Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Känns som att jag fått mitt liv tillbaka”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Våren 2017 blev han stor guldhjälte när HV71 slog Brynäs i en sprakande final.

Sedan dess har Linus Söderström bara spelat 14 matcher på 30 månader.

Men nu är målvaktstalangen på väg tillbaka efter skadehelvetet. 

– Jag hade 20 bakslag på ett år utan att någon visste vad det berodde på, säger han.

Linus Söderström kom fram som en sensation mellan stolparna när han säsongen 16/17 tog över förstaspaden, och bar HV71 hela vägen till SM-guld.

Vad han inte visste då var att SM-guldet skulle visa sig bli startskottet på månader och år av stora skadeproblem.

30 månader efter SM-guldet har Linus Söderström i dag inte spelat en match på över ett och ett halvt år - och bara 14 matcher över de 30 månader som följt efter succévåren i Jönköping. Målvaktstalangen har sedan förra säsongen tillhört New York Islanders organisation, och tanken var att han skulle slå sig in då men i stället fick Söderström tillbringa hela året hemma i Sverige. Ett år han inte minns med glädje.

– Förra året när jag var hemma var tuffare än vad många kan föreställa sig, jag var hemma och rehabiliterade min skada och fick hjälp men från början så visste ingen vad det var för något som hämmade mig, och jag hade 20 bakslag på ett år utan att någon visste vad det berodde på. Det var oerhört tufft för mig, säger han och fortsätter:

– Men jag var fast beslutsam att klara det och visste att om jag skulle ge upp skulle jag aldrig kunna komma tillbaka till ishockeyn men skulle jag göra min rehab så skulle jag kunna komma tillbaka. Så jag fortsatte och körde på, och i dag har det gjort att jag är nära att kunna spela igen. 

Hur skönt känns det?

– Det känns som jag fått mitt liv tillbaka. Det går inte beskriva med ord hur skönt det är att snart få spela ishockey igen.

https://www.instagram.com/p/B317jh3nU5r/

”Jag var dum och alldeles för exalterad”

Allt började med att läkare 2017 hittade en svaghet i Linus Söderströms bukvägg, som opererades. Dessutom hade målvaktstalangen problem med en fot sedan slutspelet våren samma år, och i efterhand medger 23-åringen att han ångrar att han inte lyssnade på kroppen säsongen efteråt när han lånades ut från New York Islanders för att spela ytterligare en säsong med HV71.

 – Jag var dum och alldeles för exalterad över att åka tillbaka HV71, så jag pushade min rehabilitering för fort. Det gjorde att skadan satte sig där bak i stället. Och det gjorde att jag fick ta ett år hemma och jobba på min koordinerade stabilitet.

Vem har betytt mest för dig under din resa tillbaka till där du är i dag?

– Det har varit tufft att vara hemma, men jag har fått vara med min familj och det har varit viktigt så familjen har helt klart haft en viktig del. Men den som varit viktigast är Vladimir Egorov, som har jobbat med mig och lagt ned mycket resurser på mig. Han, Magnus Bergström och Anna Jonasson har hjälpt mig oerhört mycket. De har lagt ned oerhörda resurser, hjärta, passion och tid för att få mig att bli frisk och kunna spela igen. De har jag mycket att tacka för.

Hur känns kroppen i dag, och när tror du att du kan göra comeback?

– Skadan har känts förvånansvärt bra, det har hållit ihop bra under träning. Men det har varit jobbigt att komma tillbaka i matchform, och träna mycket fas för att komma i det. Det har varit tufft, men bara gnugga på så kommer det bra. Jag fick spela två träningsmatcher och det kändes att jag inte var i matchtempo, men jag hoppas kunna vara tillbaka snart och ser framemot det något oerhört.

SM-guldet 2017: ”Det bästa jag varit med om”

Linus Söderström intervjuas på isen efter SM-guldet med HV 71.