Leksand skrällde mot Färjestad i säsongens första träningsmatch Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅNLeksand skrällde mot Färjestad i säsongens första träningsmatch Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Leksand skrällde mot Färjestad i säsongens första träningsmatch Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: RONNIE CARLSSONFoto: RONNIE CARLSSON
 Foto: RONNIE CARLSSON

Leksands sköna start – skrällde mot Färjestad

Publicerad

STRÖMSTAD/STOCKHOLM. Ishockeyns försäsong har inletts. I kväll spelades fem träningsmatcher.

Där kom flera lag att bjuder på stora skrällar.

Svenska mästarna HV 71 förlorade mot hockeyallsvenska nykomlingen Troja/Ljungby.

Och Leksands IF skrällde när de besegrade Färjestad BK med 4-1.

– Vi har ett spelsystem som alla tror på, och följer det jävligt bra. Det ska bli en spännande säsong, säger Leksands målvakt Tex Williamsson.

 

 

Se resultat från samtliga kvällens fem träningsmatcher i artikeln.

I april åkte Leksand ur svensk ishockeys finrum när de i en sex matcher lång matchserie mot länsrivalen Mora IK inte höll för favoritskapet.

Sedan dess har dalaklubben jobbat hårt för att ställa ett slagkraftigt lag på isen till den hockeyallsvenska premiären i höst - och slagkraftigt lag med hockeyallsvenska mått kommer de att ha.

Mattias Ritola, Johan Porsberger, Jon Knuts, Jesper Ollas valde samtliga att stanna kvar trots degraderingen, och in har klubben bland annat hämtat dubbla svenska mästaren Fredrik Lindgren från Skellefteå AIK och den highlight-vänlige David Åslin från Rögle BK.

Till kvällens träningsmatch mot Färjestad saknade dock Leksand stora delar av sin offensiva arsenal när Mattias Ritola, Johan Persberger, Jon Knuts, Patrik Norén och Martin Grönberg.

Det kom dock att visa sig ha föga betydelse när nyförvärvet Alex Friesen sköt två mål, och stängde matchen med sitt 3-1 i slutet av matchen. I slutet av matchen utökade Emil Bemström till 4-1 när Färjestad chansade och plockade ut sin målvakt

Matchvinnare: "Det är häftigt"

Stor matchvinnare i Leksands IF var nya målvakten Tex Williamsson som räddade 24 av 25 skott.

- Jämn match, är båda lagen pressar på och har chanser men vi var det starkare laget i dag. De spelade i går och var väl lite trötta, kanske.

Ni gör det bra.

- Jo, verkligen. Vi har ett spelsystem som alla tror på, och följer det jävligt bra. Det ska bli en spännande säsong.

Hur värderar du det här Leksandslaget? Kom från ett topplag.

- Vi har bred trupp, och har högt till tak. Höga krav på oss själva, vilket alla har runtomkring också.

Du har bra spelare runt dig. Mattias Ritola, till exempel.

- Det är kul. Har inte riktigt haft så stora namn i de andra lagen man spelat. Det är häftigt.

Hur ser du på din säsong? Du är utlånad från Malmö.

- Det är skönt att man är här hela säsongen. Då spelar man mer för laget. Det blir inte att man går runt och hoppas på att bli hemkallad. Leksand är min familj denna säsong. Bara att köra hårt här.

Debuten då?

- Helt okej. Släpper en balja. Hade bra hjälp, och har väl kanske någon klumpig retur. Men det är första matchen, så då är det inte felfritt.

Jonas Levén, målvaktstränaren var grymt nöjd med dig.

- Vi började redan i slutet på juni när vi var på målvaktscamp i Luleå. Fick bra start där. Andreas Eriksson, målvaktstränaren i Malmö kunde även hjälpa till hur vi jobbat.

Svenska mästarna förlorade mot Troja/Ljungby

Färjestad var inte enda SHL-lag att förlora mot hockeyallsvenskt motstånd. Även Rögle BK fick se sig oväntat besegrade av Tingsryds AIF med 2-1 efter mål av Mikael Frycklund och Jacob Dahlström.

Rögles tröstmål i slutet av matchen gjordes av Daniel Sylwander. 

Även HV 71, som i våras vann SM-guld, förlorade sin första träningsmatch för säsongen när ett inspirerat Troja/Ljungby kunde avgöra matchen på straffläggning.

Kvällens träningsmatcher

Leksands IF - Färjestad BK 4-1
L: Alex Friesen 2, David Åslin, Emil Bemström. F: Rasmus Asplund. 

 

Tingsryds AIF - Rögle BK 2-1

T: Mikael Frycklund, Jacob Dahlström. R: Daniel Sylwander.

 

Timrå IK - MoDo Hockey 3-2

T: Emil Berglund, Lukas Zetterberg, Erik Karlsson. M: Tim Wahlgren, Emil Molin.

 

Almtuna IS - Djurgårdens IF 3-4

A: Luke Pither, David Vallorani, ? D: Linus Johansson, Mikael Ahlén, Alexander Falk, Niclas Bergfors.

 

HV 71 - Troja/Ljungby 1-2 efter straffar.

H: Robin Figren. T: David Rundqvist, Jesper Thörnberg. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag