Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kim Martin: "Jag kan fortfarande få ångest"

Kim Martin Hasson. Foto: Tommy Pedersen

Kim Martin Hasson har kämpat mot anorexi sedan 2008.

När det var som värst hade Damkronornas stjärnmålvakt gått ner 19 kilo.

Nu väljer 27-åringen att prata om den tuffa tiden - och oron som fortfarande finns kvar.

– Jag kan inte säga att allting är borta för det är det inte, jag kan fortfarande få ångest för vissa saker jag äter, säger hon till SportExpressen.se.

Kim Martin Hasson beskriver tiden som suddig. Magen smärtade och orken tröt. Föräldrarna försökte få hem sin dotter från USA och landslagets förbundskapten gjorde vad han kunde för att hjälpa sin stjärnmålvakt.

Under cirka fyra års tid kämpade Kim Martin Hasson med ätstörningar. Värst var det efter OS i Vancouver 2010.

– Jag var väldigt noga med vad jag åt, jag åt ingenting onyttigt och tränade mer än vad jag gjorde av med. Det var när jag kom tillbaka till USA i november det året som jag började ta hjälp av en psykolog.

Gick ner 19 kilo

Kim Martin Hasson berättar att anorexin började som vanlig bantning.

– Jag gick upp i vikt mina första år på college, sen ville jag gå ner dem igen och när jag hade gått ner till den normala vikten blev det att jag fortsatte.

När det var som värst vägde Kim 57 kilo. 19 kilo mindre än hennes normalvikt.

– Man tycker att man får en fin kropp när man väl är så smal och då är det svårt att lägga om kosten till att äta mer igen.

– Bantning kan vara väldigt komplicerat ibland, det är svårt att sluta för många när man blir smalare och känner att man blir snyggare. Man tror att man är fin när man är väldigt smal men ofta ser man inte frisk ut.

"En dum grej"

Vändpunkten kom efter VM 2011.

– Efter det har det funkat bra.

– Det var en dum grej, men egentligen är det inte dumt utan sådant som händer.

Många som drabbats av ätstörning menar att man aldrig blir riktigt frisk. Hur ser du på det?

– Jag känner att jag är i en bra balans, men självklart vill man inte gå upp för mycket. Jag har hittat en bra nivå där jag känner mig trygg och klarar av att äta och träna på den nivån jag bör ligga på. Men självklart har jag fortfarande lite ångest, till exempel om jag går och äter en glass, då är det inte alltid jag njuter.

Kan du i dag unna dig lite mer onyttig mat som godis eller chips?

– Ja absolut, på helgerna kan det bli så men ofta inte i jättestora mängder. Men det kan jag och det är skön känsla att få unna sig. Kroppen behöver lite sådant också ibland.

Maken ett stort stöd

Kim Martin Hasson gifte sig i somras och berättar att maken varit ett stort stöd.

– Han tyckte också det var jättejobbigt och ser stor skillnad på mig nu. Och nu behöver han inte tjata längre.

Kim Martin berättade först om sin anorexi under en intervju med Arla. Till SportExpressen.se berättar hon om sitt beslut.

– Det kom på ett naturligt sätt. Jag har inte skämts för det utan det är bara att man inte tagit upp det, det är inte så att man går runt och säger: Hej jag har ätstörning.

"Kan vara känsligt"

Hur tycker du att idrotten hanterar ätstörning?

– Det är ofta det inte kommer ut. Det kan vara känsligt för tränare och läkare att ta upp med spelare så det är en svår situation.

Kan idrotten arbeta annorlunda med problemet?

– Vi har haft kostrådgivning med landslaget, så där finns alltid stöd. Problemet är kanske i klubblagen att man inte har råd och satsar pengarna på kosten. Att det inte något som klubbarna har tänkt på. Där tror jag absolut man kan göra mer.

Och även Kim Martin Hasson kan tänka sig att bidra genom föreläsningar.

– Det skulle jag absolut kunna göra. Det är en viktig grej att ta upp. Många kan inte klara sig ur situationen. Det är viktigt att prata och jag kan berätta om min situation för andra atleter.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!