Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kommer inte vara glada - ser mig som förrädare"

Choi Kwang-hyouk debuterar i OS för Sydkorea Foto: Sydkoreanska paraishockey förbundet

För 17 år sedan smugglades han ut ur diktaturen Nordkorea.

Nu gör han Paralympics-debut för Sydkorea – där även Nordkorea debuterar.

– De kommer nog inte vara glada att se mig. De ser mig som en förrädare, säger han till The Guardian.  

I årets Paralympics debuterar paraishockeyspelaren Choi Kwang-hyouk, 30, för Sydkorea. Debut gör även den Nordkoreanska truppen i Pyeongchang.

Den kommande veckan ser Choi som sitt livs chans att göra sig igenkänd som någon annan än flyktingen, luffaren och den amputerade Choi. 

Drömmen är att bli ihågkommen som paraishockeyspelare.

"De ser mig som en förrädare"

Eftersom Nordkorea inte har ett paraishockeylag så riskerar Choi inte ett sportsligt möte, men är nervös för att stöta på deras övriga trupper.

– Jag kommer vara glad att se dem, men de kommer nog inte vara glada att se mig. De ser mig som en förrädare, säger han till The Guardian. 

Nordkoreas deltagande i årets vinter Paralympics, är kanske det mest förvånande. Det på grund av deras historik med diskriminering och fängslande av handikappade. 

– Nordkoreansk propaganda framställer landet som alltid hälsosamt och starkt, men vi är en påminnelse om att det inte är sant, därför blir vi illa behandlade av maktinnehavarna.

Hemlös vid 9-års ålder

Vid sju års ålder tog hans mormor över vårdnaden efter föräldrarnas skilsmässa. När hon dog, två år senare var han hemlös och försökte försörja sig genom att sälja glass på passagerartåg.

För att undvika biljettkontroller liftade han på taket eller händandes på sidan av tågvagnarna. Något som tillslut orsakade hans fall, då hans vänstra fot gled under tåget.

Amputering utan bedövning

Väl på sjukhuset togs ett impulsivt beslut att amputera benet, från knät och ner – helt utan bedövning. 

– Min fot hade kunnat fixas i ett annat land, men i Nordkorea var vården så fattig.

Efter amputeringen fick han därför nöja sig med ett par träkryckor. Någon protes var det aldrig tal om. 

Smugglades in i Sydkorea

Chois far, redan bosatt i Sydkorea betalade för att han skulle smugglas över gränsen vid 2001. Det trots många års frånvaro i fadersrollen.

De första åren av hans nya liv utanför diktaturen spenderades i datorspelens värld innan han började studera på Korea National University of Welfare. 

Först 2015 fick han rekommendationen på skolan att testa paraishockey och sedan dess har den tagit upp mest av hans vakna tid.

Många nordkoreanska flyktingar har svårt att anpassa sig till  ett nytt samhälle och tenderar att bli destruktiva. Av samma anledning vill Choi föregå med gott exempel. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!