Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Klart att jag hellre sett honom hos oss än i Växjö”

Foto: ANDERS BJURÖ / BILDBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Först kom beskedet om skilsmässa mellan Jimmie Ericsson och Skellefteå AIK.

Men klubbledningen tänkte om och signade profilen för ytterligare en säsong. 

– När jag förstod att de verkligen ser mig som en viktig spelare så kändes allt helt rätt, säger Jimmie i en intervju med SportExpressen.

I början av sommaren skakades fjolårsfinalisten Skellefteå av en oväntad konflikt mellan Jimmie Ericsson och sportchefen Mikael Lindgren. Beskedet var att Ericsson hade spelat klart för klubben i sitt hjärta. Han var inte missnöjd med lönen, utan mer över hur "klubben inte värdesatte min kapacitet". 

38-årige Ericsson har vunnit två SM-guld med Skellefteå, gjorde en sensationell comeback efter skada i fjol och var en av SHL:s bästa spelare i slutspelet med bland annat ett spektakulärt drömmål i en match mot Djurgården.

Ericssons ord om att "det är så klart jättetråkigt, jag hade givetvis hoppats på att viljan att ha kvar mig skulle vara större än vad den visade sig vara", satte förstås fart på såväl kritiska supportrar som klubbledningen.

En vecka senare var ett nytt ettårskontrakt signerat och klart.

Vad var det egentligen som hände?

- Om jag ska spela hockey så vill jag förstås inte att det ska vara bara för att folk ska vara snälla mot mig för att jag varit länge i laget. Jag vill att klubben verkligen ska vilja att jag ska spela. Det intrycket fick jag inte från början. Men när de kom tillbaka efter en vecka så framförde de saker annorlunda.

Vad är viktigast för dig?

- Att de ser mig som en viktig spelare för laget. Jag spelar för att vinna. Att vinna är det roligaste som finns. Jag är stolt. Jag såg mig själv på ett annat sätt än de gjorde från början. Jag vill inte spela någonstans om jag inte känner mig välkommen.

I våras var Skellefteå i klubbens sjunde SM-final på åtta år. Växjö vann i fyra raka matcher och säkrade guldet i Skellefteå. En förlust som sved för den stolte Ericsson.

Vad är dina tankar om fjolåret?

- Nej, det blev inget gott slut på säsongen, med tanke på att vi inte fick stå där som vinnare. Innan det så kändes det bra eftersom jag i början av säsongen inte ens visste om jag kunde fortsätta spela på grund av mina skadeproblem. Men jag fick ordning på det. Jag kände mig fullt fräsch och det är stor skillnad att spela hockey fullt fräsch. Jag kände verkligen att jag kunde prestera.

Och du var som allra bäst i slutspelet?

- Ja, det tycker jag.

Var du någon gång innan comebacken rädd att karriären var över?

 - Det är klart att jag tänkte tanken och jag vill avsluta på mina egna premisser. Men jag och fysioterapeuten Claes-Göran Sundell lade upp ett schema och han har gjort ett grymt jobb för mig. 

Före återkomsten till SHL spelade också Jimmie Ericsson en match med division ett-laget SK Lejon. En klubb med ansträngd ekonomi som normalt drar kanske hundra åskådare fick draghjälp av Ericsson att locka över 3000 åskådare till en match mot Kiruna. Det blev ett mål och en assist för SHL-stjärnan och seger med 4-1.

”Det var en ruggig upplevelse”

Det blev ett minne för livet, Inte bara för division-ett spelarna, utan även för Ericsson.

- Ja, det var sjukt skoj faktiskt. Det var ett otroligt skönt gäng att få spela med och det spelar ingen roll vilken division du är i - brinner du för hockeyn, då gör du det. Och att sen spela matchen inför så mycket folk, det var en ruggig upplevelse. 

Lite tillbaka till hur allt började för egen del, långt ifrån den stora scenen?

