Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Karlsson är bra på att psyka och jävlas"

Nicklas Bäckström på golfbanan.
Foto: MAGNUS NYSTRÖM
Erik Karlsson.
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

Alla vet att Nicklas Bäckström är en av världens bästa hockeyspelare.

Han kan spela golf också.

Han gjorde en hole in one som 13-åring och kan tänka sig att satsa på golf efter hockeykarriären.  

Här får ni veta vilka hockeyspelare som är bäst på golf och hur det gick när Bäckström och Erik Karlsson mötte Mats Sundin och Daniel Alfredsson i golf.

- Erik Karlsson är bra på att psyka och jävlas... 

Snart är det NHL-premiär och många spelare har laddat upp med sin andra favoritsport:

Golf.

När jag började undersöka vem av alla hockeysvenskar som är bäst på golf var det många som pekade ut Washington Capitals superstar Nicklas Bäckström.

- Bäckström har sjukt bra touch. Han är en av de bästa jag har spelat golf med. han har en sjukt bra känsla och är på en helt annan nivå än många av oss andra, säger Patric Hörnqvist, Pittsburgh Penguins.

Bäckström, som är ganska blygsam utanför hockeyrinken, ler när han får höra berömmet.

- Bäst av svenska hockeyspelare? Nja, jag vet inte. Men jag ligger bra till. Jag har lågt handicap (fyra) och jag har spelat mycket. Men min förre lagkompis Markus Johansson har numera tre i handicap och vi har haft några heta dueller, säger Nicklas när vi träffas på Gävle Golfklubb. 

Stanley Cup-mästaren blev golfproffs

När golfspelare har handkapp under tio, så är kvalitén riktigt hög och det finns  hockeyspelare som är runt noll. Då spelar man golf på nivå med Sverige-eliten i sporten.

- Många hockeyspelare är bra på golf. Det känns som det går lite hand i hand med hockeyn. Det är lite samma rörelse i svingen som när man skjuter i hockey. Sedan är det något att göra på sommaren. Du får komma utomhus och hänga med med kompisar och det är skön avkoppling. Sedan är det en individuell sport, du måste klara dig själv och kan inte luta dig mot någon annan

Det är ingen annan som ställer till det för dig i golf?

- Nej, i golf ställer du bara till det för dig själv...

Bäste hockeyspelaren på golfbanan genom tiderna är förre stjärnmålvakten Grant Fuhr, som vann Stanley Cup med Edmonton Oilers och blev golfproffs efter hockeykarriären.

En annan stjärna är Dan Quinn, som efter spel i NHL blev golfproffs och även gått caddie åt stjärnor som John Daly och Ernie Els.

Hur är det med svenska stjärnor genom tiderna - hur bra är Mats Sundin och Peter Forsberg på golf?

- Jag har lirat med båda. De är ganska lika. Sudden är nog lite bättre än Foppa, han har i alla fall lägre handicap. Sedan är Daniel Alfredsson bra också, berättar Nicklas Bäckström.

"Erik Karlsson är bra på att psyka och jävlas" 

Då kommer vi till matchen mellan Bäckström och Erik Karlsson mot Mats Sundin och Daniel Alfredsson på en bana i Washington i samband med World Cup i fjol.

- Vi slog Daniel Alfredsson och Mats Sundin - och då var det lite grinigt, haha. Och då var det prestige, kan jag säga. Alla fyra är såna tävlingsmänniskor och det var några hål då vi inte pratade med varandra alls. 

Vad avgjorde matchen?

- Erik spelade jäkligt bra den dagen, sen har han kanske lite högre i handicap än han ska ha. Och vi spelade match utifrån våra handicap. Men det var vi som vann.

- Gubbarna kan hävda att ni fuskade?

- Ja, de tycker nog det, haha.

Var det trashtalk på banan också?

- Erik Karlsson är bra på att psyka och jävlas. Jag sa inte så mycket, men jag matade Erik med vad han skulle säga och så sa han det...

Bäckström berömmer även golfspelaren Peter Forsberg som inte är en lika argsint förlorare på golfbanan.

- Foppa är en vinnarskalle även i golf, men han släpper motgångar snabbare där än i hockeyn.

Så ni slår inte av klubbor på golfbanan?

- Nej, det har jag inte gjort i alla fall. Men André Burakovksy har varit nära, haha, han kan bli lite tjurig, säger Nicklas om sin lagkompis i Washington.    

Kan ni hockeyspelare ha nytta av att spela golf?

- Ja, det tror jag. Även om du är på en sällskapsrunda så kräver det fokusering varje slag. Det är som hockeyn, hur man slår av och på hela tiden. På det sättet är det bra att spela golf tror jag. Men sedan är avkopplingen också. Att komma bort från vardagen och tänka på något annat. En fin sommarkväll med kompisar på golfbanan - det är harmoni.  

Ovetjkin slog hole in one första gången han spelade golf

Det blir mest golf på sommaren förstås, men även under hockeysäsongen händer det att NHL-spelarna lirar golf, gärna under bortaresor till platser som Phoenix och Kalifornien.

- I Washington är det åtta-tio spelare som lirar golf. Så det är inget problem att få någon med sig. I Sverige spelar jag ofta med farsan och brorsan - och Elias Lindholm, Calle Järnkrok, Jakob Markström...

Vem vinner ett klubbmästerskap i Washington?

- TJ Oshie är bra, men jag ligger bra till också.  

Alexander Ovetjkin lyckades slå hole in one första gången han spelade golf, i samband med en sponsorgolf, men spelar inte så mycket golf annars.

- Han stod och slog på samma hål hela tiden. Det var förstås bra gjort, men ingen riktig hole in one, säger Bäckström som vet vad han pratar om.

Han gjorde en hole in one på riktigt på sjuttonde hålet på Gävle Golfklubb, när han var 13 år.

- Jag trodde jag missade helt och gick och letade efter bolen i ruffen. Jag hade solen i ögonen när jag slog. Sen tänkte jag; kanske ändå och tittade i hålet. Den glädjen år svår att beskriva.

Sedan dess har det blivit många rundor, på några av världens finaste banor, ibland i sällskap av andra hockeystjärnor eller golfproffs - men än så länge ingen mer hole in one.

Och när Bäckström träffar världsstjärnor i golf är det han som blir starstruck.

- Jag tog till och med en bild på mig själv med tillsammans med Colin Montgomerie. Att träffa honom var en dröm för mig som spelar golf. och att se de bästa spela, hur de klarar sig ur svåra situationer, det är väldigt imponerande.

Bäste golfspelaren är i San Jose 

Skulle du kunna tänka dig att göra som Grant Fuhr och satsa på golf efter hockeykarriären?

- Det skulle vara kul att prova en riktig tävling. Men jag har aldrig tagit någon golflektion och det skulle jag nog behöva, för att få till svingen ännu mer. Det tuffa är att hitta jämnheten, att som sagt klara sig ur svårigheter och sedan behöver jag bli bättre på att putta.

Vem är din överman då, vem är världens just nu bäste golfspelande hockeystjärna?

- Jag tror det är Joe Pavelski i San Jose, han har noll i handikapp och ska vara jäkligt bra. 

Till sist avslöjar Nicklas Bäckström en annan pojkdröm (förutom att vinna Stanley Cup, förstås).

- Någon gång vill jag spela på Augusta, där man spelar Masters. Det är en dröm att få komma dit och spela.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.