Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KHL sänker lönerna – kan leda till spelarflykt

Tony Mårtensson, i dag i SKA S:t Petersburg. Kan han vara intresserad av en flytt till Sverige och SHL?
Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Linus Omark, i dag i Jokerit. Lockar en flytt till Luleå för Omark?
Foto: Joel Marklund

Den ryska hockeyligan KHL kommer att sänka lönerna för spelarna.

Rubelkrisen och oron i landet leder även till en rad andra besparingar nästa säsong.

Den ekonomiska krisen i Ryssland drabbar även hockeyn och KHL. Inför nästa säsong börjar en gradvis sänkning av spelarnas inkomster genom att klubbarnas lönetak sänks med 50 miljoner rubel, vilket motsvarar 6,7 miljoner kronor.

Rubeln har rasat

I och med att rubelns värde har sjunkit till nästan hälften jämfört med i somras blir det en markant skillnad för vad spelarna kommer att tjäna i slutändan.

KHL som organisation kommer att krympa personalstyrkan till hälften. Det får konsekvenser för ligans scoutingverksamhet inför den egna draften.

Dessutom ska KHL införa en mekanism för att fördela inkomster mellan klubbarna.

– Fördelningen av resurser kommer att leda till att utvecklingen av hockeyn går framåt. Programmet ska se till så att unga spelare inte lämnar landet och innehåller även frågor om antidoping och medicin, säger KHL:s president Dmitrij Tjernysjenko till R-Sport.

"Intäkterna kommer att delas lika"

– En del av intäkterna kommer att delas lika mellan klubbarna och några sett till efterfrågan i tv. Det tredje kriteriet blir en viss procent till de lag som når slutspelet, alltså ett sportsligt incitament.

Diskussionen om hur många utländska spelare varje KHL-klubb får ha pågår. Men i och med att KHL:s ekonomi har blivit mycket sämre leder förmodligen till att färre utländska spelare, däribland SHL-spelare, kommer att söka sig österut inför nästa säsong. Och en rad svenskar som redan spelar i KHL lär söka sig till Sverige, Schweiz och andra europeiska ligor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.