Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leksands målvakt slutar – genomgår könskorrigering

Foto: LARS SJÖRS / FRILANSFOTOGRAFERNA / 433 FRILANSFOTOGRAFERNA.SE
Foto: BILDBYRÅN

Leksands målvakt Denise Reuterström avslutar karriären – endast 21 år gammal.

Efter SDHL-säsongen berättade Reuterström för lagkamraterna att han är transsexuell – och byter namn till Leon.

– Jag har egentligen alltid vetat, men har haft svårt att acceptera mig själv. Det är en otrolig lättnad, säger han.

Reuterström debuterade i SDHL så tidigt som 2012/2013, bara 16 år gammal. 

Sen dess har 21-åringen vaktat Leksands mål i Sveriges högsta serie. Men under onsdagskvällen meddelade Reuterström på Instagram att hockeykarriären är över.

Beslutet har vuxit fram under en längre tid och bottnar i att hockeyspelaren aldrig riktigt har identifierat sig som kvinna. Nu berättar Reuterström, som byter förnamn till Leon, att han ska genomgå en könskorrigering.

– Jag har alltid varit som jag har varit och har väl egentligen alltid vetat det här, men jag har haft svårt att acceptera mig själv. Min familj sa: "God morgon, Einstein", när jag berättade det, säger Leon och skrattar.

Och fortsätter:

– Nu har jag fått min diagnos. Jag är transsexuell och det är den största lättnaden. Att veta. Och att få berätta för alla är också det en enorm lättnad.

Leon Reuterström: "En otrolig lättnad"

Efter att ha genomgått diverse utredningar fick Reuterström beskedet i december. Men valde att inte berätta för sina lagkamrater i Leksand.

– Jag har skjutit upp det, för jag visste inte hur de skulle ta emot det. Så fort jag fick beskedet att jag är transsexuell visste jag att jag skulle sluta med hockeyn, men jag berättade det inte för mina lagkamrater förrän på lagfesten efter avslutad säsong, säger Leon Reuterström.

Och hur kändes det?

– Jag visste inte hur de skulle ta emot det och gruvade mig lite. Men det var verkligen bara lycka. Alla var så positiva och det blev en hel del kramar. Det var obeskrivligt.

Ansökan om namnbyte har skickats in till Skatteverket. Förhoppningsvis står det "Leon Reuterström" även i passet om ett par månader. Och nästa steg är en hormonbehandling, en del av könskorrigeringen.

– Jag vet inte om jag kan spela hockey med ett herrlag i framtiden, faktiskt. Men jag tror inte det. Nu ska jag hitta mig själv och det känns som att hockeyn är ett avslutat kapitel.

Hur svårt var det att ta beslutet att sluta med hockeyn?

Det är definitivt ett av de tuffaste besluten jag behövt ta. Jag har alltid spelat hockey, men jag fixar inte att gå runt och vänta länge. Det finns saker som är viktigare än hockeyn, otroligt nog, säger Leon Reuterström och fortsätter:

– Jag är verkligen otroligt tacksam över all respons som jag har fått efter att ha berättat det här. Det är verkligen inte alla transpersoner som har så fantastiska människor runt sig.


https://www.instagram.com/p/Bh_1tAGh6Pc/?taken-by=reuterstrom

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.