- Ja, verkligen. I SHL förväntar vi oss fulla läktare jämt. Men när man kommer till ett lag där de ibland har 50 åskådare och så blir det match inför över 3000 åskådare då sker någonting i kroppen på alla runt den matchen. Jag vet inte om jag varit mer nervös någon gång än inför den matchen. Jag hade bara tränat två gånger med dem och det var en viktig match.

Kände du dig jagad?

-  Nog hade motståndarna koll på mig. Det var absolut inga tjuvsmällar eller något sånt, de visade grym respekt, men jag åkte på en riktig open ice-tackling. Dessutom av en junior från Skellefteå utlånad till Kiruna.

Jimmie Ericsson skrattar glatt. Backen Kristian Eriksson blev också väldigt nöjd med sin fullträff.

- Han är nöjd än i dag med den tacklingen och småflinar när vi möts, berättar Jimmie.   

”Den känslan får man inte ha”

Nöjda blev också Växjö Lakers som vann SM-finalen förkrossande med 4-0 i matcher och 20-1 i målskillnad.

Var Växjö helt enkelt för bra för bra för alla andra?

- Jag tycker egentligen att det var små marginaler och jag kände under hela finalen att vi kunde slå dem. Men uppenbarligen var Växjö bäst.

Du är inte nöjd med er insats i finalen?

- Nej, jag tycker inte att vi spelade vår bästa hockey i finalen. Det gjorde vi i kvartsfinalen och semifinalen.

Varför blev det så?

- När ens egna förväntningar kanske inte är att vinna, utan semifinal eller final, då kan man gå ner några procent när det väl gäller och det är ruggigt farligt.

Ni var nöjda med "bara" att vara i final?

- Jag vet inte om det var så, men det känns som en bidragande orsak. Jag hade samma känsla efter finalen mot Färjestad 2011. Även då var vi väldigt nöjda över att vara i final.

Den känslan är farlig när finalen börjar?

- Ja, verkligen. Den känslan får man inte ha. Man får aldrig vara nöjd med att vara i final. Skellefteå har varit i sju finaler de senaste åren och vunnit två guld, det är klart det finns en frustration över att det inte blivit fler guld. Så är det väldigt mycket. 

Ännu en final, då får ni absolut inte vara nöjda med att vara där?

- Nej, den känslan måste definitivt bort. Vi spelar för att vinna guld.

 Det känns som fler heta guldkandidater nu jämfört med i fjol?

- Jag har dålig koll på de andra lagen, men vårt lag känns väldigt spännande och målet är att vinna guld. 

Ericsson hyllar Samuelsson

Hur frustrerande är det att en före detta Skellefteå-spelare som Niclas Burström väljer Växjö före Skellefteå? 

- Det där är alltid en enskild individs val. Däremot kan jag säga att jag gärna hade haft Nisse i mitt lag. Det är klart jag hellre sett honom hos oss än i Växjö, så på det sättet är jag besviken.  

Är klubbkänsla något utrotningshotat?

- För mig har det stor betydelse. Man bygger upp en relation med en förening och en stad. Då är min upplevelse att man kan kräma ur några extra procent när matcherna står och väger. Intresset från publiken blir också större med spelare som varit i föreningen länge.  

Hur skulle ni och Växjö klara er mot topplagen i KHL?

- Spetsen är lite bättre i KHL. Men SHL håller hög klass och har ett presspel ryssarna inte gillar. Det är en grymt svår fråga, det beror på hur jobbigt KHL-lagen skulle tycka det var att få s lite tid med pucken. Det är inte självklart vilka som skulle vinna.

Tommy Samuelsson är tillbaka som coach i Skellefteå - och han hyllas av Ericsson.

- Jag tror att det är ett väldigt bra val. Han är en tränare som har varit med länge, men samtidigt någon som hela tiden förnyar sig och hänger med i utvecklingen och har en bra blick för spelet. Jag är glad att han är här.

Samuelsson är också precis som Ericsson en vinnare som aldrig är nöjd med "bara" final.

- Jag fortsätter spela för att jag älskar att vinna. För att jag vill vinna SM-guld en gång till. Så är det.