Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kiruna Hockey fick två priser på QX-galan

Foto: Robert Eklund

På QX-galan fick Kiruna IF pris för "Årets keep up the good work" och klubbens ordförande Johan Köhler prisades som "Årets hetero".

Köhler berättar att priset ger honom styrka att fortsätta kämpa, även när det går tungt.

– Jag har blivit utsatt för hot och har fått ta emot rätt mycket kritik för min egen person och ens insats. Så att få uppskattning för det man gör är både kul och stärkande, säger han till Expressen.

I slutet på juni 2014 presenterade Kiruna IF sin nya HBTQ-satsning. De ville bli en vänligare och en mer jämlik förening, en förening som är öppen för alla, oavsett bakgrund och sexuell läggning.

Satsningen hyllades rejält i början, men alla uppskattade inte tilltaget. Klubben berättade i september att de hade tappat sponsorer och i oktober anmälde de hot som riktats mot flera av deras spelare.

Fick dubbla priser

Men måndagskvällen var positiv för föreningen. Klubben prisades på QX-galan med "Årets keep up the good work" och klubbens ordförande Johan Köhler fick priset för "Årets hetero" tack vare satsningen.

– Det betyder väldigt mycket. Vi har velat komma ut med ett budskap där vi förmedlar vad vi vill genomföra, hur vi såg på situationen innan det här och var vi vill komma. Vi ser att vi är på rätt väg, säger Köhler till Expressen.

– Vi får stöd, uppmärksamhet och märker att det finns ett enormt intresse från hela idrottssverige. Det här priset är jätteviktigt för att kunna nå ut med budskapet ännu mer. Det är viktigt för att kunna påverka.

"Vi har påverkat"

Känner ni att er satsning börjar bära frukt på allvar?

– Ja, det tycker jag. Just nu står många idrottsföreningar i startgroparna för att diskutera de här frågorna. Frågor som: har vi problem med homofobi, har vi dåligt språkbruk och exkluderar vi olika grupper med den jargong vi har? Vi kanske inte har förändrat så mycket än, men vi har verkligen startat en process i hela idrottssverige. Vi har påverkat idrottssverige mer än vad man tror.

Efter att de fick ta emot pris på galan så uppmanade Kiruna andra klubbar i Sverige att ställa sig bakom deras satsning. De vill att alla ska göra dem sällskap under Stockholm Pride i sommar.

– Vi vill att de tar på sig sin matchtröja och visar att de står bakom allas rätt att idrotta. Att vi blir en stor massa som verkligen visar att idrottsvärlden förändras just nu. Så skulle jag vilja summera 2015, säger Köhler.

Ni har haft problem med sponsorer förr, hur ser det ut i dag?

– Med den uppmärksamhet vi har fått så har vi kunnat locka till oss fler sponsorer. Tyvärr har det sammanfallit med gruvindustrins kräftgång. Så ekonomiskt har vi inte gjort någon vinst. Vi kämpar precis på gränsen, så tufft är det.

Har blivit hotad

Det är inte bara ekonomin som klubben och Köhler kämpar med. Klubbordföranden berättar om att han har får utstå hot och får kritik riktat mot honom som person.

Därför blir priset som "Årets hetero" än mer betydelsefullt.

– Det är jättestort att få uppskattning för mitt ledarskap. Det gör att man orkar kämpa på när det går som tuffast.

Har ni någonsin tvekat på om ni har gjort rätt gällande er satsning?

– Nej, inte från det att vi drog i gång. Vi hade en "tipping-pont". Det var när Börje Salming gick ut och kommenterade det. Att han var positiv gjorde att vi fick enormt positiv effekt lokalt. Hade han haft en annan inställning så hade det kunnat bli en helt annan situation. Det finns starka krafter här uppe som inte alls tycker att det vi gör är bra. Men vi kände att vi måste göra det vi tror på. Det här visar att vi har tänkt rätt hela tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.