Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han måste stängas av från all hockey i flera år

Niclas Lehmann däckades efter otäck tackling i Hockeyettan Foto: Hockeyettan TV
Robin Lindgren, krönikör. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Fälld bakifrån. Spyr på vägen ut. En tränare som kallar det för filmning.

En vidrig huvudtackling. Blod på isen. Spelare utslagen. Publiken skriker filmare.

Två gånger på fem dagar har Bodens HF hamnat i rubriker efter skandalscener.

Det gör mig illamående...

Det sägs att solen aldrig skiner i Boden men nu är det dags att stadens hockeylag och vissa supportrar runt om det blir upplysta… Två gånger på fem dagar har laget legat bakom skandalscener som inte hör hemma på en ishockeyrink.

Men Bodens HF är inte ett unikum eller ensamma syndabockar i det här - problemen finns över hela landet, och alla länder där ishockey utövas för den delen. 

Problem som gör mig illamående. 

***

Onsdag den 8 februari. Hett norrbottensderby i LF arena där Piteå HC tog emot Bodens HF i vad som hade kunnat bli en ishockeyfest - men som för Joel Vännström slutade i pest. 

När två perioder var spelade av matchen och lagen skulle lämna isen för pausvila kom en Boden-spelare att stå för ett överfall på målvakten Vännström som på vägen av isen  blev fälld av motståndaren. 

I fallet kom Vännström att slå huvudet i isen och på vägen av isen spydde han till sviterna av smällen. 

Dagen efter kunde han inte gå till jobbet. Inte fullfölja sin vardagliga syssla - på grund av ishockeyn.

Och på grund av spelaren i Boden som från sin position i avbytarbåset åkte för att skada Vännström - i stället för att åka till omklädningsrummet som sig bör när det är pausvila i ishockey.

Han borde ha fått en lång avstängning bara där.

***

Söndag den 11 februari. Fem dagar senare. Samma spelare i Boden. 

28 sekunder hade i dag gått av matchen mellan just Bodens HF och gästande VIK Västerås HK.

Västerås poängkung Niclas Lehmann tar upp pucken offensivt när han får en tackling i blindside av Bodens spelare som då för andra gången på tre matcher kliver över alla gränser som måste finnas i ishockey. 

Ja, måste.

Lehmann däckas direkt av tacklingen och faller till isen där han blir liggandes orörlig i tio minuter som följer - med blod forsande från ansiktet vidare över tröjan och ned på isen där det bildade en otäck blodröd pöl. 

Egentligen borde inte denna Boden-spelare ens ha fått spelat matchen. 

Men nu räknar jag med en lång avstängning. Han ska inte spela mer den här säsongen. 

***

Men det är inte heller en avstängning eller överfallen i sig som får mig att bli allra mest illamående även om scenerna i Boden i dag får söndagspizzan att röra sig som en torktumlare i magen.

För det värsta i torsdagens händelser är inte Boden-spelarens överfall utan att lagets tränare från sin plats på avbytarbänken så tydligt visar vad han tycker om händelsen. Att det är en filmning - när offret i fråga alltså spyr på vägen ut och och inte ens kan gå till jobbet dagen efter. Hur kan någon någonsin kalla det för en filmning?

Och nya ljudbevis från Piteå Tidning bevisar att Bodens ledning stod bakom attacken då de menade att Vännström "filmat tidigare under matchen". 

Ett agerande som också det kastar om allt i magen - och givetvis måste Petter Lasu Nilsson med alla nya bevis mot sig stängas av från all ishockey för flera år framöver.

Han kan inte vara kvar. Han får inte vara kvar.

***

Och tacklingen i dag är inte heller det värsta i frågan.

För vad som därefter sker är exakt vad som är ett av ishockeyns stora problem

***

Machokulturen och vuxna som lär sina yngre att det är okej att skrika vad som helst direkt entrén i ishallen är passerad och kylan från aggregaten slår mot dina kinder. 

Det tar 17 sekunder från det att Niclas Lehmann får tacklingen tills det att någon för första gången åker fram till honom för att se hur det är. 17 sekunder där med- och motspelare i stället ska bemöta våld med våld samtidigt som Lehmann ligger helt själv, orörlig och med blodet forsande. 

17 sekunder där machokulturen på läktaren gör sig så otäckt påmind när delar av hemmapubliken skanderar saker som “filmare”, “domarskandal” och “han gjorde inget”.

Två gånger på fem dagar har vi fått bekräftat att så många bryr sig så lite om människorna under hjälmarna och utrustningen - och mer om att vara macho.

Spyr.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!