Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Han blir ny president i IIHF

Luc Tardif, till vänster, var tidigare president i det franska ishockeyförbundet.
Foto: DAVE WINTER / BILDBYRÅN
René Fasel lämnar nu IIHF.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sedan 1994 har René Fasel varit president i det internationella ishockeyförbundet.

Nu står det klart vem som kommer att efterträda honom.

Det internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel skulle ha lämnat sin post redan förra året.

Så blev dock inte fallet sedan omröstningarna för vem som ska ta över skjutits upp på grund av pandemin.

Under lördagen kunde dock omröstningen hållas i ryska St. Petersburg.

Efter en första röstningsrunda återstod tre av de fem ursprungliga kandidaterna: tyske Franz Reindl, fransk-kanadensaren Luc Tardif samt belarusiern Sergej Gontjarov. 

Då hade Petr Briza, Tjeckien, samt Henrik Bach Nielsen, Danmark, redan slagits ut efter den första omgången. Då hade endast en röst skiljt Bach Nielsen och Gontjarov åt.

Hamnade i blåsväder

När den andra rundan sedan avslutats återstod endast Reindl och Tardif sedan Gontjarov fått lägst andel av de totalt 105 rösterna.

När valet sedan skulle avgöras var det det franska ishockeyförbundets tidigare ordförande Luc Tardif som vunnit omröstningen. Därmed efterträder han René Fasel som ordförande för IIHF. Tardif är nu vald för perioden 2021-2026 efter att ha vunnit omröstningen med 67 röster mot 39.

Tardif har även en son, med samma förnamn som han själv, som spelat fyra VM-turneringar för Frankrike.

– Tro mig, jag ska göra mitt bästa för att leva upp till era förväntningar. Jag är fast besluten att öppna upp vår sport, visa upp den, försvara den och förbereda den för framtiden men främst visa den respekt, säger Tardif i ett uttalande.

René Fasel spenderade totalt 27 år på posten som han tillträdde 1996. Han har även suttit med i den internationella olympiska kommittén, IOK.

Den 71-årige Schweizaren hamnade tidigare i år i blåsväder efter att ha hållit ett möte ihop med den belarusiske presidenten Aleksander Lukasjenko. Senare beslutades även att vårens ishockey-VM skulle flyttas från just Belarus till Riga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.