Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kärleksparen väcker kritik: ”Inte seriöst”

Sofia Reideborn, målvakt i SDE, är kritisk mot att det finns förhållanden inom lagen i SDHL. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Jenni Asserholt, lagkapten i HV 71. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Alexandra Cipparone firar SM-guldet med Djurgården 2017. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Sofia Reideborn vaktar målet för SDE HF i SDHL.

En liga hon spelat i sedan 2015.

Nu riktar hon stark kritik mot den, och framför allt mot förhållanden inom lagen.

– Jag tycker inte att det inger ett seriöst intryck, säger hon till SportExpressen.

et började med ett kritiskt tweet där målvakten Sofia Reideborn menade att SDHL:s bild som en seriös liga skadas av spelare som har förhållanden med ledare inom samma lag.

För SportExpressen utvecklar hon nu sin kritik.

– Personligen ser jag det som ett stort problem inom damhockeyn för att det är ofta man hör hur man klagar på förutsättningar inom damishockeyn, men jag tycker inte man kan kräva lika förutsättningar som herrarna i exempelvis SHL om man inte agerar på ett professionellt sätt.

 

 

– Relationer mellan spelare och ledare har varit regelbundet förekommande de senaste åren i SDHL och jag tycker inte att det inger ett seriöst intryck. För pojkar i yngre åldrar tar man bort kontakt med föräldrar och dylikt i tidig ålder. Det är inte ofta man hör att det är en spelare i SHL som har ett förhållande med en tränare i samma lag. Självklart vill jag att damhockeyspelare ska ha samma förutsättningar som herrspelarna men man måste kunna vara objektiv också. Damhockeyn måste ta tag i sådana här problem för att någonsin kunna få respekt offentligt och därefter kunna generera mer intresse.

Sofia Reideborn. Foto: BILDBYRÅN

Sofia Reideborn berättar att hon själv spelat i ett lag där ett förhållande inom laget förekommit, och även om det inte påverkade henne allt för mycket menar Reideborn att det inte kändes seriöst och att hon tänkte “varför kritiserar ingen sånt här?“.

– Då kände jag att om ingen vågar ta upp det så får jag göra det, säger hon.

Vad är problematiken med förhållanden inom lag som du ser det?

– Jag tycker inte att det ger ett seriöst intryck. Vi vill bli sedda som professionella hockeyspelare precis som herrarna men man agerar inte lika i dessa för mig grundläggande aspekter. Spelare och ledare ska ha en professionell relation som därefter ska göra det lättare att vara objektiv vid laguttagningar. Och spelarna ska även ha samma förutsättningar, för du kan inte ha samma förutsättningar om du har en speciell relation till tränare eller spelare och det gör det även lättare att det uppstår sprickor i laget.

Jenni Asserholt om relationen med sin tränare

Ena sidan av myntet. Sofia Reideborns kritik. 

Andra sidan av myntet. Lucas Frey och Jenni Asserholt.

Han, tränare i HV71:s damlag. Hon, forward i HV71:s damlag.

Tillsammans har de ett barn, och dagligen går de till samma jobb. Till samma lag.

Och de är ett av ett antal par som den här säsongen eller tidigare säsonger haft just den typen av relation som nu fått kritik.

 

 

– Jag har full förståelse och respekt för att den typen av åsikter kan komma. Vi har försökt ha en öppen dialog i laget angående det.  Men klubben har också gjort ett aktivt val i vårt fall att välja den här linjen och förankrat det hos spelarna i laget innan beslutet togs, säger Asserholt och fortsätter:

– Jag tänker bland annat på paret Cipparones (Jared och Alexandra) som var tillsammans när Djurgården vann SM-guld. Även om man tittar i SHL så finns det relationer, far och son, eller andra familjerelationer också. Det fungerar ju för många. Relationer inom samma jobb tycker jag att det förekommer överallt. Så man får nog titta på varje unikt fall.

Jenni Asserholt. Foto: BILDBYRÅN

“Nyckeln är hur man som klubb hanterar det”

Är det något som blir extra viktigt när man har en relation som ni har?

– Jag tror att nyckeln är hur man som klubb hanterar det. Det ställer ju högre krav på både spelare och ledare, men det handlar om att prestera på isen och det är det som det handlar om.

Hur fungerar det för er?

– Vi försöker vara professionella på hallen när vi är där. Vi går på jobbet liksom, sen när vi är hemma så är vi hemma. Det är lite så vi försöker se på det och försöker jobba varje dag. Sen hoppas jag verkligen att om det är något inom laget så kommer de till oss och säger det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!