Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ljubushkin avstår Pride night – av rädsla för sin säkerhet

Niklas Sundström om hyllningen: ”Magiskt”
Ilja Ljubushkin.
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ASHLEY LANDIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Här kommer nästa avhopp för NHL Pride night. 

Buffalo Sabres back Ilja Ljubusjkin kommer inte delta, av rädsla för sin säkerhet i hemlandet Ryssland. 

NHL:s aktion för hbtqi-rättigheter, Pride night, har inte gått hem hos samtliga spelare i ligan. 

Flera stjärnor – däribland bröderna Staal – har vägrat att ta på sig regnbågsfärgade uppvärmningströjor. 

”Efter många tankar, böner och diskussioner har vi bestämt oss för att inte bära pridetröjan i kväll. Vi dömer inte hur människor väljer att leva sina liv, och anser att alla människor ska vara välkomna i alla aspeker av hockeyn. Med det sagt – vi känner att bära pridetröjan går mot vår kristna tro”, skrev Eric och Marc Staal i ett uttalande. 

Senast i raden att tacka nej till regnbågsfärgerna är Buffalo Sabres ryske back Ilja Ljubusjkin. The Athletic rapporterar att Ljubusjkin kommer avstå måndagskvällens uppvärmning med regnbågsfärgade tröjor. 

Anledningen är rädsla för sin säkerhet i hemlandet Ryssland, där det är olagligt att sprida ”propaganda om icke-traditionella sexuella relationer i media”. 

Sabres står bakom beslutet

The Athletic skriver att Ljubusjkin under somrarna tillbringar tid i Ryssland. 

Buffalo Sabres stöder Ljubusjkins beslut. 

”Vårt lag känner stark tro på att ett sätt att visa stöd (för hbtqi-rättigheter reds anm.) är genom NHL Pride night. Med det sagt så är vi medvetna om allmänna hot mot vissa spelare och förstår deras beslut att avstå”, skriver klubben i ett uttalande. 

På fredagen meddelade NHL-chefen Bill Daly att ligan inte har fått någon information som tyder på att ryska spelare står inför hot, i vare sig Ryssland eller någon annanstans. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.