Kräver stenhårt straff efter skandalbilderna

Ukrainsk ishockey skakas av en rasistskandal. 

I matchen mellan Kremenchuk och Donbass fick Andrey Deniskin matchstraff efter en rasistisk gest mot bortalagets Jalen Smereck.

Deniskin fördöms nu av både Donbass och ligaorganisationen, samtidigt som ärendet ska utredas vidare.

”Vi är bestörta”, skriver HC Donbass i ett uttalande.

Incidenten inträffade i den andra perioden. Efter en avblåsning stirrade Kremenchuks Andrey Deniskin på Donbass amerikan Jalen Smereck och gjorde en rasistisk gest. Han fick matchstraff för sitt agerande. 

Under söndagskvällen fördömdes Andrey Deniskins beteende av både den ukrainska ligaorganisationen och Jalen Smerecks klubb HC Donbass. 

”HC Donbass tar starkt avstånd från all form av diskriminering och är bestört över Deniskins beteende. Rasism har ingenting att göra varken på eller utanför isen. Vi kommer göra allt vi kan för att stötta vår spelare”, skriver klubben i ett uttalande.

Kräver hårt straff efter rasistisk gest 

HC Donbass uppmanar också ligan att utreda händelsen och efterfrågar att Andrey Deniskin får hårdast möjliga straff.

Under söndagen bekräftade också ligan att händelsen kommer att utredas. Ligan fördömer också Kremenchukspelarens agerande. 

”Andrey Deniskins straffades för rasistiska gester under matchen. Att ishockeyspelare beter sig så på isen är oacceptabelt inom ramarna för ett civiliserat samhälle”, skriver ligan i ett uttalande. 

Andrey Deniskins har bett Jalen Smereck om ursäkt på sitt Instagramkonto

”Jag vill be Jalen Smereck om ursäkt. När jag var ur balans gjorde jag en gest som kan tolkas som en rasistisk förolämpning. Jag respekterar alla människor oavsett hudfärg eller nationalitet”, skriver han i ett inlägg på Instagram. 

Gesten fördöms världen över

Klippet där Andrey Deniskins simulerar att skala banan spreds i sociala medier under söndagskvällen. Där var stödet till Jalen Smereck stort.

”Låt mig stämma in i kören och säga att det här är fullständigt häpnadsväckande. Den här idioten borde få ett stenhårt straff. Jalen Smereck, som är en fantastisk person, har fått stå ut med den här skiten i flera år”, skriver The Scores NHL-reporter John Matisz.

Den tidigare NHL-spelaren JT Brown, som spelade för Björklöven i vintras, håller med.

”Respekt till Jalen Smereck. Sporten är bättre tack vare dig. Jag har din rygg, och jag är säker på att andra hockeyfans också har det”, skriver han

”Det här är vidrigt. Jag är ledsen att det här händer dig på en hockeyrink eller var som helst i världen, Jalen Smereck. Det gör mig illamående”, skriver TSN:s James Duthie.  

Henrik Lundqvists tidigare lagkamrat Kevin Weekes, numera populär expert på ESPN, vill se en avstängning utan lön i minst ett år.

Under måndagen fördömde även det internationella ishockeyförbundet, IIHF, och den nytillträdde presidenten Luc Tardif gesten.

”IIHF fördömer starkt Andrey Deniskins handlingar. Det finns ingen plats för en sådan uppenbart rasistisk och osportslig gest i vår sport och i samhället. Det här är ett direkt angrepp mot idealen och värderingarna i vår sport. Vi kommer att se till att alla nödvändiga undersökningar av kränkningar genomförs för att säkerställa att deta beteende sanktioneras på ett lämpligt sätt”, skriver förbundet på Twitter.

https://twitter.com/KevinWeekes/status/1442253188778893312

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.