Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kid, 19: ”Jag kämpar för att få spela igen”

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
1 / 7

19-årige Kid Andersson satte sig i avbytarbåset. 

Då slogs han blodig med en klubba av en motståndarspelare och drabbades av frakturer i ansiktet.

Matchen avbröts och spelaren riskerar nu en lång avstängning – och händelsen har polisanmälts. 

– Det är helt oacceptabelt, säger disciplinkommitténs Claes E Hallqvist. 

Det jag kämpar för just nu är så klart att få spela sporten man älskar”, skriver Kid Andersson i ett sms till SportExpressen. 


Varning för starka bilder!

Svensk ungdomshockey skakas av en skandal. 

Det var i slutet av den tredje perioden i en match i J20-serien som Gävlelaget Hille/Åbyggebys lagkapten Kid Andersson satte sig i båset. Ute på isen pågick spelet nere i den högra rundeln av Hille/Åbyggebys zon. 

Framför Kid på isen stod en spelare i backposition vid sargen intill Anderssons avbytarbänk. Då Andersson tog en klunk vatten skvätte han också lite vatten mot spelaren som svarade med att rappt svinga sin klubba i ansiktet på Andersson, som ett yxhugg.

Hille/Åbyggebys tränare Jesper Hansson ger sin bild av händelseförloppet.

– Det var tufft spel och det hade väl varit några sekvenser innan det som hände där det hade börjat bildas lite frustration hos spelarna. Jag uppfattar att han (Kid) skvätter några droppar vatten men ingen större mängd på tröjan på den här spelaren som står på isen, säger han. 

Han fotsätter:

– Jag uppfattar att det kommer en klubba i väldigt hög fart och ryggar väl bort då och efter det så ser jag ju Kid ligga ned i båset och när jag tittar upp så ser jag en tand som hänger lite löst, sedan ser jag inte mer det är bara ett hål och massa blod. 

Svårt att ta in allt

Andersson fördes med ambulans till lasarettet i Falun där det konstaterades att han drabbats av flera frakturer i överkäken.

– Det är det sista man önskar att se någon skadad, säger pappa Anders som mötte upp sin son på sjukhuset. 

Fyra dagar efter händelsen kan Kid fortfarande inte prata och får i sig all föda genom sugrör. 

Just nu mår jag inte så bra, mycket som hänt dom senaste dagarna, svårt att ta in allt, tänker på de konstant hela situationen som hände”, skriver han i ett sms till Expressen. 

Matchen avbröts och Anderssons lagkamrater har fått hjälp att bearbeta händelsen. Enligt Jesper Hansson var det uteslutet att spela klart. 

– Jag tror att det hade gett en väldigt dålig effekt att gå ut på isen efter en sådan händelse, säger han. 

Han berättar att laget pratat om händelsen och att fokus på träningarna handlat om att ha kul på isen – och redan under onsdagskvällen är det dags för en ny match. Laget har också diskuterat att spela med galler. 

– Det är något som spelarna får välja själva men det inte är något vi behöver göra en stor grej av om det är någon som känner att man är skärrad och att man känner sig säkrare med galler. 

Kan bli lång avstängning 

Den utpekade spelarens klubb har beklagat det inträffade i ett mejl till Hille/Åbyggeby, där tar det också avstånd från handlingen och meddelar att de stängt av spelaren tills vidare. Den berörda spelaren har fram till torsdag kväll på sig att komma in med ett yttrande till förbundets disciplinkommitté varpå ett beslut om bestraffning sedan fattas omgående. 

– Vi har sett bilderna och det är helt oacceptabelt. Jag har inte varit med om något liknande. Speciellt besvärande är ju att det inte var i någon kampsituation eller någonting utan han var ett par meter ifrån, säger Claes E Hallqvist, ordförande i disciplinkommittén. 

I J20-serierna har disciplinnämnden endast mandat att döma ut avstängningar som straff.

– Jag skulle inte bli ett dugg förundrad om det blir hela det här kalenderåret, säger Hallqvist. 

Pappan har polisanmält

Dessutom har Kid Anderssons pappa Anders polisanmält händelsen och fick under onsdagen besked om att polisen börjat utreda händelsen. Han vill inte sia om varken brottsrubricering eller utfall. 

– Vi har egentligen bara anmält att det har hänt, säger han och fortsätter:

– Det är en händelse som inte ska få hända och en sak som inte hör hemma varken på planen eller på sidan av planen. Det är klart att det är en handling som är helt oacceptabel, säger Anders.

För Kid Andersson väntar nu besök hos käk- och tandspecielisten under torsdagen, men målet är på lång sikt att ta sig tillbaka till hockeyrinken. 

”Jag tar dag för dag, men det jag kämpar för just nu är så klart att få spela sporten man älskar igen, att komma ut starkare ur det här även om de nu känns tufft”, skriver han och tackar för allt stöd han fått. 

”Mitt lag har varit helt fantastiskt, fått ett otroligt stöd, så alla spelare i laget är grymma och underbara”, skriver han.

Ur arkivet:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.