Foto: Robert Nyholm/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Robert Nyholm/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Robert Nyholm/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Robert Nyholm/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Robert Nyholm/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Robert Nyholm/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Robert Nyholm/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Robert Nyholm/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Robert Nyholm/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅNFoto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN
 Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN

Luleå är svenska mästare efter en kross

Publicerad

LULEÅ/STOCKHOLM. Luleå är svenska mästare i ishockey - för första gången i klubbens historia

Luleå körde över de regerande mästarna Linköping med 4-1 i den avgörande finalmatchen inför rekordpublik i Norrbotten Arena.

- Alla vill spela inför ett tryck som det här, säger Luleås Johanna Fällman.

Luleå gör sin första säsong i Riksserien sedan man tog över MSSK Piteås verksamhet inför den här säsongen har klubben tagit fart mot toppen.

Luleå vann grundserien och har stormat mot SM-finalen - där man mött regerande mästarna Linköping.

Linköping vann första matchen lagen emellan i onsdags, men Luleå kvitterade matchserien på lördagskvällen.

Och när SM-finalen avgjordes på söndagen var Luleå numret större än Linköping, vars största stjärna Jennifer Wakefield var på landslagsuppdrag.

– Jag visste att det fanns en chans att gå långt, men hade inte vågat drömma om det här. Och inte med det här stödet. Det är helt sjukt. Det får bli kvällens ord, säger Fällman.

Rivstart för Luleå

Mira Jalosuo och Michelle Karrvinen gav Luleå en tvåmålsledningen i matchens inledning. Henriette Sletbak satte trean fem minuter in i andra perioden efter slarv i LHC-försvaret.

Anna Kjellbin reducerade med ett distansskott i slutet av mittenrundan, men närmre än så kom inte Linköping.

Istället kunde Melinda Olsson göra 4-1 efter två minuter av den tredje perioden, vilket också blev slutresultatet.

Inför en rekordpublik för en damhockeymatch i Sverige, 4179, säkrade klubben sitt första SM-guld någonsin. Den tidigare rekordnoteringen låg på 3449. Det rekordet sattes när Linköping mötte Modo i SM-finalen för två år sedan.

– Jag hade nog varit jävligt avundsjuk, kanske närmast bitter på det här. Alla vill spela inför ett tryck som det här. Jag tror att det säger sig självt att de flesta vill vara på den här isen, säger Fällman.

Slagsmål med landslagskollega

Slutet på matchen blev en stundtals stökig historia. Bland annat rann det över för den landslagsstjärnan Pernilla Winberg som hamnade i ett rejält bråk med just Johanna Fällman.

– Vi klappade varandra på axeln efteråt. Vi båda är proffsiga nog för att veta att det som händer på isen stannar där. Det är nog lugnt, säger Fällman.

Hur ska ni fira nu?

- Jag vågar inte säga bu eller bä. Jag vetefan. Vi har ju samling till VM i morgon.

Men Emma Eliasson fick ledigt tills på tisdag?

– Men då har jag också det. Jag får väl höra om det stämmer, avslutar Johanna Fällman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag