Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kravet: En lösning på infekterade konflikten

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Anders Larsson.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den pågående konflikten i Hockeyettan är långt ifrån löst.

Nu uppmanas svenska ishockeyförbundet, genom ett brev från Riksidrottsförbundet, lösa situationen illa kvickt.

– Det är mycket viktigt att de akuta frågorna hanteras skyndsamt. Olika former av dröjsmål riskerar att förvärra och fördjupa den pågående konflikten och det gagnar ingen, säger ordförande Björn Eriksson.

– Vi kommer att hantera frågan i förbundets styrelse, sedan uttalar vi oss, säger ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson till SportExpressen.

Under tisdagskvällen träffades hockeyförbundet och Riksidrottsförbundet i ett flera timmar långt möte för att diskutera den infekterade schismen i Hockeyettan där flera lag vägrat att spela mot Boden och Karlskrona.

Anledningen är att de två klubbarna anser att ligan inte gjort ett tillräckligt bra arbete med att säkra centrala samarbetspartners som i sin tur genererar pengar till serien och dess klubbar. Därför har Karlskrona och Boden velat förhandla sina egna avtal, och Boden har dessutom ansökt om att kassera sitt medlemskap i ligaorganisationen, något Riksidrottsförbundet gav dem rätt till i ett beslut från i våras.

Därefter har det stormat – rejält. 

Och den pågående konflikten måste nu lösas snarast, skriver Riksidrottsförbundet i ett brev till hockeyförbundet.

– Det är mycket viktigt att de akuta frågorna hanteras skyndsamt. Olika former av dröjsmål riskerar att förvärra och fördjupa den pågående konflikten och det gagnar ingen. Idrottsrörelsen har ett eget rättssystem som är en förmån och som vi ska vara oerhört stolta över och aldrig tidigare har det hänt att någon inte följt högsta instans beslut, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Björn Eriksson.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Förutom representanter från de olika förbunden satt företrädare från SHL med på mötet under tisdagen.

– Vi hade ett klargörande samtal och en konstruktiv dialog. Svenska Ishockeyförbundet måste följa Riksidrottsnämndens beslut och ta i sin egen fråga nämligen den att avgöra dispensansökan från Boden Hockeyförening. Ärendet måste hanteras skyndsamt och med vägledning av Riksidrottsnämndens beslut i dispensärendet, säger Björn Eriksson.

Svenska ishockeyförbundets ordförande har tagit del av uttalandet från RF, men kommer inte att uttala sig, förrän ishockeyförbundets styrelse haft sammanträde.

– Vi har under dagen fått RF:s skriftliga utlåtande från mötet och kommer nu att hantera frågan i förbundets styrelse, säger Anders Larsson, som i övrigt inte vill kommentera frågan vidare i dagsläget.

– Jag räknar med att vi kommer ut med en samlad information under morgondagen. Så det finns inget mer att säga just nu, säger Larsson.

TRE BUDSKAP TILL HOCKEYFÖRBUNDET – FRÅN RIKSIDROTTSFÖRBUNDET

1. Riksidrottsnämnden beslutade den 23 april att undanröja det överklagade beslutet från Boden Hockeyförening om dispens från kravet på medlemskap i ligaorganisationen föreningen Hockeyettan, och att återförvisa ärendet till Svenska Ishockeyförbundet för den åtgärd vartill förbundet finner lämplig. Svenska Ishockeyförbundet måste, oavsett omständigheterna i övrigt, pröva den återförvisade dispensansökan och meddela Boden Hockeyförening ett beslut.

2. Riksidrottsförbundet ser med stor oro på den situation som nu råder i Hockeyettan där matcher ställs in eller flyttas utan att konsensus finns. Svenska Ishockeyförbundet måste skyndsamt och med stor prioritet hantera den akuta situationen med inställda eller flyttade matcher i Hockeyettan.

3. Riksidrottsförbundet ser att 1 och 2 ovan måste hanteras först och avgränsat till den kontext där den akuta frågan just nu finns. När dessa frågor är hanterade kan Riksidrottsförbundet, om det behövs och efterfrågas, vara behjälpliga i en mer långsiktig översyn av Svenska Ishockeyförbundets ligastruktur. Detta innebär också att Riksidrottsstyrelsen just nu inte påkallar någon ändring av Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser. Frågan om huruvida ett sådant ärende ska inledas får bedömas utifrån hur situationen i övrigt utvecklar sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.