Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nord- och Sydkorea kan få gemensamt lag i OS

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIM HONG-JI / AP TT NYHETSBYRÅN

Relationerna mellan Sydkorea och Nordkorea blir allt mindre frostig.

Nu föreslår Sydkorea att de ska ha ett gemensamt damlag i ishockeyturneringen under OS i Pyeongchang – och att idrottarna ska marschera in tillsammans, uppger nyhetsbyrån Yonhap. I så fall kommer laget att möta Sverige i sin första match för spelen. 

På tisdagen inleddes historiska nya samtal mellan representanter för Nord- respektive Sydkorea. Efter att mötet var avslutat meddelades det att båda länderna kommer att arbeta för att minska de militära spänningarna mellan nationerna. 

Det var även en stor idrottslig nyhet som kom fram. Nordkorea bekräftade att de kommer att skicka en delegation och en hejaklack till Vinter-OS, som inleds i sydkoreanska Pyeongchang i början på februari.

Kan få gemensamt lag i OS

Nu har fredsförhandlingarna nått nästa milstolpe. Ledarna har planer på ett lag som ska tävla under gemensam flagg under OS, med idrottare från båda länderna. 

– Sydkorea vill göra ett gemensamt ishockeylag på damsidan med Nordkorea, säger vice idrottsministern Roh Tae-kang till nyhetsbyrån Yonhap.  

Möter Sverige i första matchen

Sydkoreas första match i OS-turnering är mot de svenska Damkronorna. Landet är just nu rankat som det 22:a bästa i världen. 

– Även om vi har ett koreanskt lag i hockeyn, så ska vi se till att det inte kommer till på bekostnad av de sydkoreanska spelarna, säger Roh. 

Korea-länderna har tidigare skickat gemensamma lag till VM i bordtennis 1991 och i U21-VM i fotboll samma år. 

Nord- och Sydkorea ligger formellt sett i krig även om det inte pågår några regelrätta stridshandlingar. Konflikten som pågått sedan Koreakriget 1950 har under det gångna året trappats upp med nordkoreanska kärnvapentester som främst orosmoln. 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!