Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kokade över på helt fel sätt – var väldigt dumt”

Juniorkronornas David Gustafsson intervjuas inför lördagens match mot Schweiz.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

TRINEC. Succé och straffspecialist för Skellefteå AIK förra säsongen.

Men den här säsongen har Albin Eriksson haft det tungt.

Och efter en misslyckad utlåning till Modo kom all uppbyggd frustration att koka över när Eriksson i en J20-match verbalt attackerade en domare - och fick matchstraff.

– Det kokade över på helt fel sätt och det var väldigt dumt av mig, säger han till SportExpressen.

Efter en fin debutsäsong i SHL var förväntningarna att Albin Eriksson i år skulle ta en ordinarie plats i Skellefteå AIK. Men efter en trög start minskades speltiden successivt, och när junioren tvingades följa matcher från läktaren valde klubben att låna ut honom till Modo i Hockeyallsvenskan.

En utlåning som blev helt misslyckad, och efter bara tre matcher med minimal speltid bröts utlåningen och Eriksson återvände till Skellefteå.

När SportExpressen träffar den Dallas Stars-draftade talangen på JVM i Tjeckien berättar han om den tuffa tiden i höst:

– Det var otroligt tufft där vid utlåningen till Modo ska jag medge. Man går in med en otroligt positiv inställning och tänkte att ”det här kan ju inte bli bättre”. Jag kom ju till hockeyallsvenskans hetaste lag då som hade typ elva raka vinster, och sen blev det inte alls som det var tänkt. Jag vet inte vad som hände, om det var någon miss i kommunikationen från ledningen i Modo men det får de stå för. Jag kände att det var bättre att åka hem till Skellefteå då. 

Då tänkte du att ”nu skiter jag i det här”? 

– Ja, exakt. Jag kände att det var dags att skita i det liksom. Varför vara där och inte spela, då kunde jag ju lika gärna sitta på läktaren i Skellefteå.

”Det var jätteklumpigt av mig. Ångrade det direkt”

Kort efter att Eriksson brutit utlåningen kom han att finnas med i en J20-match för Skellefteå AIK, och där rann bägaren till slut över. Efter månader av frustration kom alla känslor att uttryckas i ett verbalt påhopp på en domare i matchen, varpå ett matchstraff dömdes ut och en lång avstängning följde. ”

– Jag hade inte avreagerat mig på något sätt och hade hållit allt inom mig, sen kokade det över på helt fel sätt och vid helt fel tillfälle. Det får jag bara skylla mig själv för, jag tänker inte stå här och skylla på någon annan. 

Du kände direkt att det blev fel? 

– Ja, absolut. Det var jätteklumpigt av mig och jag ångrade verkligen det direkt. Nu har jag ju gått vidare från det där, alla gör ju misstag men det var väldigt olägligt och dumt av mig.

Men nu står du ändå här på JVM, det måste vara en väldigt skön känsla efter allt som varit?

– Ja, det är en otrolig revansch efter allt som varit i höst med lite speltid och en utlåning som inte blev som det var tänkt. Nu är det bara att ta sista halvåret av säsongen och göra det bästa av det, och tänka positivt kring allt.

En barndomsdröm som går i uppfyllelse?

– Självklart, man satt ju alltid med familj och kompisar hemma  i soffan när det spelades JVM och nu får de kolla på mig. Det känns häftigt.

Förbundskaptenens hyllning: ”En av våra bästa spelare”

Efter att Albin Eriksson lämnat intervjun och traskat in mot omklädningsrummet i Werk Arena, Trinec, kommer förbundskapten Tomas Montén fram och berättar om vad han ser i Albin Eriksson och varför han valde att plocka ut talangen trots den tuffa hösten:

– Han är en stor och stark forward som kan bryta mönster offensivt, och göra ett jäkligt bra jobb defensivt. Alltid när han varit med oss har han tagit sina roller på ett bra sätt, oavsett hur vi använt honom.

– Han verkar trivas med oss, i november var han en av våra bästa spelare och känslan när jag pratar med honom är att vi förstår varandra och han köper allt det jag vill att han ska göra.

Har ni jobbat något extra mentalt med honom med tanke på att han har haft en tuff säsong?

– Jag pratade med honom när vi var i Finland och lite efteråt, då sa jag åt honom att fokusera på vissa saker och det gjorde han. Jag tror att han steg 20 procent när han fick beskedet han skulle spela JVM.

”De har störst potential”

Ur ”Sportklubben”: Håkan Södergren tar ett grepp om JVM och det svenska laget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.