Foto: Ylwa YngvessonFoto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Suvad MrkonjicFoto: Suvad Mrkonjic
 Foto: Suvad Mrkonjic

Kritiken mot bilden: "Jätteproblematisk"

Publicerad

Börje Salming poserar som hövdingen Sitting Bull i en nysläppt kalender.

Nu får hockeylegendaren kritik från antirasistiska debattörer.

– Det är jätteproblematiskt, säger debattören och frilansjournalisten Angela Larsson till SportExpressen.se.

– Jag håller med om att det alltid finns ett problem när överordnad klär ut sig till underordnad, säger forskaren Tobias Hübinette.

Kalendern "Årets kvinnor och män 2015” är ett projekt startat av fotografen Caroline Roosmark och journalisten Åsa Mattsson. Årets tolv månader pryds av tolv olika kändisar, utklädda till sagoväsen. Sångerskan Nanne Grönvall poserar som Lilla My, och stjärnans välgörenhetsprojekt "Nanne Network", som i år samlar in pengar åt ensamstående inför julen, får en del av kalenderförsäljningens inkomster.

För februari månad ställde hockeylegendaren Börje Salming upp på bild. Han är utklädd till sioux-hövdingen Sitting Bull och bär en mundering komplett med fjädrar och flätor.

På Twitter har bilden väckt både positiv och negativa reaktioner. Kritikerna menar att Salming har gjort sig skyldig till så kallad kulturell appropriering, vilket innebär att en individ använder sig attribut från en minoritetskultur utan att själv tillhöra kulturen i fråga. Ämnet har blivit hett diskuterat i Sverige på sista tiden.

"En vit person klär ut sig"

Frilansjournalisten Angela Larsson har själv deltagit i debatten vid ett flertal tillfällen, och hon reagerade på Salmings bild.

– Det var säkert inte menat att förlöjliga, och Börje kommer förmodligen att säga att det var en hyllning. Och jag förstår att man kan se det så, men det blir jätteproblematiskt, att en vit person ska klä ut sig till en amerikansk urinvånare. De har varit extremt förtryckta och utsätts fortfarande för jättemycket rasism i USA, säger hon till SportExpressen.se.

Fotografen Caroline Roosmark står dock bakom sin bild.

– Börje är själv same, så han är verkligen engagerad i minoritetsfrågor. Han har även ett stort intresse för indiankultur och har själv porträtt på indianer hemma. Sedan om den här bilden blir kontroversiell eller ej… jag tycker att det viktigaste är att skicka ett starkt statement. Jag och Börje är extremt nöjda med bilden, säger hon.

"Det är inte okej"

Men Larsson tycker inte att försvaret håller.

– Både samer och amerikanska urinvånare har blivit förtryckta på liknande sätt. Men jag vet inte om jag skulle tycka att det var okej för det. Om du skulle fråga en amerikansk urinvånare så är jag rätt säker på att det inte skulle vara okej. Börje är fortfarande vit, säger hon.

– I USA har studenter på Ohios universitet dragit i gång en kampanj på temat: "We are a culture, not a costume" ("Vi är en kultur, inte en maskeraddräkt", reds. anm.) och väckte frågan om maskeradkostymen som problematisk. Att en vit person kan klä ut sig i en kväll och ha kul, medan en amerikansk urinvånare måste utstå förtrycket de utsätts för hela livet.

Tobias Hübinette har forskat i frågor kring rasism i flera år och är verksam vid Mångkulturellt Centrum i Stockholmsförorten Botkyrka. Han menar att saken kompliceras något av Salmings egen minoritetsbakgrund – men tycker inte att kritiken kan avfärdas.

– Jag håller med om att det är alltid finns ett problem när överordnad klär ut sig till underordnad, säger han.

– Majoritetssvenskar har klätt ut sig till andra kulturer ända sedan 1700-talet, på maskerader till exempel. Och det har egentligen samma funktion i dag, att som majoritetsperson iklä sig rollen som minoritet för några timmar. Det ger uttryck för dels en fascination, som gärna går hand i hand med ett slags äckel, även om det är orättvist att säga så i Börjes fall.

SportExpressen.se har sökt Börje Salming.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag