på den tiden.

– Det var helt fantastiska år. Jag har fortfarande kontakt med många av spelare. Vi åker runt och möter andra landslag. Det är en fröjd att de legendarerna spela ishockey. Jag hade förmånen att få jobba med många duktiga killar.

Du har fyllt 75 år, hur är livet som pensionär?

– Jag har inte dragit ner på tempot utan arbetar med många event. Men coronapandemin har gjort att allt har tagit paus. Under våren och sommaren har jag spelat en del golf, det blir kanske tre rundor i veckan.

Håller du kroppen i trim?

 – Ja, det försöker jag. Men just nu väntar jag på att få operera min vänstra höft, den är inte rolig ska du veta. Det är ju osäkert i dessa dagar när man kan få opereras. Jag behöver vara hel i kroppen eftersom jag är kartläsare i rally åt min kompis Ola Axelsson.

Hur är det?

– Härligt och det går undan. Upp mot 190 knyck i skogen när det går som snabbast. Vi tävlar i historiska rallyt och i klassen Appendix K.

Är du inte rädd?

– Nej, inte nu längre. Jag litar helt på Ola. Han har kört buss i hela livet och kan ratta en bil också. Men visst var jag lite rädd första gången. Jag tänkte att härifrån kommer jag inte levande.

Är det svårt att vara kartläsare?

– Ja, jag trodde det skulle gå enklare. Men nu när vi kört några säsonger har jag blivit bättre också. Vi har varit nära att vinna SM tre år i rad. Jag hoppas att vi kan få stiga överst på pallen något år.

Det låter som du blivit motorfrälst?

– Ja, det är fantastiskt att få tävla och åka med Ola. Vårt samarbete måste lyckas för att det ska gå bra. Det är ett lagarbete, precis som när man spelar ishockey.

Har tagit OS-guld och VM-guld

Namn: Curt Lundmark.

Ålder: 75.

Bor: Västerås.

Familj: Fru Gunilla. Två vuxna döttrar. Lena och Linda. Tre barnbarn Emelie, Klara och Anton.

Yrke: Pensionerad förbundskapten.

Främsta meriter: OS-guld 1994. VM-guld 1991 och 1992 som assisterade förbundskapten till Conny Evensson. VM-silver 1995.

Övrigt: Har tränar SHL-klubbar som HV 71, Västerås och Leksand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.