Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet i KHL: ”De har hotat spelare”

Så har idrotten svarat på den ryska invasionen.
Utländska spelare i KHL står på rad för att lämna ligan, enligt uppgifter.
Foto: MAKSIM KONSTANTINOV/SOPA IMAGE/SHUTTER / MAKSIM KONSTANTINOV/SOPA IMAGE/SHUTTERSTOCK SHUTTE
Markus Granlund har lämnat sin KHL-klubb – liksom flera andra finländare.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Massflykten från KHL fortsätter.

Alla finländska spelare uppges nu lämna ligan – samtidigt som andra tvingas stanna av sina klubbar, menar agenten Simo Niiranen.

– I praktiken har de hotat spelare, säger han till finska MTV.

Den ryska invasionen i Ukraina har skakat om KHL. Såväl finska Jokerit och lettiska Dinamo Riga har brutit sig loss från ligan och en rad utländska spelare har valt att bryta sina kontrakt och lämna landet.

Under fredagen har ytterligare uppgifter kommit om finländska spelare som lämnar laget Salavat Julayev Ufa.  Magnitogorsk klubbchef Sergei Laskov går så långt som att säga att alla finska spelare lämnar KHL, skriver finska Yle

När finske OS-hjälten Markus Granlund lämnade Salavat Yulayev Ufa tidigare i veckan fick han grönt ljus av sin klubb och krävdes inte på ersättning, enligt finska uppgifter.

Så är dock inte fallet för alla.

”Spelarna har en genuin oro”

– Det har varit oerhört svårt för dem att ta sig ut, särskilt från ryska klubbar, säger finske spelaragenten Simo Niiranen till MTV.

– Det finns också klubbar som är väldigt förstående och jobbar sakligt. Och så är det mycket av den så kallade gamla skolans verksamhet. I praktiken har de hotat spelare med olika handlingar som de inte kommer ur, och tonar ner allvaret i den nuvarande krisen.

Simo Niiranen tror att de flesta av spelarna som har lämnat inte kommer att återvända till Ryssland.

– Bemötandet, kommentarerna och attityden är väldigt obegripliga utifrån vår västerländska uppfattning. Spelarna har en genuin oro för säkerheten och välbefinnandet för sig själva och sina nära och kära. Professionella hockeyspelare är som alla andra, säger Niiranen till MTV.

På fredagen meddelade CSKA Moskva att Lucas Wallmark och Joakim Nordström att de som första svenskar bryter sina kontrakt och lämnar KHL.

Kända artisten brister ut i sång – från krigszonen

Den ukrainska artisten förde sina barn i säkerhet utanför huvudstaden innan han återvände för att slåss.

Ukrainska OS-medaljörer i upprop

Flera av Ukrainas största idrottsprofiler har gått ihop i ett gemensamt uttalande, där de kräver att Ryssland och Belarus stängs av från Paralympics.

Ukrainska proffsboxaren slåss för sitt land

Oleksandr Usyk kämpar för Ukraina • Exklusiv intervju med CNN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.