Choi Kwang-hyouk debuterar i OS för Sydkorea Foto: Sydkoreanska paraishockey förbundet
Choi Kwang-hyouk debuterar i OS för Sydkorea Foto: Sydkoreanska paraishockey förbundet

"Kommer inte vara glada - ser mig som förrädare"

Publicerad

För 17 år sedan smugglades han ut ur diktaturen Nordkorea.

Nu gör han Paralympics-debut för Sydkorea – där även Nordkorea debuterar.

– De kommer nog inte vara glada att se mig. De ser mig som en förrädare, säger han till The Guardian.  

I årets Paralympics debuterar paraishockeyspelaren Choi Kwang-hyouk, 30, för Sydkorea. Debut gör även den Nordkoreanska truppen i Pyeongchang.

Den kommande veckan ser Choi som sitt livs chans att göra sig igenkänd som någon annan än flyktingen, luffaren och den amputerade Choi. 

Drömmen är att bli ihågkommen som paraishockeyspelare.

"De ser mig som en förrädare"

Eftersom Nordkorea inte har ett paraishockeylag så riskerar Choi inte ett sportsligt möte, men är nervös för att stöta på deras övriga trupper.

– Jag kommer vara glad att se dem, men de kommer nog inte vara glada att se mig. De ser mig som en förrädare, säger han till The Guardian. 

Nordkoreas deltagande i årets vinter Paralympics, är kanske det mest förvånande. Det på grund av deras historik med diskriminering och fängslande av handikappade. 

– Nordkoreansk propaganda framställer landet som alltid hälsosamt och starkt, men vi är en påminnelse om att det inte är sant, därför blir vi illa behandlade av maktinnehavarna.

Hemlös vid 9-års ålder

Vid sju års ålder tog hans mormor över vårdnaden efter föräldrarnas skilsmässa. När hon dog, två år senare var han hemlös och försökte försörja sig genom att sälja glass på passagerartåg.

För att undvika biljettkontroller liftade han på taket eller händandes på sidan av tågvagnarna. Något som tillslut orsakade hans fall, då hans vänstra fot gled under tåget.

Amputering utan bedövning

Väl på sjukhuset togs ett impulsivt beslut att amputera benet, från knät och ner – helt utan bedövning. 

– Min fot hade kunnat fixas i ett annat land, men i Nordkorea var vården så fattig.

Efter amputeringen fick han därför nöja sig med ett par träkryckor. Någon protes var det aldrig tal om. 

Smugglades in i Sydkorea

Chois far, redan bosatt i Sydkorea betalade för att han skulle smugglas över gränsen vid 2001. Det trots många års frånvaro i fadersrollen.

De första åren av hans nya liv utanför diktaturen spenderades i datorspelens värld innan han började studera på Korea National University of Welfare. 

Först 2015 fick han rekommendationen på skolan att testa paraishockey och sedan dess har den tagit upp mest av hans vakna tid.

Många nordkoreanska flyktingar har svårt att anpassa sig till  ett nytt samhälle och tenderar att bli destruktiva. Av samma anledning vill Choi föregå med gott exempel. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag