Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Han leder Sverige i JVM

Joel Rönnmark kliver in som förbundskapten.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Juniorkronorna har letat nya ledare för att komplettera den coronadrabbade JVM-staben.

Nu står det klart vilka som får leda laget i Edmonton.

Joel Rönnmark kliver in som förbundskapten och vid sin sida kommer han att ha både Anders Eriksén och Edmonton Oilers videocoach Jason Pietrzykowski.

Sedan fyra ledare konstaterats smittade med covid-19 har förbundsledningen arbetat febrilt med att reda ut vad som gäller kring internationella ishockeyförbundets och provinsen Albertas corona-regelverk.

Ambitionen har varit att addera ytterligare ledare till den hårt drabbade staben, där Daniel Alfredsson, Henric Alfredsson och Andreas Karlsson, som bor i Kanada, tackat ja till uppdraget. 

Ingen ur den trion får dock assistera de befintliga ledarna. 

Däremot har U18-landslagets förbundskapten Anders Eriksén, som anslutit till lägret i Sundsvall under veckan, fått klartecken att åka till Edmonton. 

Även Jason Pietrzykowski, till vardags i Edmonton Oilers, kommer att ansluta till laget i Kanada som videocoach.

– Som ordförande är det betryggande att se hur den sportsliga ledningen i förbundet, tillsammans med laget, gör allt i detta svåra läge för att vi ska komma till spel i junior-VM i Edmonton. I mina samtal med IIHF-presidenten René Fasel har det emellertid stått klart att det är omöjligt att låta nya ledare komma in i ”bubblan” i ett senare skede. Vi hade självklart hoppats på ett annat besked men har respekt för beslutet ur smittsynpunkt, säger förbundets ordförande Anders Larsson. 

Grönt ljus för JVM-spel

Det står också klart att ledare och spelare gått igenom samtliga tester och därmed är redo att bege sig till JVM-bubblan i Edmonton. 

Avresan sker 13 december, och turneringen startar 26 december när Tjeckien står för premiärmotståndet.

– Som jag tidigare uttryckt har vi stått inför en stor utmaning i att komplettera ledarstaben och vi har arbetat intensivt under veckan i nära dialog med IIHF. Det känns så klart skönt att nu få klartecken att Anders Eriksén och Jason Pietrzykowski kan delta fullt ut. Med det sagt hade vi önskat få in fler ledare men känner också ett stort förtroende för de ledare som befinner sig i Sundsvall och att vi har ledare som hjälper till hemifrån. De sista testresultaten visade också att alla spelare och ledare som befinner sig i Sundsvall är friska och kan åka med till Kanada, säger Johan, Stark, generalsekreterare på förbundet. 

FAKTA: Här är Sveriges ledare under JVM

Juniorkronornas coachstab under JVM i Kanada

Joel Rönnmark, förbundskapten

Anders Eriksén, assisterande förbundskapten

Jason Pietrzykowski, videocoach


Coacher som assisterar laget hemifrån

Tomas Montén, advisor

Anders Lundberg, advisor

Adam Almqvist Andersson, advisor

Nizze Landén, advisor

Todd Woodcraft, advisor (planerad att assistera hemifrån sedan tidigare)


Montén: ”Jag mår bra – det är det som är konstigt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.