Lena Schrøder är en enda kvinnan i det norska parahockeylaget. Foto: DagbladetLena Schrøder är en enda kvinnan i det norska parahockeylaget. Foto: Dagbladet
Lena Schrøder är en enda kvinnan i det norska parahockeylaget.  Foto: Dagbladet
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USAFoto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
 Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: JOEL MARKLUND FOR OIS/IOC / BILDBYRÅNFoto: JOEL MARKLUND FOR OIS/IOC / BILDBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND FOR OIS/IOC / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: JOEL MARKLUND / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND / AP TT NYHETSBYRÅN

Lena spelar som ensam kvinna – bland 134 män

Publicerad

I årets Paralympics tävlar åtta nationer i parahockey.

Norges Lena Schröder är ensam kvinna.

– Jag måste ge mig en liten klapp på axeln, säger hon till Dagbladet. 

Det är fortfarande glest bland kvinnorna inom parahockey-sporten.

24-åriga Lena Schröder spelar för den norska klubben Vålerenga – och har enkelt fått acklimatisera sig i herrlagen. 

Det är något hon har nytta av i paralympics i Pyeongchang, dit hon åkt som ensam parahockeyspelande kvinna. 

– Jag kommer vara den enda kvinnan i ishockey under paralympics. Jag måste ge mig en liten klapp på axeln, säger Lena till Dagbladet. 

Det norska laget består nämligen av 17 män och Lena. 

Främjar kvinnligt deltagande

I ett försök att främja kvinnligt deltagande i paravintersport har alla nationer fått möjligheten att registrera en 18:e deltagare i spelen i Pyeongchang.

Kravet?

Minst en kvinnlig spelare i laget. 

Trots denna kvotintagning är landslagets tränare Espen Hegde tydlig med att Lenas prestationer har mätts likvärdigt med de övriga i laget.

– Lena tas ut baserat på samma kriterier som alla andra. Hon är en taktiskt stark spelare och en positiv humörspridare, säger han. 

 

LÄS MER: Sveriges förbundskapten tvingas lämna Paralympics 

 

Sambon i laget

En fördel med ett mixat lag är att hon kan spela tillsammans med sambon, Morten Værnes, som även han är uttagen till parahockeylandslaget i Paralympics. 

Værnes funktionsnedsättning uppstod efter en snowboardolycka vid 17 års ålder då han bröt ryggen.

Lena däremot har haft hela livet på sig att anpassa sig till sin funktionsnedsättning – och är därför en inspirationskälla för flera av sina lagkamrater. Hon föddes nämligen med ryggmärgsbråck. Det innebär att nerverna i ryggen är mer eller mindre förstörda och leder till olika grader av muskelsvaghet och i Lenas fall, förlamning. 

Med facit i hand är hon glad att hon inte drabbades senare i livet, men i grundskolan var rullstolen svår att acceptera. Då kunde alla se att benen inte fungerade. Det rörde upp orostankar om fördomar.

Motbevisar fördomarna

Men även det har visat sig vara en drivkraft för henne att bevisa motsatsen.

Hennes erfarenheter som patient med inspirerande läkare inom sjukvården triggade i gång ett eget intresse.

I dag är hon ett år ifrån målet i sina sexåriga medicinstudier och enda kvinnan att staka sig fram bland de mansstyrda kälkarna på isen i Pyeongchang. 

Lena blir därmed den första kvinnliga norska parahockeyspelaren att delta i vinter Paralympics sedan Brit Mjaasund Oejen i Lillehammer 1994.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag