Foto: Robert Eklund
 Foto: Robert Eklund

Kiruna Hockey fick två priser på QX-galan

Publicerad

På QX-galan fick Kiruna IF pris för "Årets keep up the good work" och klubbens ordförande Johan Köhler prisades som "Årets hetero".

Köhler berättar att priset ger honom styrka att fortsätta kämpa, även när det går tungt.

– Jag har blivit utsatt för hot och har fått ta emot rätt mycket kritik för min egen person och ens insats. Så att få uppskattning för det man gör är både kul och stärkande, säger han till Expressen.

I slutet på juni 2014 presenterade Kiruna IF sin nya HBTQ-satsning. De ville bli en vänligare och en mer jämlik förening, en förening som är öppen för alla, oavsett bakgrund och sexuell läggning.

Satsningen hyllades rejält i början, men alla uppskattade inte tilltaget. Klubben berättade i september att de hade tappat sponsorer och i oktober anmälde de hot som riktats mot flera av deras spelare.

Fick dubbla priser

Men måndagskvällen var positiv för föreningen. Klubben prisades på QX-galan med "Årets keep up the good work" och klubbens ordförande Johan Köhler fick priset för "Årets hetero" tack vare satsningen.

– Det betyder väldigt mycket. Vi har velat komma ut med ett budskap där vi förmedlar vad vi vill genomföra, hur vi såg på situationen innan det här och var vi vill komma. Vi ser att vi är på rätt väg, säger Köhler till Expressen.

– Vi får stöd, uppmärksamhet och märker att det finns ett enormt intresse från hela idrottssverige. Det här priset är jätteviktigt för att kunna nå ut med budskapet ännu mer. Det är viktigt för att kunna påverka.

"Vi har påverkat"

Känner ni att er satsning börjar bära frukt på allvar?

– Ja, det tycker jag. Just nu står många idrottsföreningar i startgroparna för att diskutera de här frågorna. Frågor som: har vi problem med homofobi, har vi dåligt språkbruk och exkluderar vi olika grupper med den jargong vi har? Vi kanske inte har förändrat så mycket än, men vi har verkligen startat en process i hela idrottssverige. Vi har påverkat idrottssverige mer än vad man tror.

Efter att de fick ta emot pris på galan så uppmanade Kiruna andra klubbar i Sverige att ställa sig bakom deras satsning. De vill att alla ska göra dem sällskap under Stockholm Pride i sommar.

– Vi vill att de tar på sig sin matchtröja och visar att de står bakom allas rätt att idrotta. Att vi blir en stor massa som verkligen visar att idrottsvärlden förändras just nu. Så skulle jag vilja summera 2015, säger Köhler.

Ni har haft problem med sponsorer förr, hur ser det ut i dag?

– Med den uppmärksamhet vi har fått så har vi kunnat locka till oss fler sponsorer. Tyvärr har det sammanfallit med gruvindustrins kräftgång. Så ekonomiskt har vi inte gjort någon vinst. Vi kämpar precis på gränsen, så tufft är det.

Har blivit hotad

Det är inte bara ekonomin som klubben och Köhler kämpar med. Klubbordföranden berättar om att han har får utstå hot och får kritik riktat mot honom som person.

Därför blir priset som "Årets hetero" än mer betydelsefullt.

– Det är jättestort att få uppskattning för mitt ledarskap. Det gör att man orkar kämpa på när det går som tuffast.

Har ni någonsin tvekat på om ni har gjort rätt gällande er satsning?

– Nej, inte från det att vi drog i gång. Vi hade en "tipping-pont". Det var när Börje Salming gick ut och kommenterade det. Att han var positiv gjorde att vi fick enormt positiv effekt lokalt. Hade han haft en annan inställning så hade det kunnat bli en helt annan situation. Det finns starka krafter här uppe som inte alls tycker att det vi gör är bra. Men vi kände att vi måste göra det vi tror på. Det här visar att vi har tänkt rätt hela tiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag