Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIM HONG-JI / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: KIM HONG-JI / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: KIM HONG-JI / AP TT NYHETSBYRÅN

Nord- och Sydkorea kan få gemensamt lag i OS

Publicerad

Relationerna mellan Sydkorea och Nordkorea blir allt mindre frostig.

Nu föreslår Sydkorea att de ska ha ett gemensamt damlag i ishockeyturneringen under OS i Pyeongchang – och att idrottarna ska marschera in tillsammans, uppger nyhetsbyrån Yonhap. I så fall kommer laget att möta Sverige i sin första match för spelen. 

På tisdagen inleddes historiska nya samtal mellan representanter för Nord- respektive Sydkorea. Efter att mötet var avslutat meddelades det att båda länderna kommer att arbeta för att minska de militära spänningarna mellan nationerna. 

Det var även en stor idrottslig nyhet som kom fram. Nordkorea bekräftade att de kommer att skicka en delegation och en hejaklack till Vinter-OS, som inleds i sydkoreanska Pyeongchang i början på februari.

Kan få gemensamt lag i OS

Nu har fredsförhandlingarna nått nästa milstolpe. Ledarna har planer på ett lag som ska tävla under gemensam flagg under OS, med idrottare från båda länderna. 

– Sydkorea vill göra ett gemensamt ishockeylag på damsidan med Nordkorea, säger vice idrottsministern Roh Tae-kang till nyhetsbyrån Yonhap.  

Möter Sverige i första matchen

Sydkoreas första match i OS-turnering är mot de svenska Damkronorna. Landet är just nu rankat som det 22:a bästa i världen. 

– Även om vi har ett koreanskt lag i hockeyn, så ska vi se till att det inte kommer till på bekostnad av de sydkoreanska spelarna, säger Roh. 

Korea-länderna har tidigare skickat gemensamma lag till VM i bordtennis 1991 och i U21-VM i fotboll samma år. 

Nord- och Sydkorea ligger formellt sett i krig även om det inte pågår några regelrätta stridshandlingar. Konflikten som pågått sedan Koreakriget 1950 har under det gångna året trappats upp med nordkoreanska kärnvapentester som främst orosmoln. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag