Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lirarna som väljer Sverige: ”Mer hjärna här hemma”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

Joel Persson var ett av SHL:s största offensiva vapen.

I AHL fick han en helt annan roll: ”Dumpa puck.”

Nej, hockeylivet i Nordamerika behöver inte vara bättre än i Sverige.

SportExpressen har träffat flera olika spelare i årets SHL-upplaga, som vid olika tillfällen testat lyckan i AHL/NHL.

Joe Cannata, Max Friberg, Emil Molin, Jacob Nilsson, Joel Persson, Adam Tambellini och Anton Wedin är bara några av många SHL-spelare som alla har något gemensamt: 

De har fajtats i AHL för att försöka slå sig in i NHL, världens bästa liga – och alla hade kunnat spela fortsatt i AHL utan problem.

Men hur är egentligen AHL-livet och liret? Bättre betalt än i Sverige, visst – men är dumpa puck det tyngsta kriteriet för att ta en plats? Och hur påverkar NHL-stressen spelarna? Frågorna är många, svaren och upplevelserna från alla jag träffar är olika.

Joe Cannata, ny målvakt i Oskarshamn, har varit runt i AHL och ECHL under flera säsonger. Till slut kände han att han vill hitta en trygghet – och då blev det Europa och Sverige.

De flesta som flyttar mellan kontinenterna är överens om att deras hockeyresa är väldigt utvecklande, både på och utanför isen.

– Jag ser det som en bra erfarenhet. Det har gett mig mycket, menar Timråfostrade Anton Wedin, som är tillbaka i Sverige efter förra säsongens fyra matcher i Chicago Blackhawks och 31 matcher i farmarlaget Rockford IceHogs.

”Det var folk överallt – tog två-tre matcher”

I dag finns närmare 50 svenska spelare bara i AHL. Några kommer få chansen i NHL medan andra får fortsätta att satsa blod, svett och tårar för att nå sina drömmars mål. En del stannar i flera år, men många vänder hem.

Max Friberg spenderade fyra säsonger i USA och Kanada, fick göra sex NHL-framträdanden och spelade 276 AHL-matcher innan han återvände till Frölunda 2017.

– Det var en spännande tid med ett nytt språk. Hockeymässigt var nog omställningen större att komma hem till stor rink... plötsligt hade du så mycket mer tid med puck och större isyta. Där borta kunde du komma långt på att chippa en puck och åka fort, här hemma fick man koppla på lite mer hjärna, säger Max Friberg. 

En hemvändare den här sommaren är Jacob Nilsson, ny i Färjestad. Han har två säsonger och 123 matcher bakom sig i AHL och var lagkamrat med Anton Wedin i Rockford i vintras.

Din första tid i Nordamerika, hur var den? 

– Det kändes som att det var folk överallt, små tajta ytor och snabbare spel. Det tog nog två-tre matcher innan man var inne i det. Och blir man skicklig på de där små ytorna så kan man skapa farliga målchanser från ingenstans, säger Jacob Nilsson.

Wedin: ”Fick inte ut allt av mitt spel i AHL”

En annan hemvändare som det pratats mycket om den här säsongen är Joel Persson. Han hade en raketkarriär sedan han hämtades från division 1 av Växjö Lakers 2017. NHL-kontraktet med Edmonton Oilers skrevs på redan 2018, men det var först i fjol han valde att åka över och satsa.

– Det är mycket fara och flänga, mycket hotell och framför allt ovisst. Här i Sverige vet du att du har din lägenhet. Där borta kan du trejdas när som helst, man lever mycket från dag till dag och gör det bästa av vardagen helt enkelt.

Anton Wedin lämnade Timrå för att testa lyckan över atlanten.Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Anton Wedin är inne på samma sak:

– Det tog tid att vänja sig. Och på isen fick jag inte ut allt av mitt spel i AHL. Man ville så mycket och det låste sig, men jag tycker att jag lärde mig mycket i alla fall.

AHL är något av en mellanliga och anses vara en bra förberedelse till NHL med de mindre rinkarna och det flängigare spelet.

– Där borta går allt snabbare. Då har du kanske pucken och plötsligt en väldigt bra målchans utan att ha gjort något speciellt. Sarg ut och bara gå så studsar pucken fram... det är sån typ av spel. Det är väldigt annorlunda, framför allt i AHL är det ganska ostrukturerat och full fart fram och tillbaka, säger Anton Wedin.

Joel Persson har samma erfarenhet:

– I Bakersfield skulle vi slå ner pucken i kortsargen. Jag tycker själv att jag är bra på att hålla i pucken och vara kreativ, men att bara slå ner den i rundeln är inte så kreativt i min mening. 

Han fortsätter:

– Jag vill liksom lira med pucken från blad till blad, hitta passningar och så, men där var det mest att ta dig ur egen zon så fort som möjligt med pucken. Gjorde man inte det så fick man heller inte spela så mycket, även om jag nog snittade minst 20 minuter i speltid. Men det var inte det här kreativa spelet.

Kinnvall stannar ett år till i Sverige

Emil Molin draftades av Dallas Stars 2011, har varit skadedrabbad och väntar fortfarande på att få chansen i NHL. 2015/16 gjorde han en säsong i Nordamerika med elva AHL-matcher för farmarlaget Texas Stars och 54 matcher i ECHL med Idaho Steelheads.

Har man nytta av den annorlunda spelstilen där borta när man flyttar tillbaka i Sverige?

– Jag hade det. Som junior spelade jag lite mycket på utsida och ville mer åt det tekniska hållet, så det var nog bra för mig. Det bästa är ju att få in en mix av det där. Ibland som spelare måste man veta var det inte är så mycket folk, ibland ska man in i trafiken... det är inte fel att som ung lära sig det där, säger Brynäs-spelaren.

I HV71 finns backen Johannes Kinnvall, som inte har bråttom västerut. 23-åringen har kontrakt med Calgary Flames men kör ett år till i SHL. Det är ett genomtänkt val.

– Jag måste lära mig att släppa pucken lite snabbare, jag är bra på att leta efter passningar väldigt länge vilket kan göra det svårare att spela där borta. För min utveckling tror jag att ett år till hemma är bästa sättet att vara så förberedd som möjligt. Jag tror det blir bra, berättar Johannes Kinnvall, som har sköna upplevelser framför sig.

Det blev spel i både AHL och NHL för Joel Persson ifjol.Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Joel Persson minns sin NHL-premiär:

– Det var häftigt. Connor McDavid gjorde mål i första bytet, jag tänkte ”vad är detta för något?!” Det är klart att det var en väldigt rolig upp-levelse som jag aldrig kommer glömma.

AHL: AMERICAN HOCKEY LEAGUE

Grundad: 1936. 

Antal lag: 31 (samtliga är farmarlag till NHL-klubbar). 

Senaste mästarna: 

2017: Grand Rapid Griffins (farmarlag till Detroit Red Wings). 

2018: Toronto Marlies (Toronto Maple Leafs). 

2019: Charlotte Checkers 

2020: Slutspelet inställt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.